„Spaniolii ocupă locurile de muncă ale românilor” - Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În multe dintre locurile de muncă din agricultură, ocupate anii trecuţi de africani şi de români, lucrează anul acesta spaniolii.

Guvernul central ar trebui să-şi ceară scuze pentru politica sa de emigrare”, publică ziarul „ABC”. Fernández-Lasquetty, responsabilul regional pentru imigraţie a declarat într-o conferinţă de presă că nu înţelege politica guvernului socialist în ceea ce priveşte imigraţia. Dacă în trecut s-a impus prin lozinca „acte în regulă pentru toţi”, acum partidul nu dă niciun răspuns în legătură cu moratoriul impus acum doi ani românilor şi bulgarilor.

Se măreşte tensiunea în câmpul andaluz”, titrează „El Pais”. Criza economică a dus la apariţia multor nemulţumiri în rândul persoanelor care muncesc în agricultură în Andaluzia. În acest an, locurile de muncă în care erau angajaţi în anii trecuţi imigranţii sunt ocupate de spanioli. Astfel, sute de cetăţeni proveniţi din Africa sau România umblă pe străzile oraşelor din sudul Spaniei, fără loc de muncă, în speranţa că vor putea lucra măcar o zi.

Aproape două miliarde de persoane muncesc în alte ţări decât cele de baştină”, informează „El Diario de los Negocios”. Un reportaj realizat prin mai multe ţări ale lumii arată cum emigrează cetăţenii pentru a căuta un loc de muncă mai bine plătit. Emigranţii lasă în urmă o ţară care, puţin câte puţin, rămâne fără muncitori. Publicaţia spaniolă publică şi o hartă globală a valurilor migratorii din ultimii ani.

Imigranţii: Sărbătoarea Integra”, se intitulează articolul despre „Feria Integra”, din ziarul spaniol „Negocios al Dia”. „Feria Integra 2008” este o sărbătoatre adresată străinilor care locuiesc în Spania. Aici, cetăţeni din toată lumea, printre care şi români, expun obiecte din ceramică, portul naţional sau produse specifice zonelor din care provin. Evenimentul se desfăşoară pe parcursul mai multor zile, fiind găzduit în clădirea „Feria de Madrid” (IFEMA).

Marocanii, ţiganii şi cetăţenii din America Latină, colectivele cele mai marginalizate dintre elevii imigranţi”, scrie „EcoDiario”. Un sondaj realizat în şcolile din Spania arată că 39,1% din elevii spanioli nu-i simpatizează pe tinerii marocani care studiază în aceeaşi unitate de învăţământ cu ei, aceştia fiind cei mai marginalizaţi dintre elevi. În ceea ce priveşte românii, 15% din elevii spanioli spun că nu au relaţii foarte bune cu ei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite