Spania lansează primul satelit comercial european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spania lansează primul satelit comercial european
Spania lansează primul satelit comercial european

Spania va lansa la 25 iulie satelitul Deimos 1. Este primul satelit european care va capta imagini ale Pământului ce vor permite detectarea incendiilor, monitorizarea strângereii deşeurilor sau modul în care evoluează recoltele,informează cotiduanul El Periodico.

Publicaţia anunţă că premiera constă în faptul că satelitul aparţine unei companii spaniole conduse de astronautul Pedro Duque. În lume existând numai două companii americane care operează sateliţi în astfel de scopuri.

Compania spaniolă încearcă astfel să deschidă o nişă pe piaţa captării de imagini detaliate ale scoarţei terestre, relatează Agerpres.

Duque susţine că proiectul observării Terrei din spaţiu va aduce cu sine o revoluţie asemănătoare celei a sateliţilor de comunicaţii, care au uşurat extinderea telefoanelor mobile şi a sistemului GPS.

"Deimos 1 va aduce Spania în avangarda agriculturii de precizie, privind urmărirea şi observarea la minut a dezastrelor naturale, modificărilor climatice şi mediului înconjurător", a spus fostul astronaut al Agenţiei spaţiale europene.

Deimos 1 cântăreşte 90 de kilograme, are şase camere, iar orbita lui circumterestră se va afla la o înălţime de 680 de kilometri. Satelitul spaniol va trece pe deasupra polilor la fiecare o oră şi jumătate. Spania şi Portugalia vor putea fi acoperite total într-o săptămână, iar Europa întreagă în zece zile.

Satelitul va fi lansat de la baza rusească din Baikonur din Kazahstan, la bordul unei rachete ucrainene, care va mai lansa alţi şase sateliţi, dintre care unul de fabricaţie britanică, realizat după modelul spaniol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite