"South Park", pro şi contra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou proces a fost deschis împotriva celor doi scenarişti ai serialului. Ruşii cer interzicerea lui, lucru care s-a întâmplat şi în România O altă controversă se adaugă pe lista

Un nou proces a fost deschis împotriva celor doi scenarişti ai serialului. Ruşii cer interzicerea lui, lucru care s-a întâmplat şi în România

O altă controversă se adaugă pe lista lungă a plângerilor împotriva serialului. Întrebarea este, pe cine mai amuză glumele din "South Park"?

"South Park" şi-a câştigat renumele pentru stilul de abordare a subiectelor tabu într-o manieră fără scrupule şi fără menajamente, indiferent de tema aleasă.

De-a lungul timpului, serialul a dat naştere la numeroase controverse, lezând deseori persoane publice. "Responsabilii" umorului negru şi ai parodiei sunt doi comedianţi americani, Matt Stone şi Trey Parker, care nu au de gând să renunţe prea curând la stilul care i-a făcut cunoscuţi.

Scenariştii se confruntă cu un nou proces, de data aceasta acuzaţiile venind din Rusia, unde se cere interzicerea serialului, pe motiv că "poartă semne de activitate extremistă". Unul din exemplele oferite de către procurorii ruşi este episodul în care Moş Crăciun cântă într-un duet cu Iisus Hristos.

"Îi jigneşte atât pe musulmani, cât şi pe creştini", se arată într-un comunicat al procuraturii din Rusia. "Îi jignim pe toţi în mod egal", este răspunsul celor doi scenarişti în faţa acuzaţiilor aduse.

PRO

Scoate la suprafaţă penibilul

Meritul serialului creat de Trey Parker şi Matt Stone este faptul că a adus în faţa telespectatorilor subiecte tabu pe care majoritatea le ocoleşte.

Parker şi Stones au găsit prin animaţie cea mai bună modalitate de a scoate la suprafaţă penibilul, ridicolul unor situaţii sau al unor vedete. "South Park" nu are limite, adică oricine poate fi subiectul glumelor din serial. Isaac Hayes, cântăreţul şi actorul care interpreta vocea lui Chef în serial, a plecat după realizarea episoadelor în care era ironizată scientologia şi adepţii săi, el fiind un membru al acestei mişcări.

Teme de genul rasism, religie, corectitudine politică, cenzură nu au lipsit din lista de priorităţi a echipei South Park, care a speculat extremismul ce se poate naşte din toate aceste chestiuni. Nominalizările şi premiile vorbesc de la sine despre valoarea satirei pe care ei o fac.

CONTRA

Ridiculizează fără limite

Printre "recordurile" stabilite de "South Park", intră şi episodul în care o înjuratură a fost rostită de 162 de ori. Limbajul folosit în serial întrece, ca nivel de vulgaritate, orice alt serial de comedie de până acum.

Pe lângă interpretarea vulgară a evenimentelor, în serial se tratează teme ca rasism, moarte, homosexualitate, sex, religie şi cenzură dintr-o perspectivă batjocoritoare. Un exemplu este moartea lui Steve Irwin, omul de televiziune recunoscut drept "Vânătorul de crocodili".

La nici o lună după moartea acestuia, este lansat un episod în care Steve Irwin este înfăţişat cu o pisică de mare înfiptă în piept. Au protestat oameni de televiziune din lumea întreagă, acuzând prostul gust şi inumanitatea episodului. "Am ofensat oameni în trecut şi, cel mai probabil, o s-o mai facem", declară cei doi scenarişti în încercarea de a se apăra.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite