Spaime în farfuria românului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne temem mai mult decât europenii de coloranţi, conservanţi şi salmonela, relevă un eurobarometru al riscurilor alimentare. Dintre toate relele posibile, teama de criză le învinge pe cele faţă de bolile grave, accidente şi atacurile criminale.

Vezi aici ce ascunde banalul pateu de ficat!

Parizer din piept de pui, cu 70% slănină şi şoric

Românii sunt mai îngrijoraţi decât restul europenilor din cauza riscurilor alimentare, relevă un eurobarometru dat recent publicităţii de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (European Food Safety Authority - EFSA). Astfel, în privinţa necazurilor pe care le-ar aduce hrana, românii sunt mai neliniştiţi decât europenii în ceea ce priveşte coloranţii, conservaţii şi aromele (74%, faţă de 66% din europeni), bolile provocate de alimentaţie (73%, faţă de 59%), intoxicaţii cu bacteriile salmonela sau listeria (72%, faţă de 62%), calitatea şi prospeţimea alimentelor (72%, faţă de 68%) şi alergii (63%, faţă de 48%).

Frica de îngrăşare

Teama de a nu avea o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată îi îngrijorează pe 63% din români şi doar pe 52% din europeni. Şi îngrăşarea îi preocupă pe români mai mult (57%) decât pe europeni (47%). Europenii sunt mai interesaţi, în schimb, de antibioticele şi hormonii din carne (70%, faţă de 67% din români), mercurul din peşte sau dioxina din porc (69%, faţă de 67%), organismele modificate genetic (66%, faţă de 63%) sau bunăstarea animalelor din crescătorii (64%, faţă de 49%).

În ceea ce priveşte efectele cauzate de o alimentaţie nesigură, părerile oamenilor sunt împărţite. Diviza Poesis, 23 de ani, studentă din Braşov, crede că „periculoase sunt şi antibioticele, şi dioxina din carnea de porc, pentru că acestea ne pot schimba metabolismul. Şi noi, dar mai ales copiii sunt din ce în ce mai dezvoltaţi şi nu e normal aşa ceva. Din cauza asta apar şi obezitatea, şi alte probleme endocrine". „Produsele pe care le cumpărăm şi consumăm din supermarketuri sunt cele mai periculoase pentru sănătate. De ceva timp nu se mai găsesc deloc produse de calitate. Dacă nu mănânci sănătos, ajungi să faci diferite boli", ne-a spus Gheorghe Grama, 59 de ani, pensionar din Braşov.

Criza bate tot

Gabriela Andrei, 36 de ani, din Constanţa, spune că de când a născut a renunţat să mai mănânce mezeluri şi alte produse de genul acesta: „Aceste alimente sunt nesănătoase şi mi-a fost teamă pentru copilul meu, tocmai de aceea le-am scos de pe lista de cumpărături. Mâncăm doar preparate făcute în casă. Până şi pâinea o coacem în cuptorul din bucătărie".

Acelaşi eurobarometru al EFSA indică şi un paradox al temerilor românilor. Dintre toate relele, ei se tem cel mai mult de criza economică, apoi de poluarea mediului, iar pe locul trei este alimentaţia nesănătoasă. Românilor le este frică cel mai puţin de atacurile criminale, să fie victimele unor accidente rutiere şi de bolile grave.

"Antibioticele şi dioxina din carnea de porc ne pot schimba metabolismul."
Diviza Poesis studentă din Braşov

Surse de încredere

În ceea ce priveşte informaţiile privind riscurile unor produse alimentare, românii le consideră cele mai sigure pe acelea primite de la familie şi prieteni (88%), urmate de medici (86%) şi oameni de ştiinţă (84%). Faţă de europeni, care au încredere în asociaţiile de protecţia consumatorului în proporţie de 76%, doar 65% din români mizează pe ele. La capitolul „neîncredere", românii au indicat supermarketurile şi magazinele, guvernul şi producătorii de alimente. Media este la mijlocul clasamentului privind sursele de informare.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite