Şosele din cauciuc reciclat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În California s-a pus la punct un procedeu rentabil de transformare a deşeurilor de cauciuc în kilometri de asfalt Reciclarea anvelopelor este în multe ţări o problemă dificilă deoarece

În California s-a pus la punct un procedeu rentabil de transformare a deşeurilor de cauciuc în kilometri de asfalt

Reciclarea anvelopelor este în multe ţări o problemă dificilă deoarece milioane de cauciucuri uzate ajung la groapa de gunoi şi poluează mediul.

În fiecare an, în California se adună în jur de 42 de milioane de cauciucuri uzate. Dintre acestea, aproximativ 75% sunt reciclate, dar restul de aproximativ zece milioane de anvelope scoase din folosinţă sunt aruncate la groapa de gunoi.

Pentru că depozitarea cauciucurilor la groapa de gunoi şi mai ales arderea deşeurilor de cauciuc sunt puternic poluatoare pentru aer şi sol, firmele de reciclare a cauciucului rămân singura soluţie de colectare a anvelopelor uzate prin care se asigură protejarea mediului.

Pornind de la aceste cerinţe, în California a fost pus la punct un program ingenios de reciclare a cauciucurilor uzate şi de trasformarea a cestora în asfalt în proporţie de 100%.

Asfalt elastic şi silenţios

Noul procedeu transformă cauciucul care se aruncă la groapa de gunoi într-un asfalt cu proprietăti superioare celui obişnuit.

Prin reciclarea vechilor anvelope se obţine un asfalt cu un grad mare de elasticitate şi mai puţin zgomotos. Din cauza elasticităţii sale sporite, acest asfalt se strică mai greu decât asfaltul obişnuit.

Proiectul de reciclare, creat de California Integrated Waste Management Board (CIWMB), a costat 325.000 de dolari şi utilizează materia primă de la 21.000 de anvelope uzate. Cantitatea de asfalt obţinută va fi utilizată la pavarea a aproximativ 17 kilometri de şosea.

Taxă de reciclare

Programul de reciclare a cauciucului pus la punct în California este finanţat printr-un procedeu financiar de asemenea ingenios. Pentru fiecare cauciuc dat la reciclare se plăteşte o sumă de 1,75 dolari.

Un dolar din această sumă este inclus în programul de reciclare al CIWMB, iar restul de 0,75 dolari este direcţionat către un program de reducere a emisiilor poluante degajate la reciclarea cauciucului. Suma pe care cetăţenii o plătesc pentru reciclarea fiecărui cauciuc are caracter de taxă pe care municipalitatea o percepe pentru reducerea poluării.

Prin programul reciclării cauciucului în asfalt al CIWMB statul californian economiseşte 100.000 de dolari pentru fiecare kilometru de şosea. Ceea ce face ca la cei 325.000 de dolari investiţi în proiect să se obţină o economie de aproximativ 525.000 de dolari la asfaltarea drumurilor.

Panouri de izolaţie şi materiale de construcţii

Firmele de reciclare a cauciucului îl pot utiliza în mai multe feluri. Cel mai simplu mod de a-i da folosinţă este arderea lui ca formă de combustibil în fabricile de ciment.

Prin diverse tehnologii, cauciucul uzat poate fi transformat în pulberi sau granule cu utilizări multiple. Procedeul fabricării asfaltului din granule de cauciuc este o extensie performantă a tehnologiilor de reciclare.

Din pulberile tip Filer se obţin panouri de izolaţie, dar şi tălpi pentru încălţăminte şi material pentru cauciucarea mochetelor. Fibrele din cauciuc pot fi utilizate în construcţii şi la fabricarea poliamestecurilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite