“Spania le este datoare românilor” - Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarele spaniole vorbesc despre criza economică şi efectele pe care aceasta le are asupra imigranţilor, în special referitor la români. Un reportaj din Guipuzcoa arată cum românii aşteaptă să vină seara pentru a putea căuta în tomberoanele de gunoi de lângă magazinele alimentare, în speranţa că vor găsi resturi de mâncare. De asemenea, se vorbeşte despre datoria pe care Spania o are faţă de români, deoarece, pe de-o parte

„Căutând prin gunoaie, sau criza văzută de persoanele care nu au un adăpost”, intitulează ziarul „Noticias de Guipuzcoa” un reportaj în care este descrisă situaţia precară în care se află mulţi imigranţi printre care şi numeroşi români.

Seara, în jurul magazinelor alimentare, lângă tomberoanelor de gunoi se adună o mulţime de români care caută resturi de mâncare, deoarece nu au niciun venit şi nici speranţa de a-şi găsi un loc de muncă.

“Spania are o datorie faţă de români”, informează revista “Si, se puede”.

Toţi experţii care au participat la elaborarea unui colocviu în cadrul Universitâţii Rey Juan Carlos au căzut de acord cu faptul că Spania are o datorie neachitată faţă de români, deoarece, după cum susţin experţii, datorită lor Peninsula s-a dezvoltat „enorm”.

“Doi fraţi de naţionalitate română au decedat într-un accident de maşină”
, scrie ziarul “ABC”, ediţia de Madrid.

Din cauze încă necunoscute, maşina în care călătoreau doi români s-a lovit de unul dintre zidurile de protecţie de pe şoseau N-224, la intrarea din localitatea Tielmes, din apropiere de Madrid. După cum informează surse din cadrul poliţiei, cei doi au murit pe loc.

„Criza a afectat 35% din românii care trăiesc în această provincie” descrie „El Dia de Ciudad Real” situaţia compatrioţilor, văzută prin ochii lui Daniel Comăniţă, preşedintele Asociaţiei Hispano-Română din Ciudad Real.

Într-un interviu acordat ziarului local, Daniel Comăniţă a prezentat efectele crizei economice din Spania asupra românilor din această provincie. Dintre cei 25.000 de români care trăiesc aici, 35% au fost afectaţi direct de criză şi se află în şomaj. Soluţiile pe care le oferă Daniel Comăniţă compatrioţilor noştri sunt reconversia profesională şi reintegrarea în alt sector economic sau revenirea în România.

”În Castellon, 20 de profesori români vor preda săptămânal 300 de ore de limba română”
anunţă cotidianul „Las Provincias”

Cursurile de limbă, civilizaţie şi cultură românească vor începe în Castellon la sfârşitul lui 2008 sau în ianuarie 2009. Cei 20 de profesori selectaţi în septembrie se află deja în provincie şi pregătesc programa şi planificarea pentru noul curs. Autorităţile române se aşteaptă ca numărul copiilor care se vor înscrie la cursuri să acopere cele 300 de ore stabilite pentru a fi predate săptămânal de către cei 20 de profesori români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite