Sosia lui Constantin Brâncuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Călugăru a înfiinţat acum mai bine de 30 de ani Cineclubul "Constantin Brâncuşi", sub "pălăria" căruia a realizat zeci de pelicule de scurtmetraj. Ultima sa ispravă - filmul de opt

Dumitru Călugăru a înfiinţat acum mai bine de 30 de ani Cineclubul "Constantin Brâncuşi", sub "pălăria" căruia a realizat zeci de pelicule de scurtmetraj. Ultima sa ispravă - filmul de opt minute "Întoarcerea zeilor", dedicat sculptorului de geniu.

Prietenii îi spun, simplu, "nea Mitică". Om cald şi liniştit, de-o modestie cuceritoare. Pentru toţi ceilalţi e Dumitru Călugăru. Singurul cineast din Gorj şi cel care a înfiinţat unicul cineclub din Oltenia. L-a numit Cineclubul "Constantin Brâncuşi", căci maestrul şi-a pus serios amprenta asupra zonei. Ar mai fi şi altceva: nea Mitică aduce ca două picături de apă cu "titanul de la Hobiţa".

Dumitru Călugăru are la activ zeci de filme de scurtmetraj, pelicule realizate cu cea mai mare dragoste. 40 de filme, 30 de premii la festivaluri din ţară şi din străinătate şi 34 de ani de activitate profesională în cadrul Cineclubului "Constantin Brâncuşi". I-ar fi uşor să se laude, dar n-o face. Se lasă cu greu convins să-ţi povestească despre sine, despre realizările lui.

"Întotdeauna mi-au fost dragi camera de filmat şi aparatul de fotografiat. Am avut noroc, am făcut ce mi-a plăcut. Muncesc şi eu ca oricare altul, dar nu toţi cei care muncesc sunt premiaţi sau lăudaţi. De-aia zic că am avut noroc. Am luat şi premii, e drept, nici multe, dar nici prea puţine. Oricum, viaţa e frumoasă, dar frumuseţea ei nu stă numai în laude", conchide tacticos nea Mitică, aranjându-şi mustaţa încărunţită.

Blândeţea unui bunic de poveste

La 58 de ani, nea Mitică seamănă cu bunicul din poveştile copilăriei: neaua vârstei i-a încărunţit părul şi barba, ochii cenuşii sunt plini de blândeţe, o poartă deschisă către sufletul său mare şi cald. "Un om se vede de departe", obişnuia să-mi spună bunicul, şi azi îi dau dreptate: Dumitru Călugăru are tolba plină de poveşti trăite de el însuşi. Păşeşte puţin aplecat, de parcă i s-ar fi cuibărit în spate greutăţile, momentele de cumpănă trăite.

Nu s-a lăsat, a mers înainte pe drumul vieţii, iar astăzi e mulţumit de viaţa şi de familia lui. "Nu mă pot plânge de nimic, copiii au crescut, sunt la casele lor, am avut noroc. M-a ajutat divinitatea să reuşesc, multe vise mi s-au împlinit, viaţa se măsoară în momentele care îţi taie respiraţia, fericirea e un lucru mare, dar am avut parte de ea.

Pasiunea pentru cineclubul meu m-a ajutat şi am luptat să îl menţin în viaţă". Îşi mai aprinde liniştit o ţigară pe care o fumează de parcă ar fi ultima. Cu pasiune, asta îl caracterizează. "De ţigări nu mă pot lăsa. Nici nu mai ştiu de la ce vârstă fumez", zâmbeşte pe sub mustăţile groase şi îngălbenite de tutun.

Dăruire şi pasiune cum rar întâlneşti

"Ştii ce contează cel mai mult în viaţă, în meseria pe care ţi-o alegi? Pasiunea şi dăruirea. Altfel nu poţi realiza nimic. Dacă o faci pentru bani, se duce dracului. E drept, avem nevoie de bani, dar asta nu trebuie să ne umbrească viaţa. Dacă era după bani, nu mai făceam niciun film. Asta nu ştiu tinerii din ziua de azi, nu mai ştiu ce e aia pasiunea pentru muncă, dăruirea pentru ceea ce îţi doreşti şi îţi place". Principiile astea pe care le exprimă cu-atâta francheţe le-a probat pe pielea lui.

Din primul an de viaţă al cineclubului, nea Mitică a scos la înaintare o cantitate impresionantă de dăruire şi o cantitate infimă de bani. "Mai încerc şi eu să cer de la oamenii cu bani. Unii îmi dau. E greu, dar nu renunţ, n-am fost învăţat să renunţ. Sunt mulţumit că am întânit şi oameni fericiţi, adică oameni pentru care ceea ce fac eu e important.

Deschişi la minte şi la suflet, care ştiu să vadă importanţa unor fapte, unor lucruri. E un lucru minunat să fii îndrăgostit de meseria ta".

"Întoarcerea zeilor", un film dedicat lui Constantin Brâncuşi

"Întoarcerea zeilor" este noul film al artistului, înscris deja la două festivaluri de profil din ţară şi din străinătate. Filmul are ca temă posibilitatea ca sculptorul Constantin Brâncuşi să se fi inspirat din aspectul peşterilor din judeţul Gorj în realizarea unora dintre lucrările sale. Rolul principal din acest minifilm de opt minute este jucat de însuşi Dumitru Călugăru.

Asemănarea sa cu Brâncuşi este izbitoare. Realizarea peliculei a durat şapte zile, iar filmările pentru "Întoarcerea zeilor" au avut loc la Peştera Muierii, din Baia de Fier. Filmul de scurtmetraj fost înscris la Festivalul de la Slătioara, din septembrie, şi la un festival din Slovenia, care va avea loc în luna noiembrie. La festivalurile de acest gen se acceptă doar filme care au maximum 30 de minute:

"Este important ca mesajul să fie concentrat într-un timp cât mai scurt. Asta am încercat şi eu, sper că am reuşit". Gorjeanul şi-a propus să facă în curând şi un film despre operele lui Constantin Brâncuşi, care fac parte din Ansamblul monumental "Calea Eroilor" din Târgu Jiu: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Cel mai probabil, pelicula se va chema "Duhul de la miezul nopţii".

Banii, chestiune spinoasă

Ani de-a rândul, Dumitru Călugăru a fost cel care a finanţat cineclubul de la Târgu Jiu. Bani puţini, multă muncă, rugăminţi la cei care au şi care nu prea vor să dea, aşa au trecut peste trei decenii de activitate a cineclubului gorjean. Tot ce-şi doreşte acest om modest e să fie sănătos, "căci banii vin şi eu de filme nu mă las". E sigur că pasiunea şi dăruirea nu-l vor părăsi, iar banii… "Păi, or veni ei cumva. Că e păcat să nu faci filme, să le prezinţi şi peste hotare, doar din cauza asta".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite