Spania se "africanizează"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verile iberice vor aduce valuri uriaşe de căldură dacă nu se vor lua măsuri de reducere a poluării. Un studiu efectuat de 17 experţi spanioli privitor la efectele încălzirii globale

Verile iberice vor aduce valuri uriaşe de căldură dacă nu se vor lua măsuri de reducere a poluării.

Un studiu efectuat de 17 experţi spanioli privitor la efectele încălzirii globale prezice valuri de căldură, ridicarea nivelului mării cu 15 centimetri şi deşertificarea sudului ţării. Cercetătorii subliniază că, deşi nu au fost analizate în mod exhaustiv toate aspectele legate de schimbările pe care le va suferi clima, studiul oferă o viziune de ansamblu care va permite luarea celor mai importante măsuri de către autorităţi pentru a evita posibilele efecte dezastruoase.


Verile spaniole vor aduce valuri "tsunami" de căldură, coasta de nord a Spaniei urmând să capete climă mediteraneană, iar sudul să se transforme într-un deşert. Specii de plante şi animale vor pieri, iar apa va fi din ce în ce mai puţină. Spaniolii vor suferi de boli noi, din cauza contaminării atmosferice şi a climei subtropicale. Într-un cuvânt, Spania se "africanizează".

În mai puţin de un secol

Această panoramă descurajatoare ar putea deveni un fapt real până la sfârşitul secolului dacă nu se va acţiona cu hotărâre în lupta împotriva schimbărilor climatice, se spune în studiul elaborat de cei 17 experţi ai guvernului lui Jose Luis Rodríguez Zapatero.

Cercetătorii au ţinut să arate că biodiversitatea va fi mult afectată şi multe specii de plante şi animale ar putea dispărea. Mai ales plantele, neputând să se deplaseze spre zone favorabile pentru viaţa lor, ar putea fi sortite pieirii odată cu ridicarea temperaturii.

Unele investigaţii semnalează dispariţia până la jumătate sau chiar mai mult a speciilor vegetale. În cazul unor specii de animale, cum ar fi reptilele sau amfibienii, impactul ar putea fi chiar mai mare. "Ecosistemele terestre vor fi supuse unor schimbări de condiţii de mediu echivalente cu transformări pe care le-au suferit pe parcursul a milenii", se arată în studiu.

Efecte nefaste asupra economiei

Cercetătorii au realizat simulări pentru a estima impactul schimbărilor climatice asupra rezervelor de apă din Spania secolului XXI. Deşi există diferenţe în rezultatele obţinute, toate coincid în a pronostica o diminuare a rezervelor de apă, acest fenomen făcându-se simţit mai ales în bazinele din jumătatea sudică a peninsulei iberice. Rezervele de apă nu vor fi afectate numai de schimbările climatice, ci şi de creşterea cererii urbane, agricole şi hidroelectrice de apă.

Privitor la aceste probleme, experţii oferă soluţii care merg de la administrarea publică a apei până la dezvoltarea de noi tehnologii care să favorizeze economia resurselor. Cercetătorii mai prevăd că, până în anul 2050, nivelul mării va creşte cu circa 15 centimetri. Acest fapt ar putea produce un lanţ de dezastre asupra economiei spaniole, bazată în mare parte pe turism.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite