Sorin Blejnar: Nu sunt și nu am fost vreodată anchetat de DNA, ci doar audiat ca martor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Blejnar, fostu şef ANAF, ar fi implicat în reţeaua celor 17 persoane suspectaţi de evaziune fiscală de 15 milioane de euro
Sorin Blejnar, fostu şef ANAF, ar fi implicat în reţeaua celor 17 persoane suspectaţi de evaziune fiscală de 15 milioane de euro

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a declarat vineri, la procesul în care îl acuză de calomnie pe liderul ProLex, Vasile Lincu, că nu este și nu a fost vreodată anchetat de DNA în legătură cu fapte de corupție.

Judecătoria Sectorului 2 a finalizat, vineri, dezbaterile într-un dosar în care fostul șef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, l-a chemat în judecată pe Vasile Lincu și în care îi cere acestuia daune simbolice de un leu și publicarea hotărârii instanţei în ziare cu tiraj național, informează Mediafax. La termenul de vineri al procesului, ambele părți au fost prezente şi au fost interogate de către instanță. A fost audiat şi un martor.

Întrebările apărării lui Lincu formulate pentru fostul şef al ANAF trebuiau să demonstreze calitatea îndoielnică de conducător de structură a lui Blejnar, mai precis faptul că acesta a demis în mod ilegal un fost inspector superior, Marin Virgil, și a detașat ilegal un funcționar lucrător, din structura instituţiei sale în cea a Autorităţii Naționale a Vămilor (ANV).

Totul, au spus apărătorii lui Lincu, a pornit de la un control efectuat de inspectorii Marin Virgil și Ciucă Emilian la compania Petrom, la care cei doi ar fi descoperit un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de euro adus statului român.

Ulterior, potrivit apărării lui Lincu și acestuia, Blejnar i-ar fi chemat pe cei doi în biroul său, unde, de față cu toţi superiorii direcți ai inspectorilor, i-ar fi mustrat dur pe aceştia, cu amenințarea că vor fi dați afară. Totodată, Blejnar s-ar fi adresat ulterior superiorilor celor doi inspectori, cu mențiunea că, dacă nu îi demit pe aceştia, urmează să fie daţi afară ei.

Blejnar a arătat în fața instanței că își amintește episodul şi că, în opinia sa, a procedat legal atunci, nu a folosit cuvinte jignitoare la adresa celor doi inspectori, iar societatea Petrom nu a prejudiciat statul. „Au vorbit mai mulți angajați cu mine atunci, pe fondul acelui control. Angajați ai vămii și de-ai mei. Directorul vămii, adjunctul, dar și cei doi inspectori", a spus fostul şef al ANAF, citat de Mediafax.

Întrebat, la cererea apărării, dacă recunoaște că a cerut la acea ședință cercetarea disciplinară a celor doi inspectori, Blejnar a răspuns: „Nu a fost ăsta sensul. Am spus șefilor să facă toate demersurile legale ce se impun. Nu-mi amintesc să fi spus să fie sesizată comisia de disciplină. Dar este, totuși, posibil. Eram îndreptățit să fac asta, dar nu am făcut-o".

Cu privire la modul în care l-a detașat și numit la conducerea ANV pe Cornel Costea (fostul șef al Vămii Ploiești, arestat preventiv și judecat pentru fapte de corupție - n.r.), Blejnar a pecizat că ordinele de detașare și numire au trecut prin filtrul direcțiilor juridice și de resurse umane ale ANAF și ANV și s-au dat cu respectarea Legii 188/1999, Legea funcționarului public.

Blejnar a răspuns și unei întrebări a apărării privind implicarea sa în anchetele DNA legate de corupția din vămi, precizând că a dat doar declarații de martor în acele cazuri și că nu a fost şi nu este urmărit de procurorii anticorupție pentru astfel de fapte.

Fostul şef al ANAF a fost întrebat și dacă este cercetat pentru fapte de corupție, răspunsul său în fața instanței fiind: „Nu! Nu este adevărat. Această afirmație face parte din ciclul defăimărilor. Nu sunt cercetat. Nu am fost cercetat. Am fost audiat ca martor. Iar referitor la asta am adresă de la DNA, dată în urma solicitării mele cum că nu sunt cercetat de ei".

La finalul şedinţei a fost audiat și martorul Marin Virgil, unul dintre inspectorii dați afară după efectuarea controlului de la Petrom. Acesta a relatat judecătorului că, în 31 martie 2009, a fost chemat alături de colegul său în biroul lui Blejnar, iar acolo, de față cu șefii lor, cei doi inspectori au fost amenințaţi cu demiterea.

„Sorin Blejnar ne-a reproșat că ce am căutat la Petrom și cum de ne-am permis să controlăm societatea și de ce nu am predat lucrarea echipei ce făcea Raportul de inspecție fiscală pentru perioada 2005-2009, perioada post privatizare a Petrom. Sorin Blejnar ne-a amenințat și ne-a vorbit foarte violent, apoi s-a întors către șefii noștri și le-a spus: «Bă, dacă nu-i dați pe aștia doi afară, am să vă dau eu pe voi »", a declarat martorul.

Sorin Blejnar a cerut, la finalul procesului, admiterea acțiunii sale și obligarea lui Lincu la plata simbolică a unui leu daune morale și a publicării deciziei în mai multe ziare cu tiraj național. Instanța a amânat pronunțarea în acest caz, fără a preciza pentru ce dată.

În martie 2011, Sorin Blejnar l-a chemat în judecată pe Vasile Lincu, pe care îl acuză de calomnie. Fostul şef al ANAF afirmă că, pe fondul acțiunilor DNA din vămile românești de acum mai bine de un an, Lincu ar fi dus o campanie mediatică prin care a urmărit defăimarea sa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite