Specialist clujean în divertisment high-tech

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă clujeană realizează jocuri pe calculator care se vând în toată lumea. Pe lângă Bucureşti, Timişoara, Galaţi şi în Cluj-Napoca există tineri informaticieni care creează jocuri PC.

Cea mai nouă versiune a unui joc PC, „Hacker Evolution: Untold”, dezvoltată de trei tineri clujeni de la compania “exosyphen studios“, a fost lansată recent.

„Creierul” din  spatele realizării acestui joc este Robert Mureşan, cel care a fondat, în 2002, firma. „Am fost printre primele companii din România care am creat jocuri. Primul l-am lansat în urmă cu şase ani, mai degrabă din joacă, la propunerea unei cunoştinţe din Australia”, spune Mureşan.

Cinci jocuri din 2002

Alături de alţi doi colegi, a dezvoltat „Hacker Evolution: Untold”, joc care se distribuie, deocamdată, în Europa şi în Rusia, dar care poate fi achiziţionat online de oriunde în lume, în schimbul a 24,95 de dolari.

Ideea jocului i-a venit, spune el, analizând oferta de pe piaţă. „Am vrut să fac ceva deosebit. În lume mai există doar un singur joc similar. Diferă, însă, modul de a-l juca. Dezvoltarea jocului a durat puţin peste un an”, povesteşte Mureşan, care se pregăteşte să lanseze în viitorul apropiat noi produse.

De la deschiderea afacerii, Mureşan a lansat cinci jocuri, toate axate pe aceeaşi idee, aventura unui hacker. Acestea sunt disponibile pentru toate programele de operare, precum şi pentru telefoane mobile, urmând ca în scurt timp să fie lansată o variantă pentru IPhone.

Compania clujeană nu este singura din ţară care produce jocuri. Astfel de firme mai există în Timişoara - 2 Bad Design - , Bucureşti - Work In Progress - sau Galaţi - GeKaRo.

„Wolves of the Pacific”, made in România

Printre cele mai apreciate jocuri „made in Romania” sunt „Spitalul”, jocul online „Război”, „To Dom” sau „4x4 Off Road Adventure”.

Unul dintre cele mai de succes jocuri produse în ţară este „Silent Hunter: Wolves of the Pacific”. Acesta a fost creat de informaticienii de la Ubisoft România, care este parte a celebrului grup internaţional producător de jocuri.

În Silent Hunter, acţiunea se petrece pe un submarin, în timpul celui de-al doilea război mondial. Jucătorii au de îndeplinit diverse misiuni, cele mai importante fiind bătăliile cu inamicii. 

Jocuri pentru telefoane

De asemenea, şi Electronic Arts a deschis un birou în Bucureşti, jocurile fiind destinate doar telefoanelor mobile. Cel mai important este „Harry Potter şi Ordinul Phoenixului”, unul dintre jocurile din seria dedicată celebrului roman pentru copii.

Alte jocuri la care a colaborat studioul din capitală sunt „Medal of Honor”, „FIFA 2007”, „Need For Speed Carbon”, „NBA Live 2007” sau „SimCity”. 

Fii hacker!

Personajului principal al jocului, Brian Spencer, un tânăr programator, îi este înscenată o crimă. Ţelul său este să-şi reabiliteze numele, dar şi să-şi folosească aptitudinile de hacker, pentru a stopa computerele să pună stăpânire pe omenire.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite