Spasmofilia, boala oamenilor stresaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crampe, dureri de cap, contracturi, furnicături, tremurături ale mâinilor sunt de multe ori simptomele tipice unei boli mai greu de depistat: spasmofilia. "Mi se zbate ochiul" sau "Am crampe

Crampe, dureri de cap, contracturi, furnicături, tremurături ale mâinilor sunt de multe ori simptomele tipice unei boli mai greu de depistat: spasmofilia.

"Mi se zbate ochiul" sau "Am crampe şi furnicături în talpa piciorului" sunt câteva dintre supărările pe care foarte mulţi pacienţi le povestesc medicului, explică dr. George Dumitraşcu medic la Spitalul Militar de Urgenţă din Sibiu. În cazuri mai grave, simptomele pot culmina cu contracturi ale mâinilor sau tălpilor extrem de puternice şi dureroase, iar în formele extreme se poate ajunge la anumite contracturi ale muşchilor laringelui cu sufocare sau la pierderi temporare ale cunoştinţei - lipotimie sau sincopă (leşin).

Spasmofilicul este în general depresiv şi anxios, permanent obosit, are dureri frecvente de cap, dureri migratorii în abdomen, acufene (vâjâituri în urechi) şi o stare de disconfort pe care nu o poate explica foarte bine.

Unii stau într-o permanentă stare de tensiune, sunt prăpăstioşi, au un somn agitat şi coşmaruri.
Spasmofilia apare ca urmare a unor tulburări de excitabilitate neuromusculară. Cu alte cuvinte, mecanismele delicate care pun în mişcare fiecare muşchi în parte se declanşează la cel mai mic stimul sau chiar spontan. Teoria vorbeşte despre aşa-numita tetanie cronică constituţională care înglobează o mare varietate de simptome, generate de o proastă absorbţie şi utilizare a calciului şi magneziului în organism.

Această gestionare defectuoasă a calciului şi magneziului povoacă acea hiperexcitabilitate la nivelul fibrelor musculare ce se traduce prin apariţia unor contracţii musculare la cei mai mici stimuli. Calciul şi magneziul sunt cele mai importante minerale din organism care reglează echilibrul dintre relaxarea şi contracţia fibrei musculare şi orice dereglare în absorbţia sau utilizarea acestor doi reglatori minerali duce la apariţia unor tulburări neuromusculare.

Principalul factor declanşator este stresul. De obicei, această tulburare apare la un individ care este deja predispus la un astfel de dezechilibru. Traumatismele afective, stările conflictuale, intervenţiile chirurgicale în zona tiroidei şi paratiroidelor şi anumite boli metabolice care duc la dezechilibrul sau carenţa calciului şi magneziului în organism (afecţiuni gastrice, intestinale, afecţiuni ale colecistului, tiroidei sau rinichilor etc.) pot declanşa sau agrava simptomele bolii.

De asemenea, carenţa acestor minerale în alimentaţia zilnică poate duce la un deficit în organism. În general, spasmofilia afectează în special tinerii şi mai frecvent femeile şi mai rar bărbaţii. Un semn caracteristic apare la percutarea uşoară a obrazului, pacientul având gura uşor întredeschisă. Pentru depistarea bolii este indicată o electromiogramă şi o analiză de sânge care să cuprindă o ionogramă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite