Şpăgarul Bian ne fura din toate părţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Bian a fost prins în flagrant când primea şpagă 82.000 de lei de la subalternii săi  din Braşov
Silviu Bian a fost prins în flagrant când primea şpagă 82.000 de lei de la subalternii săi din Braşov

Fostul şef de la „Forţele de Muncă“ Silviu Bian, acuzat de luare de mită, are o avere impresionantă, deşi are salariu de bugetar. A fentat şi Fiscul, dar şi RA-APPS-ul, care i-a pus la dispoziţie o casă.

Fost secretar de stat, fost vicepreşedinte al PDL Alba şi fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, Silviu Bian (51 de ani), arestat preventiv pentru luare de mită, a încercat să scape de acuzaţia de luare de mită, deşi petele substanţei fluorescente necesară inscripţionării banilor cu „mită" i-au rămas pe mâini, pe cravată şi pe costum până la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, săptămâna trecută. El a susţinut în instanţă, unde magistraţii au analizat cererea DNA de arestare a demnitarului, că e bolnav de diabet şi nu se cade să ajungă după gratii, unde condiţiile de detenţie sunt prea aspre pentru un ditamai directorul care căra şpăgile cu sacoşele.

„Nu recunoşti nici tăiat în 50 de bucăţi"

N-are antecedente penale, iar acuzaţiile de corupţie au căzut ca un trăsnet pe capul lui, taman în ziua în care se pregătea să meargă la o nuntă, la Braşov. Îşi luase şi nevasta în oraşul de la poalele Tâmpei şi, ca să împuşte doi iepuri dintr-un foc, s-a oprit şi la ziua unui subaltern din Braşov, nu de alta, dar angajaţii îi „datorau" o parte consistentă din salariile pe care le încasau, ca semn de recunoştinţă că-i menţine în posturi. „Nu recunoşti nici tăiat în 50 de bucăţi", i-a spus Bian celui de la care colectat mita.

Monitorizările SRI îl arată pe Silviu Bian ca un obişnuit al şpăgilor. A primit o plasă roşie şi imediat s-a interesat ce conţine minunea aceea din plastic. „Optzeci şi ceva", îi răspunde subalternul, care mai face şi „nepoliticoasa" menţiune că tot mai mulţi colegi strâmbă din nas că-s obligaţi să cotizeze lunar. „Dacă nu le convine, să plece", a replicat demnitarul, în timp ce gândea cum să ascundă „prada" de soţie: „Trebuie să văd exact unde-i pun că nu vreau nici pe nevastă-mea s-o bag în trepidaţii".

Una dintre proprietăţile deţinute în Alba Iulia de fostul şef de la „Forţele de Muncă“ Foto: Nicu Neag



Acuzaţii

Fostul şef al ANOFM Silviu Bian a fost prins în flagrant, sâmbăta trecută, la Braşov, când primea mită 82.000 de lei de la un subaltern de-al său. Bian era interceptat de SRI încă din septembrie 2010, lună în care bossul de la „Forţele de Muncă" ar mai fi luat mită. Astfel, la 17 septembrie 2011, Bian ar fi primit 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii ANOFM Braşov.

Conform DNA, mita a fost pretinsă pentru ca Silviu Bian, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. Şpaga reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011. În mod similar, la 15 octombrie 2011, Bian a primit, de la aceiaşi funcţionari, 82.000 lei, mai exact o parte din salariile acestora aferente lunii septembrie.

Avere de nabab

Silviu Bian are o avere fabuloasă, care vine în contradicţie cu veniturile sale. Potrivit declaraţiei de avere a fostului secretar de stat Silviu Bian, acesta deţine patru terenuri, patru case şi trei maşini. Este vorba despre trei terenuri agricole în suprafaţă totală de peste 16.000 de metri pătraţi în Alba Iulia şi Teiuş şi un teren extravilan de 860 de metri pătraţi în Ighiu. Familia Bian are două apartamente, unul în Alba Iulia şi altul în Cluj-Napoca, şi două case în Alba Iulia, toate achiziţionate între 1992 şi 2008.

A măsluit şi suprafaţa vilei

Una dintre vilele lui Bian este situată în carierul exclusivist „Dealul Furcilor" din Alba Iulia. Impunătoarea vilă are etaj şi mansardă şi dotări de ultimă generaţie, fiind evaluată la aproximativ 150.000 de euro. Imobilul ar fi fost cumpărat în 2008 şi este trecut în declaraţia de avere ca având doar 54 de metri pătraţi, când o simplă vedere a impunătoarei vile arată că aceasta are cel puţin 150 de metri pătraţi pe nivel şi o curte de două ori mai mare. În acest mod, Bian fenta Fiscul, plătind un impozit de cel puţin cinci ori mai mic.

Una dintre proprietăţile  deţinute în Alba Iulia de fostul şef de la „Forţele de Muncă“  p Foto: nicu neag

Maşinile aflate în proprietate sunt un Mitsubishi Colt, Dacia 1310 şi un Tractor U650. Silviu Bian a mai trecut în declaraţie două conturi, de 50.000 de lei, respectiv 40.000 de lei. Preşedintele ANOFM a avut anul trecut venituri de 54.000 de lei, iar soţia acestuia, medic de familie, a câştigat 33.600 de lei.

Bian a mai declarat venituri din lucrări agricole de 25.000 de lei. De altfel, în perioada în care a fost monitorizat, Silviu Bian a fost surprins cheltuind sume mari de bani. Silviu Bian s-a născut la 30 iunie 1960, a absolvit Academia de Studii Economice şi, înainte de actualul mandat (început în 2009), a mai condus ANOFM în perioada 2005-2007. În perioada în care n-a mai fost şef la „Forţele de Muncă", Silviu Bian s-a retras în „privat", cu el însuşi a declarat, fără a se şti cu exactitate cu ce s-a ocupat.

Evacuat din casa de protocol

În urmă cu câteva luni, Silviu Bian a fost evacuat din casa de protocol, întrucât a refuzat să plătească datoriile acumulate la chirie. Mai puţin de 3.500 de euro avea de plătit Bian restanţe la RA-APPS, adică şpaga încasată în maximum două luni. Silviu Bian a ocupat abuziv un apartament al statului şi nu  şi-a plătit aproape doi ani chiria. La cererea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) magistraţii au decis evacuarea fostului demnitar din apartament şi poprirea conturilor acestuia pâna la suma de 3.100 de euro.

Bian a semnat la 16 mai 2005 un contract de închiriere a unui apartament de protocol situat pe strada Nicolae Racotă din Bucureşti, în apropierea Arcului de Triumf. În februarie 2005, Bian fusese numit de prim-ministrul Emil Boc la conducerea ANOFM, cu rang de secretar de stat în Ministerul Muncii şi avea dreptul, potrivit legii, la o locuinţă de serviciu.

Apartamentul de patru camere, complet mobilat, are o suprafaţă de 110 metri pătraţi şi o boxă. Potrivit contractului de închiriere, demnitarul avea de plătit o chirie lunară de 122 de lei (56 de lei -chiria locuinţei şi 65 de lei - chiria pentru mobilier). Mobilierul consta în mai multe piese: noptiere, paturi, canapea scai, dulap trei uşi, mese, galerii, perdele etc.

Chiria majorată

În august 2005, chiria lunară a fost crescută la 290 de lei, din care 57 de lei chiria locuinţei şi 233 de lei cea pentru mobilier. Prin decizia prim-ministrului, Bian a fost eliberat în aprilie 2007, la cerere, din funcţia de preşedinte al ANOFM, dar a continuat să locuiască în apartamentul statului. Având în vedere că şi-a pierdut calitatea de demnitar şi dreptul de a folosi locuinţa, RA-APPS l-a notificat, în martie 2008, pe Bian că trebuie să evacueze apartamentul, dar şi că i-a fost majorată chiria, întrucât nu mai este locuinţă de serviciu, la 388 de euro, aproximativ 1.356 de lei.

"Cu toate că Silviu Bian deţine, o funcţie care să-i permită ocuparea unei locuinţe de din fondul locativ al RA-APPS, nu a fost întocmit un contract de închiriere, întrucât figura cu restanţe la plata chiriei.''

avocaţi RA-APPS

82.000 de lei a fost mita cu care Silviu Bian a fost prins în flagrant de DNA.

Restanţier la RA-APPS

Silviu Bian a ignorat notificările RA-APPS şi a continuat să plătească sumele stabilite în 2005. În ianuarie 2009, acumulase restanţe de aproximativ 3.000 de euro. În aceeaşi lună, ianuarie 2009, Bian a fost numit din nou, de Emil Boc, în funcţia de preşedinte al ANOFM. În mod normal, el avea dreptul la o locuinţă de serviciu, dar RA-APPS i-a refuzat privilegiul pe motiv că demnitarul nu plătise restanţele. Cum cele două părţi nu au ajuns la un consens, diferendul s-a rezolvat la Judecătoria Sectorului 1.

„Cu toate că Silviu Bian deţine o funcţie care să-i permită ocuparea unei locuinţe de serviciu, din fondul locativ al RA-APPS, nu a fost întocmit un contract de închiriere, întrucât acesta figura cu debite restante rezultate din neplata chiriei", au explicat avocaţii Regiei. Instanţa a dat dreptate RA-APPS şi a dat o hotărâre de evacuare a lui Bian din apartament şi l-a obligat pe acesta la plata sumei de 3.100 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite