Vîntu a părăsit arestul! Vezi aici cum s-au pronunţat judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vîntu, Alexandru Stoian şi Octavian Ţurcan vor fi cercetaţi în libertate. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au aprobat astăzi recursul formulat de omul de afaceri şi de presupuşii săi complici la decizia de arestare preventivă. Potrivit procedurii cei trei vor fi eliberaţi din arestul Poliţiei Capitalei, unde se află în prezent, în scurt timp.

FOTOGALERIE Sosirea lui Sorin Ovidiu Vîntu în Otopeni

Judecătoarele Viorica Costiniu şi Luciana Mera au votat pentru eliberarea din arest a oamenilor de afaceri Sorin Ovidiu Vântu şi Octavian Ţurcan. Nu de aceeaşi părere a fost judecătoarea Cristina Rotaru, care s-a opus eliberării celor doi din arest.

FOTOGALERIE Plecarea lui Sorin Ovidiu Vîntu din arest

UPDATE 19.30 Vîntu a ajuns la reşedinţa sa din Otopeni. Maşina omului de afaceri a trecut în viteză pe lângă jurnaliştii care îl aşteptau să facă declaraţii. Cu o oră înainte de venirea lui, la reşedinţa sa a sosit un microbuz care a adus un imens buchet de flori.

UPDATE 19.12 Sorin Ovidiu Vîntu se îndreaptă în acest moment către reşedinţa sa din Otopeni.

UPDATE 19.05 În momentul în care SOV părăsea sediul Direcţiei, poliţiştii au fost nevoiţi să îi ţină la distanţă pe ziariştii care încercau să obţină o declaraţie de la omul de afaceri. A rezultat o îmbrânceală iar jurnaliştii s-au plîns că au fost bruscaţi.

UPDATE 19.00 Vîntu a ieşit din arestul Direcţiei de Cercetări Penale şi a fost ajutat să urce în BMW. Omul de afaceri a refuzat să facă declaraţii. Şoferul său, Alexandru Stoian, a părăsit Direcţia de Cercetări Penale cu un sfert de oră mai devreme.

UPDATE Vîntu este aşteptat la ieşirea din arestul Poliţie Capitalei de un BMW care a fost adus acolo de prietena sa, Graţiela Giolu, fosta compotentă a trupei Amadeus. Ea era însoţită de fiica lui SOV, Ioana Vîntu (foto).


image

Editorialiştii Adevărul comentează:

Grigore Carianu
Ziua în care Vîntu şi-a umilit ziariştii

image

Eugen Chelemen
Câinii din luptele lui Băsescu

image

SOV nu va avea voie să părăsească ţara, timp de o lună. Cu două voturi "pentru" şi unul "împotrivă", completul de judecată al Curţii de Apel Bucureşti a decis punerea în libertate a celor trei, acuzaţi de favorizarea infractorului, respectiv a lui Nicolae Popa, condamnat, în lipsă, la 15 ani de detenţie pentru fraudarea a 300.000 de investitori ai FNI.

Potrivit minutei deciziei, cele trei judecătoare au fost de acord cu eliberarea din arest a şoferului lui Vântu, Alexandru Stoian.

În cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, instanţa l-a avertizat să nu se apropie de omul de afaceri Octavian Ţurcan sau să ia legătura cu fraţii Virgil şi Nicolae Popa, ultimul fiind arestat la Jakarta.

Iulian Urban:  Se demonstrează că justiţia nu este subordonată lui Traian Băsescu

Senatorul PDL Iulian Urban, membru în Comisia Juridică, a declarat pentru adevarul.ro că eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu demonstrează că justiţia nu este subordonată preşedintelui Traian Băsescu.

"Acum vreo două săptămâni, domnul senator Dan Voiculescu spunea că justiţia este subordonată lui Traian Băsescu şi că speră ca ultimul bastion al democraţiei româneşti să fie justiţia. Aşa s-a demonstrat că justiţia nu este subordonată lui Traian Băsescu şi ultimul bastion al democraţiei româneşti este justiţia.  Dacă sunaţi în altă parte, o să auziţi că s-a făcut dreptate. Din punctul meu de vedere, dacă asta au decis judecătorii, asta este. Este precum la fotbal, s-a dat golul, a fost validat de arbitru, asta este, nu ai ce să faci", a declarat el.

Cozmin Guşă: Eliberarea va genera o blocadă economică împotriva unor trusturi de presă

Cozmin Guşă a declarat pentru adevarul.ro că decizia de judecare în libertate a omului de afaceri va genera o blocadă economică împotriva unor trusturi de presă.

"Impactul este că în loc de acel război în justiţie, va urma unul în plan economic - preşedintele (Traian Băsescu n.r.) împotriva trustului Realitatea, dar şi împotriva altor trusturi. Marea problemă a puterii este cea legată de reflectarea realităţii. Dacă realitatea va fi reflectată obiectiv în următoarea perioadă este evident că asta va fi de natură să tensioneze foarte mult relaţia dintre Guvern şi populaţie. Guvernul doreşte, în acest caz, ca această reflectare a realităţii să fie edulcorată, să fie potrivită pentru a nu spune românilor despre falimentul guvernării.

După procedura în justiţie, care a  eşuat în cazul domnului Vîntu, se va trece la un boom economic, prin blocarea anumitor bugete de publicitate pentru perioada următoare. Nu este vorba numai de Realitatea, care va fi vizată în principal, ci şi de celelalte trusturi, cum ar fi Intact", a declarat Cozmin Guşă .

Potrivit acestuia, orice eliberare a unui duşman al lui Traian Băsescu este va fi interpretată ca o înfrângere. "Este un om însă care se revigorează foarte repede şi trece imediat la strategia următoare şi asta este blocada economică împotriva trusturilor", a conchis el.

UPDATE Claudiu Săftoiu şi avocatul Aurelian Pavelescu, după decizia de eliberare a lui Vîntu: Kovesi ar trebui să-şi dea demisia

Fostul şef al SIE Claudiu Săftoiu, precum şi avocatul Aurelian Pavelescu au avut o reacţie destul de vehementă la auzul veştii că Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat. Ambii au văzut în această decizie o victorie a judecătorilor asupra procurorilor. Aceştia din urmă ar fi reacţionat sub influenţa conducerii, a preşedintelui şi implicit a apropiatei acestuia, Procurorul General Codruta Kovesi. Ambii au spus că Procurorul Genral ar trebui să demisioneze.

UPDATE Toni Greblă (PSD): „Decizia este corectă. Cercetarea să se facă în libertate!”

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, este de părere că decizia de eliberare a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu „este una corectă, nefiind evidente motive ca cercetarea să se facă în stare de arest”.

Potrivit senatorului social-democratul, acuzaţia de favorizare care i-a fost adusă lui Vântu în raport cu Nicolae Popa nu mai este valabilă, în condiţiile în care acesta a fost prins şi urmează să fie adus în ţară. „Cercetarea poate să se facă foarte bine şi în starea de libertate!”, a mai comentat Greblă.

UPDATE Norica Nicolai(PNL): Decizia este justificată

"Au revenit la aceeaşi soluţie. După părerea mea soluţia este justificată în raport de starea de pericol a faptei. Eu m-am şi exprimat public că după arestarea în Indonezia a lui Popa nu mai există faptă penală. Este justificată şi în raport de starea persoanei, având în vedere problemele de sănătate ale domnului Vîntu. Unde fuge, Doamne iartă-mă?", a declarat europarlamentarul Norica Nicolai pentru adevarul.ro

Despre evoluţia anchetei, Norica Nicolai este convinsă "că probele vor fi administrate şi se va finaliza în raport de ceea ce există în cauză şi de vinovăţia persoanei (a lui Vîntu n.r.) pentru această faptă".

UPDATE Claudiu Săftoiu: Se impune demiterea procurorilor care au lucrat la acest caz

"Mă aşteptam la acest rezultat care arată clar o disparitate între valoare şi probitate, între corpul judecătoresc şi procurori. Faptul că procurorii au instrumentat un caz care a dus la o arestare a cărei motivări nu se susţine arată clar că este un caz politic. Este inadmisibil. Va continua cu o magnitudine nemaipomenită. Vom asiata la o serie de războaie, iar surprizele vor fi din ce în ce mai mari. Având în vedere rezultatul, se impune demiterea procurorilor care au lucrat la acest caz şi ar trebui să se ridice şi un mare semn de întrebare asupra Procurorului General, doamna Codruta Kovesi.

UPDATE Ioan Ghişe: Justiţia nu s-a băgat în reglarea de conturi dintre Băsescu şi Vîntu

Senatorul liberal Ioan Ghişe a declarat pentru adevarul.ro că procesul în care este implicat Sorin Ovidiu Vîntu va dura mult.

"Foarte bine!", a spus senatorul râzând în momentul în care a aflat că Sorin Ovidiu Vântu a fost eliberat şi va fi cercetat în stare de libertate.

"Presupun că este o reglare de conturi între el şi domnul Traian Băsescu şi justiţia nu s-a băgat. Este greu de anticipat, dar cred că va fi un proces lung, iar miza va fi vânzarea acţiunilor de la Realitatea TV", a apreciat Ioan Ghişe.

Recursul s-a judecat ieri, dar magistraţii au amânat anunţarea deciziei cu o zi. Sorin Ovidiu Vîntu este primul arestat preventiv din România pentru infracţiunea de favorizare a infractorului. Ancheta în cazul lui SOV a fost începută, în octombrie 2009, de SRI într-un dosar privind siguranţa naţională.

Adus la instanţă la ora 11.00, Sorin Ovidiu Vîntu a aşteptat peste două ore în boxa acuzaţilor începerea procesului său. El a refuzat să dea declaraţii de inculpat, dar a vorbit când i s-a acordat ultimul cuvânt.

Declaraţiile omului de afaceri au vizat mediul politic şi, în special, o presupusă răzbunare a preşedintelui ţării, Traian Băsescu, care ar fi stat la baza arestării lui pentru favorizarea infractorului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite