VIDEO EXCLUSIV Sorin Ovidiu Vîntu: „Ziariştii de la Realitatea îl urăsc pe Băsescu mai rău decât îl urăsc eu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ovidiu Vîntu a servit cu ceai cald echipa ziarului „Adevărul“
Sorin Ovidiu Vîntu a servit cu ceai cald echipa ziarului „Adevărul“

Sorin Ovidiu Vîntu spune că cea mai bună decizie a sa ca om de afaceri a fost să vândă Realitatea lui Elan Schwartzenberg, pentru ca SRI să nu-şi permită luxul de a avea un trust de presă.

La începutul acestei săptămâni, într-o zi ce părea mai degrabă de toamnă târzie, am intrat în „fortăreaţa" de la Corbeanca a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Sau cel puţin aşa a părut până am trecut de porţile înalte şi bine păzite. O alee ce traversează pădurea duce către căsuţa de vară a lui Vîntu. Ne-au atras atenţia micuţa fermă şi lacul cu lebede. În preajma casei ne-au întâmpinat cei peste 10 câini maidanezi ai lui Vîntu.

Am intrat curioase, cu spiritul de ziarist dornic să afle cum arată casa controversatului om de afaceri, şi am rămas surprinse să observăm o locuinţă modestă, unde ai la îndemână tot ce-ţi trebuie. Vîntu ne aştepta relaxat într-un fotoliu, uitându-se la un film pe TCM („Nume de cod: Smarald" - film de acţiune despre spionajul din Al Doilea Război Mondial). Pentru a ne scoate frigul din oase, ne-a servit cu un ceai cald. Atmosfera a fost destinsă până când au început să curgă întrebările despre scandalul de la Realitatea.

image


 „Adevărul": Uitându-ne puţin în urmă, care credeţi că este cea mai mare greşeală pe care aţi făcut-o ca om de afaceri?

Sorin Ovidiu Vîntu: Am făcut atât de multe mari greşeli, încât mi-e greu să numesc una.

Cea mai mare.

(Râde) Contractul de management cu acel domn.

Sorin Ovidiu Vîntu a semnat în toamna anului 2010, pe vremea când era patronul Realitatea, un contract de management cu Sebastian Ghiţă, proprietarul companiei Asesoft. Sebastian Ghiţă, fostul manager al Realitatea TV, comentează astfel semnarea contractului de management dintre Vîntu şi Asesoft: „Venirea mea a însemnat salvarea Realităţii şi investiţii de peste 15 milioane de euro într-un an".


De ce?

Nu ştiam la vremea aceea că domnul acela este pus de Serviciul Român de Informaţii să dinamiteze Realitatea din interior. Când am aflat, era deja târziu. Nu prea târziu, dovadă faptul că am reuşit să le fac o surpriză la timp domnilor care au încercat să preia în mod ostil televiziunea.

În aprilie 2011, potrivit unei stenograme din dosarul în care este cercetat, Sorin Ovidiu Vîntu îi spunea lui Sebastian Ghiţă: „Tu ai intrat într-un joc ale cărui reguli nu le ştii. Ai intrat între..., ca un naiv, că eşti încă un naiv, eşti prea mic, ai intrat între două grupări uriaşe".

De ce aţi vândut Realitatea?

Ca să nu încapă pe mâna Serviciului Român de Informaţii. Respectiv a domnului Băsescu.

Ce ar fi însemnat asta?

Nu cred că un serviciu de informaţii îşi poate permite luxul de a avea un trust de presă. Are deja exagerat de mulţi ofiţeri acoperiţi în presa română. Să aibă şi un trust în proprietate mi se pare deja deplasat.

FOTO: Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu spune că Realitatea a difuzat filmuleţul cu Băsescu şi copilul în goana pentru audienţă

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu spune că Realitatea a difuzat filmuleţul cu Băsescu şi copilul  în goana pentru audienţă

Probabil cunoaşteţi declaraţiile domnului Sebastian Ghiţă, care vă acuză de situaţia în care este acum Realitatea.

Dacă aş fi predat în mod paşnic Realitatea Serviciului Român de Informaţii, normal că nu ar fi fost în situaţia asta. Oricum, SRI-ul încearcă disperat prin domnul Ghiţă să-şi facă o altă televiziune. Îi doresc succes.

Spuneţi-ne mai multe despre asta.

Haideţi să închidem subiectul.

Citiţi aici răspunsul lui Sebastian Ghiţă la aceste acuzaţii.

Tot în discuţia din aprilie 2011, Vîntu i-a mai spus lui Ghiţă, potrivit stenogramei citate mai sus: „Încă o chestie, stop. Să nu te bazezi nicio clipă şi să nu-ţi doreşti ca eu în două luni să fiu arestat. De ce? În ziua în care sunt arestat, ţi se reziliază ţie contractul de management şi ai zburat de acolo cu fulgi cu tot".

Revenind, care a fost cea mai bună decizie pe care aţi luat-o referitor la afacerile dumneavoastră?

Aceea de a vinde grupul de presă Realitatea.


Omul de afaceri i-a vândut lui Elan Schwartzenberg trustul Realitatea în aprilie 2011.


Câţi bani aţi obţinut din această tranzacţie?

Destui.

Foarte multe voci spun că, de fapt, controlaţi în continuare Realitatea prin intermediul lui Elan Schwarzenberg.

Nu sunt voci, domnişoară. Serviciul Român de Informaţii Interne, prin domnul Coldea, care şi face recrutări pentru televiziunea domnului Ghiţă din rândul salariaţilor de la Realitatea, încearcă să acrediteze ideea că eu aş fi în continuare acolo prin ofiţeri acoperiţi pe care îi are în presă şi nu numai, încercând să beneficieze de imaginea proastă pe care, din nefericire, am căpătat-o în rândul acelor salariaţi şi să împingă masa de salariaţi din Realitatea către Ghiţă, adică spre SRI. Mă îndoiesc că sunt mulţi jurnalişti autentici în Realitatea care vor dori să semneze statele de plată ale SRI-ului, pentru că viaţa nu se opreşte aici.


Florian Coldea, despre care Sorin Ovidiu Vîntu vorbeşte mai sus, este prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii. Purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru, nu a dorit să comenteze aceste informaţii.


Cum s-a ajuns la această intrigă? Există ceva ce regretaţi în toată povestea aceasta?

(Răspunde fără să stea pe gânduri, ca şi când ar fi avut replica pregătită, convins că orice ziarist l-ar fi întrebat asta.)

Nuuu, este o bătălie pe care mi-am asumat-o. Decontul acestei bătălii îl plătesc astăzi. Am pierdut o bătălie. Războiul, în schimb, domnişoară, e lung. Până vom pune mâinile pe piept fiecare, mai durează. Nu pot fi de acord să fiu exclus din această ţară care ne aparţine în mod egal atât mie, cât şi dumneavoastră, cât şi domnului Băsescu, cât şi fratelui domnului Băsescu şi copiilor lui. Ne aparţine în mod egal. (Devine incisiv.) Dacă dumneavoastră v-aţi predat, majoritatea societăţii româneşti, aţi abdicat de la toate visele pe care le-aţi avut în anul 1989, eu n-am cedat, n-am abdicat şi nu am de gând să o fac! De felul meu sunt un luptător. Tăcut, uneori, dar luptător. Nu voi lăsa această ţară în mâna unui grup de mafioţi! Nu din convingeri morale profunde, ci din simplul motiv că şi eu sunt român şi am dreptul să trăiesc în această ţară. Şi dacă voi nu mă placeţi, eu vă plac, vorba unui celebru personaj. (Râde în barbă, conspirativ.)

Ce faceţi pentru asta?

Mă opun, domnişoară. Simplul fapt că acum vorbesc, nu am abdicat, nu am trecut în partea celor care laudă, care aplaudă, care pupă-n cur actuala putere, este un mod de rezistenţă. Şi am de gând să-l practic. Din nefericire, nu am alte mijloace, dar în ceea ce mă priveşte nu voi abdica şi nu mă voi preda aşa cum majoritatea dintre voi aţi făcut-o.

Dan Voiculescu scria pe blogul său că Rovigo, administratorul judiciar al Realităţii, este deţinut de Vasile Deleanu, care şi-a schimbat numele din Vasile Căciulă...

Ce nume... (Râde.)

Pe soţia domnului Nicolae Popa o chema Ana Căciulă înainte să se mărite. Este o coincidenţă de nume sau...?

Domnişoară, habar n-am. Habar n-am. Nu-l cunosc nici pe domnul Deleanu, iar pe nevasta lui Vio am văzut-o o dată sau de două ori în viaţă. Dar sunt convins că veţi excava şi veţi afla dumneavoastră, ziariştii.


Nicolae Popa, numit de Vîntu drept „Vio", este fostul director al firmei care administra FNI, cercetat în dosarul Fondului.

„Ziariştii de la Realitatea îl urăsc pe Băsescu mai rău decât îl urăsc eu"

Care va fi rolul televiziunilor în campania electorală?

Niciunul. Domnişoară, televiziunile se iluzionează că pot îndrepta ceva, că pot contribui la creşterea nivelului de conştiinţă civică a cetăţeanului. Nu, Băsescu ar trebui să bage bani în Realitatea TV şi Antena 3. Reprezintă supape de defulare pentru nemulţumirea cetăţeanului. În loc să aibă cetăţeanul în faţa Palatului Cotroceni strigându-i „Marş afară, javră ordinară!", cetăţeanul stă la televizor şi înjură la televizor. Trebuie să dea bani ca să întreţină şi să menţină cele două televiziuni, nu să încerce să le desfiinţeze sau să le cumpere.

Dumneavoastră aţi angajat Realitatea în lupta politică?

Nu, domnişoară... Acum pot discuta deschis. Ziariştii de acolo îl urăsc pe Băsescu mai rău decât îl urăsc eu. Simplu. Evident că mi-a convenit. Evident că am fost de acord cu ei, că n-am intervenit. Nu era nevoie să-i împing eu în această luptă. Au ales să facă o presă militantă, ca şi cei de la Antena 3. Aşa cum presa cotrocenistă, presă care se pare că a început să vă atingă şi pe voi, cei de la „Adevărul", graţie patronului vostru, este militantă în favoarea lui Băsescu. Aţi ales să fiţi o presă militantă, cu mult jeg, cu multă mizerie. Sunteţi militanţi. Unii dintre voi chiar credeţi în ceea ce faceţi. Unii dintre cei de la Realitatea chiar credeau în ceea ce fac. Punct. Nu era nevoie să-i schimb eu.

Ştiaţi de filmuleţul cu Băsescu şi copilul?

Am aflat în seara aia.

Înainte să fie difuzat?

Cred că cu o oră înainte de a fi difuzat.

Cine a luat decizia să fie difuzat în momentul în care Băsescu era în direct?

Cei de acolo, producătorul, Răzvan Dumitrescu, ei sunt cei care au decis.

Dumneavoastră ştiaţi că se va întâmpla asta?

Evident, cum să nu ştiu.

Şi aţi fost de acord.

Domnişoară, eu nu am blocat niciodată un material la Realitatea sau n-am inclus un material la Realitatea. Sincer? N-am fost de acord, vă spun cu onestitate maximă. Nu am fost de acord cât Băsescu era în studio. Ce se întâmplă: sunt un bătrân feudal moldovean. Legile ospitalităţii la mine sunt foarte importante. Aţi venit la mine, v-am servit cu un ceai. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să vă întreb ce serviţi. Faptul că Băsescu a fost în studio şi invitatul Realităţii şi Realitatea l-a lovit mi-a displăcut profund din această perspectivă. Punct. Din altă perspectivă, a fost dreptul domnului Răzvan Dumitrescu, producătorilor dumnealui, să difuzeze acest material. E dreptul lor. Mie mi-a displăcut. Eu, dacă ar fi fost să decid, nu l-aş fi difuzat atunci. L-aş fi lăsat pe Băsescu să plece şi l-aş fi difuzat după aceea, fără nicio problemă. Cum au explicat cei de acolo acest lucru: Antena 3 dădea deja filmuleţul res­pectiv şi audienţa se ducea înspre acolo. Să nu piardă audienţa, l-au dat în momentul acela. Aceasta este explicaţia. Nu este rodul unei bătălii, unei lupte politice, unor strategii politice, ci o bătălie pentru audienţă. Antena 3 deja difuza filmuleţul. Nu putea Răzvan să stea să mănânce bătaie cu Băsescu în studio, pentru că telespectatorii s-ar fi uitat la filmuleţul cu copilul. Asta-i tot.


Iată ce spunea Vîntu la 6 martie 2010, într-o discuţie cu Sergiu Toader, fostul manager al Realităţii, potrivit unei stenograme citate de Mediafax: „Eu nu manipulez pe nimeni, oamenii trebuie să creadă ceea ce este: este organizaţia lui Vîntu şi răspunde la comanda lui Vîntu".


Cum au ajuns Vîntu şi Ghiţă duşmani

În ultimele zile, în interiorul Realităţii TV au fost frământări şi conflicte care au ajuns şi în paginile ziarelor naţionale. Elan Schwartzenberg, noul patron, care a moştenit de la Vîntu neînţelegerile cu Sebastian Ghiţă, a fost nevoit să ceară insolvenţa pentru Realitatea, pentru a reuşi să rezilieze contractul de management dintre Realitatea Media şi Asesoft. Compania desemnată să administreze insolvenţa, Rovigo, a denunţat pe 6 octombrie acest acord. Chiar şi aşa, Ghiţă ţine cu dinţii de televiziune şi a început să coopteze cât mai mulţi angajaţi într-o companie nou-înfiinţată, RTV Satellite. Potrivit paginademedia.ro, până ieri, aproximativ 100 de angajaţi semnaseră deja contracte cu firma lui Ghiţă.

Sebastian Ghiţă a declarat, într-un e-mail trimis angajaţilor televiziunii: „În stilul său, Sorin Ovidiu Vîntu a păcălit o mulţime de parteneri şi creditori privaţi şi de stat, care nu mai pot şi nu mai doresc să lucreze cu compania Realitatea Media".Reprezentantul Asesoft a afirmat ieri pentru Mediafax că o nouă televiziune, RTV, va emite începând de marţi (ieri - n.r.) pe satelit, iar cabliştii au fost informaţi că pot să preia noul post, ale cărui programe sunt realizate de fosta echipă Realitatea Media. El nu a precizat în baza cărei licenţe audiovizuale emite noua televiziune RTV. Totodată, Ghiţă nu a precizat dacă, în momentul de faţă, Realitatea TV şi RTV difuzează acelaşi conţinut.

În aprilie, Ghiţă l-a acuzat pe Vîntu că l-a ameninţat cu moartea. „Am fost şantajat şi ameninţat cu moartea de către Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie. Aceştia au încercat să obţină de la mine peste două milioane de euro pe an, timp de cinci ani, fără acte, ca taxă de linişte", declara Ghiţă, citat de Mediafax. În urma acestui scandal, Vîntu a fost arestat, apoi eliberat şi cercetat în stare de libertate.

Citiți mâine în ediția tipărită a ziarului "Adevărul"!

De ce crede Sorin Ovidiu Vîntu că a pierdut Mircea Geoană alegerile din 2009

VIDEO Sorin Ovidiu Vantu, despre viitorul tinerilor din Romania

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite