Şpaga-n fotbal zboară cu elicopterul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful arbitrilor, Vasile Avram, a ajuns după gratii pentru 29 de zile după ce a luat mită în aer, de frică să nu fie monitorizat de procurorii anticorupţie.

Nici bine nu s-au stins ecourile scandalului de corupţie din arbitraj, izbucnit în aprilie 2009, când mai mulţi arbitri în frunte cu însuşi şeful CCA de la acea vreme, Gheorghe Constantin, au simţit zăngănitul cătuşelor, că fotbalul este din nou zguduit de acuzaţii de mită. Şeful CCA, Vasile Avram (57 de ani), ridicat sâmbătă de DNA chiar din sediul FRF, a ajuns după gratii. Dosarul în care este arestat Avram - un oponent vehement al aducerii arbitrilor străini - scoate la iveală inventivitatea în materia şpăgilor. Astfel, şeful CCA a lua şpaga în aer, într-un elicopter pus la dispoziţie de presupusul său mituitor, omul de afaceri şi sponsorul echipei de fotbal Tg. Mureş, Sorin Ţerbea, arestat şi el preventiv.

Planul afacerii

Povestea a început, susţine DNA, la 21 mai 2011, când Vasile Avram se afla la Târgu-Mureş, în calitate de supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu-Mureş - „U" Cluj din cadrul etapei a 34-a a Ligii I. Atunci, omul de afaceri Sorin Ţerbea, de care îl lega o prietenie mai veche, i-a propus „afacerea": 19.000 de euro în schimbul delegării la meciurile echipei de fotbal din Târgu-Mureş a arbitrilor agreeaţi de el. În acest mod, spera Ţerbea, se evita retrogradarea echipei. Odată puse la punct condiţiile „tranzacţiei", Ţerbea a sunat la recepţia Hotelului President - al cărui patron este - şi i-a spus recepţionerului Vasile Chiorean să-i pregătească 19.000 de euro, bani pe care urma să-i ridice un alt apropiat al omului de afaceri, pilotul Nicolae Iacobescu, cunoscut ca „Nae".

Monitorizat în alt dosar

După puţin timp, Iacobescu a mers la hotel, a luat banii şi a plecat către pista de decolare, unde îl aştepta şi Vasile Avram. S-au urcat amândoi în elicopter cu destinaţia Bucureşti. Călătoria cu elicopterul a fost considerată şi ea un avantaj plătit de Ţerbea pentru Avram. Tot în elicopter, şeful CCA ar fi primit şi plicul cu bani, convins fiind că, în aer, nu poate fi monitorizat. De altfel, Vasile Avram era monitorizat de DNA în momentul în care a săvârşit aceste fapte, într-un alt dosar privind posibile infracţiuni de corupţie săvârşite în sezonul competiţional 2010-2011. În zilele următoare, DNA îi va audia pe toţi arbitrii care ar fi făcut „blaturi" la sugestia lui Avram.

De două ori la şefia CCA

Vasile Avram a fost numit pentru prima dată la conducerea CCA în august 2009, după ce Aron Huzu şi-a dat demisia.Atunci, FRF a făcut prima excepţie de la regulament, în sensul că rudele de gradul I ale arbitrilor nu pot ocupa funcţii în CCA, iar fiul lui Avram este arbitru în Liga I.

Avram a fost înlocuit la 25 ianuarie 2010 şi a fost numit vicepreşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, din partea cluburilor de amatori. În mai 2010 a fost reinstalat la şefia CCA şi datorită laudelor pe care i le-a adresat unul dintre reprezentanţii UEFA - Wilfried Heitmann. Vasile Avram a fost şi director în Ministerul Turismului, la începutul anilor 2000, în guvernarea PSD.

Mircea Sandu, doar scuze

Cornel Penescu susţinea, anul trecut, conform interceptărilor realizate de SRI, că a scăpat de sancţiunea primită de la FRF după ce a vorbit cu şeful federaţiei, Mircea Sandu, care n-ar fi fost străin de şpăgile pentru arbitraje. Ieri, Mircea Sandu şi-a cerut scuze pentru situaţia creată, însă n-a anunţat nicio măsură care să prevină astfel de scandaluri.

image



"Nu sunt surprins de acuzaţiile aduse lui Avram. Vă spun doar că eu am susţinut, ani de-a rândul, că la CCA se fac greşeli grave."
Ion Crăciunescu
fost preşedinte CCA

Soluţia: un străin la CCA

Interimatul la şefia CCA va fi asigurat de Constantin Gheorghe „Suceavă", prim-vicepreşedintele secţiei, însă oamenii de fotbal cer ca în fruntea arbitrilor să vină un manager străin. „Nu se pune problema că e o soluţie, ci se impune venirea unui străin. Păi, nu avem pe cine să mai punem acolo, toţi sunt corupţi. Să vină cineva de-afară să conducă şi să aducem şi arbitri din Europa. Le facem case aici, le dăm cetăţenie, orice, dar în felul ăsta nu se mai poate", a punctat patronul Stelei, Gigi Becali. „E de luat în calcul această variantă! În modul acesta s-ar evita suspiciunile. Dacă nu se poate aduce un străin, atunci Crăciunescu, Huzu şi Lăzărescu să fie puşi în funcţie", a completat şi finanţatorul Vasluiului, Adrian Porumboiu. Modelul unui conducător din afara ţării la conducerea arbitrilor nu este nou. Ruşii îl au ca preşedinte al CCA pe fostul arbitru italian Roberto Rosetti.

Scandalul în care este implicat Vasile Avram l-a afectat şi pe băiatul său, Marius, care trebuia să conducă, de la centru, meciul de astăzi dintre Pandurii şi Astra. El a fost înlocuit cu Dragoş Istrate. Sebastian Perju

Ţerbea - avere din gunoaie şi hoteluri

Sorin Ţerbea este un influent om de afaceri din Târgu-Mureş, implicat în industria hotelieră şi, totodată, patronul firmei care a câştigat contractul de salubrizare a oraşului. El este principalul sponsor al echipei de fotbal Tg. Mureş. La sfârşitul anilor '90, Ţerbea a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru înmatriculare falsă de maşini. El a fost însă graţiat de preşedintele de la acea vreme, Emil Constantinescu, prin decretul nr. 331 din 1999.

image

Sorin Ţerbea   Foto: a. ramadan

image

Ţerbea deţine două hoteluri în Târgu-Mureş, President şi Premier. Pe lângă investiţiile în industria hotelieră, Ţerbea deţine şi societatea de salubrizare SC Salubriserv S.A., aflată sub contract cu Primăria Târgu-Mureş pentru următorii nouă ani. Anual, Primăria plăteşte 11.000 de lei societăţii lui Ţerbea pentru serviciile de salubrizare şi deszăpezire. Pasionat de sport, Ţerbea a înfiinţat în 2004 echipa de futsal City'us Târgu-Mureş, multiplă campioană a României. Ţerbea este preşedintele Federaţiei Române de Futsal, fapt ce a favorizat Târgu-Mureşul în cursa pentru organizarea mai multor meciuri de fotbal în sală ale echipei naţionale a României. Totodată, omul de afaceri este şi membru în Comitetul Executiv al FRF.  Alexandru Ramadan



Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite