Spaima padurilor, Ion Dumitru, pus sub invinuire de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seful Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, a declarat, ieri, ca la institutia pe care o coordoneaza sunt in lucru 28 de dosare in care se fac verificari sau cercetari cu privire la

Seful Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, a declarat, ieri, ca la institutia pe care o coordoneaza sunt in lucru 28 de dosare in care se fac verificari sau cercetari cu privire la parlamentari. In unele dintre aceste dosare nu s-au facut progrese, insa exista trei cauze in care doi actuali parlamentari, dar si un fost deputat au fost pusi sub invinuire. Unul dintre ei este deputatul PSD Ion Dumitru, acuzat de abuz in serviciu in timpul mandatului de director general al Romsilva. Prejudiciul din acest dosar se ridica la aproximativ doua milioane de euro. Numele celorlalti doi parlamentari urmariti penal pentru trafic de influenta este strict secret, nici macar ei nefiind inca instiintati ca fac obiectul unor cauze penale.
Ion Dumitru, protejatul lui Adrian Nastase
Ion Dumitru a ajuns director al Regiei Nationale a Padurilor in iunie 2003, dupa ce Filip Georgescu, fruntas PSD, a renuntat la aceasta functie pentru postul de deputat.
De la bun inceput, el a fost considerat un apropiat al familiei fostului premier Adrian Nastase.
De altfel, prima afacere dubioasa in care s-a pomenit numele lui Ion Dumitru a fost cea legata de retrocedarea unei paduri din Snagov, unul dintre beneficiari fiind seful de cabinet al lui Nastase. Prin aceasta inginerie funciara, in 2003, unui fost proprietar al unei paduri din Scrovistea i-au fost retrocedate 30 de hectare din padurea seculara de stejari a Snagovului. Motivatia Romsilva a fost aceea ca la Scrovistea isi are resedinta presedintele Romaniei. In aceasta situatie, legea prevede ca fostul proprietar sa fie pus in posesie in vecinatatea fostei sale proprietati. Ca urmare, Regia Nationala a Padurilor a stabilit noul teren cu padure tocmai la Snagov. Pana la urma, o parte din acest teren a fost cumparata de seful de cabinet al primului-ministru din acea perioada.
Cartuse si echipamente de vanatoare ca pentru razboi
In anul 2004, Regia Nationala a Padurilor a achizitionat nu mai putin de 750.000 de cartuse de vanatoare, 50.000 de cartuse cu bile din cauciuc, tot atatea cu gaz si alte 50.000 de cartuse de avertizare. In plus, au fost cumparate si 100 de pistoale si 200 de costume de vanatoare. Valoarea acestor pregatiri de razboi s-a ridicat la 1,6 milioane de euro. Achizitia s-a facut in urma unei licitatii publice, dar in stocurile regiei mai exista si astazi cateva sute de mii de cartuse, ceea ce dovedeste ca nu era nevoie de o astfel de cantitate. In plus, Romsilva a cumparat cartusele la preturi de aproximativ 32.000 lei/bucata, in timp ce pe piata existau numeroase firme care vindeau aceleasi cartuse la preturi cuprinse intre 14.000 si 18.000 lei.
Cravate vanatoresti la cinci milioane bucata
O alta afacere derulata sub conducerea lui Ion Dumitru, tot in 2004, a fost si aceea in urma careia Romsilva s-a "dotat" cu mii de cravate si ace de cravata cu insemne vanatoresti, la preturi incredibile. Cinci milioane de lei o cravata si doua milioane un ac de cravata. Ca si in cazul cartuselor si echipamentelor de vanatoare, firmele castigatoare ale licitatiilor erau niste simple SRL-uri controlate de aceeasi persoana. Valoarea totala a acestor contracte a fost de peste 90 miliarde de lei. Comisarii Garzii Financiare au stabilit ca valoarea reala a marfurilor cumparate de Romsilva in 2004 era de aproximativ 14 miliarde de lei.

Directorul Romsilva a participat la celebra vanatoare la care Ilie Sarbu s-a impuscat
Ion Dumitru a luat parte si la celebra vanatoare, din decembrie 2003, la care ministrul agriculturii Ilie Sarbu, s-a impuscat accidental. Din compania selecta care a participat la acea vanatoare mai faceau parte premierul Adrian Nastase, directorul SIE, Gheorghe Fulga, directorul SRI, Radu Timofte, si Ioan Talpes, consilier prezidential.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite