Spânzurată în piaţa publică pentru adulter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta ar fi împlinit 18 ani. Atefah Sahaaleh avea doar 16 ani când a fost spânzurată chiar în piaţa publică din oraşul natal, Neka. Autorităţile iraniene o condamnaseră la moarte

Anul acesta ar fi împlinit 18 ani. Atefah Sahaaleh avea doar 16 ani când a fost spânzurată chiar în piaţa publică din oraşul natal, Neka. Autorităţile iraniene o condamnaseră la moarte pentru "adulter".
Zilele acestea, un post de televiziune a difuzat un documentar despre povestea vieţii lui Atefah, în fapt, viaţa a mii de fete iraniene. Ca să pună cap la cap toate detaliile, echipa de jurnalişti care a realizat documentarul sfâşietor a investigat aproape un an de zile. "Când a avut loc execuţia am auzit oamenii spunând că fata era minoră şi necăsătorită. M-am întrebat atunci cum putea fi acuzată de adulter. Aşa am început să pun întrebări", povesteşte unul dintre realizatorii documentarului, jurnalistul Asieh Amini. Atefah nu a avut parte de o copilărie fericită. Mama i-a murit când ea abia împlinise patru ani, iar tatăl era dependent de droguri. Au crescut-o bunicii, fără a-i acorda însă prea multă afecţiune. Pentru că se plimba ades singură prin oraş, poliţia morală din Neka, în care regula "shariei" (legea islamică) îşi mai spune şi acum cuvântul, a arestat-o. Autorităţile iraniene au decis că Atefah se face vinovată de "încălcarea castităţii" şi au executat-o în văzul tuturor, să rămână exemplu. Poliţia morală, comentează BBC, este o realitate în viaţa multor adolescenţi iranieni. Numai în anul morţii lui Atefah au mai fost executaţi alţi 160 de oameni, acuzaţi că au încălcat "sharia". Datele arată că, după China, Iranul este ţara cu cele mai multe condamnări la moarte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite