Şova, Ponta şi banii dintre ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD e investigat de Fisc pentru primirea, sub formă de sponsorizare, a 180.000 de lei (42.000 de euro) din banii încasaţi de ,,Şova&Asociaţii” de la Turceni şi Rovinari. Victor Ponta a fost somat să pună la dispoziţia inspectorilor fiscali documentele care justifică sponsorizarea pe care nu a înscris-o în declaraţiile de avere aşa cum îl obliga legea.

Controlul Fiscului legat de modul în care Societatea Civilă de Avocaţi „Şova&Asociaţii" ar fi obţinut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la complexurile energetice Rovinari şi Turceni, din zona de influenţă a lui Victor Ponta, deputat de Gorj, nu se opreşte doar la avocaţi şi la foştii directori ai societăţilor de stat. Preşedintele PSD, Victor Ponta (39 de ani), este suspectat că ar fi primit, la rândul său, sub formă de sponsorizare, 180.000 de lei (42.000 de euro) din banii încasaţi de casa de avocatură de la cele două societăţi de stat.

De la Şova pentru Ponta

Surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) susţin că sponsorizarea ar fi fost acordată, prin contract, echipajului de raliu format din pilotul Edwin Keleti şi copilotul Victor Ponta, în perioada 2007-2008. Adică, în perioada în care casa de avocatură a lui Dan Şova, prietenul şi colegul de partid al deputatului de Gorj Victor Ponta, a încheiat şi derulat contractele cu CE Turceni şi CE Rovinari. De altfel, în acea perioadă, Victor Ponta a fost cooptat ca senior partner la Societatea Civilă de Avocaţi „Şova&Asociaţii", de la care a primit, tot printr-un contract de sponsorizare, o maşină de raliu Mitsubishi Lancer Evolution, evaluată la 50.000 de euro.  Spre deosebire de sponsorizarea auto, care se regăseşte în declaraţiile de avere din 2008 şi 2009 ale actualului lider PSD, sponsorizarea în bani (42.000 de euro) nu apare în documentele completate şi depuse de acesta.

Echipajul cu bucluc nanciar

Ieri, Victor Ponta a primit, la biroul său de la Camera Deputaţilor, o invitaţie să se prezinte mâine, la ora 9.00, la sediul Administraţiei Finanţelor Publice sector 1 Bucureşti cu declaraţiile de venit pe 2007 şi 2008 şi cu registrul de încasări şi plăţi. Preşedintele PSD a fost avertizat că neprezentarea la Fisc constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, „cu excepţia cazului în care nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni".

Echipajul format din pilotul Edwin Keleti şi copilotul Victor Ponta  Foto: click!



Aceasta este cea de-a treia invitaţie transmisă de inspectorii fiscali lui Ponta: prima a fost emisă pe 24 mai 2011, dar nu are confirmare de primire, aşa că se poate considera că liderul PSD nu a ştiut de existenţa ei, a doua pe 6 iunie 2011, iar a treia pe 20 iunie 2011. Datele la care au fost emise invitaţiile coincid cu derularea controalelor ANAF la CE Turceni şi CE Rovinari, dar şi la clubul de raliu la care Victor Ponta activează. Iar în aprilie anul acesta inspectorii fiscali au descins şi la firma pilotului lui Ponta, Edwin Keleti. SC Automedia SRL. Şi aici au fost descoperite o serie de nereguli.

image

Obiectul contractelor contestate de Fisc şi derulate prin firma lui Keleti erau două maşini de raliu: un Renault Clio, achiziţionat de la una dintre firmele lui Dorinel Umbrărescu, şi un Mitsubishi Lancer, primit de la societatea RMB Inter Auto, patronată de Ioan Rus. Cu prima maşină echipajul Keleti-Ponta a concurat la Campionatul Naţional de Raliu organizat anul trecut, iar pe cea de-a doua ar urma să o folosească în anii competiţionali 2011 -2012. 

Victor Ponta: „O idioţenie tipică lui Blejnar"

Contactat ieri de ,,Adevărul", liderul PSD a legat demersul Fiscului de refuzul său de a gira reorganizarea administrativă a României. ,,Invitaţia ANAF e absolut normală având în vedere că ieri, la consultările de la Cotroceni, domnul Băsescu mi-a zis că am probleme la Turceni. Poate să mă şi aresteze Blejnar, tot nu voi fi de acord cu desfiinţarea judeţelor", a declarat Ponta, care a calificat drept ,,o idioţienie tipică lui Blejnar" sponsorizarea de 180.000 de lei. ,,Este o idioţenie pentru că, dacă intraţi la mine pe site, am pus acolo toate documentele. Nu am încasat niciun venit nici de la Turceni, nici de la Rovinari, nici de la «Şova&Asociaţii». Mă duc la ANAF, le voi duce doar buletinul de identitate care este la mine, deoarece declaraţiile pe care mi le cer sunt depuse deja la ANAF", a conchis Ponta.

Dan Şova: „Au existat două contracte cu avocatul Ponta"

Pe de altă parte, fostul partener de afaceri al lui Ponta, Dan Şova, a declarat ieri, pentru Antena 3, că societatea de avocaţi pe care a condus-o a avut două contracte de conclucrare profesională cu casa de avocatură „Victor Viorel Ponta". ,,Au existat două contracte de conlucrare profesională, conform Legii avocaturii, cu care s-au făcut nişte plăţi infime pentru o colaborare pe care noi i-am solicitat-o domnului Ponta pentru două dosare penale ale fostului director de la o uzină de armament...", a explicat Şova.

"Au existat două contracte de conlucrare profesională, conform legii avocaturii.''
Dan Şova senator PSD

Foştii colegi ai lui Şova încurcă statul cu privatul

„EXPERŢII“

Foştii asociaţi ai senatorului-avocat Dan Şova, care au ,,parafat" contractele cu CE Turceni şi CE Rovinari, în frunte cu avocatul Radu Cernov, reuniţi acum în casa de avocatură ,,Enescu, Panait şi Asociaţii", s-au încurcat în solicitări. După articolul publicat luni în ,,Adevărul", legat de contractele cu cele două complexuri energetice, avocaţii au cerut nu doar lămuriri, ci şi raportul de control financiar al Fiscului. Ei s-au adresat atât societăţilor de stat implicate, cât şi ANAF.

Nemulţumiţi de răspunsurile primite, foştii colegi ai lui Dan Şova au solicitat ziarului „Adevărul" să li se pună la dispoziţie documentul. Ei au invocat eronat Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi un „principiu al transparenţei surselor de informare a presei". „Vă punem în vedere că necomunicarea informaţiilor solicitate reprezintă abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă ce constituie infracţiune conform Codului Penal".

Din păcate, avocaţii nu au ţinut cont de faptul că „Adevărul" nu este o instituţie a statului pentru a se conforma Legii 544/2001, iar jurnaliştii sunt obligaţi să-şi protejeze sursele, pe care nu pot fi constrânşi să le divulge nici măcar în instanţă. Reamintim că, potrivit lui Dan Şova, avocatul Radu Cernov a lucrat la contracte „complexe, în limba engleză" cu CE Turceni şi CE Rovinari.

Citiţi şi alte dezvăluiri despre acest caz, publicate în Adevărul:

Dan Şova, drept la replică mincinos

Dan Şova, un altfel de băiat deştept  al energiei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite