Sorin Teşu, acuzat că a cerut o mită de 2,5 milioane USD pentru Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Teşu, personajul care a depus în contul Danei Năstase suma de 400.000 de dolari în 1999, a jucat un rol important şi în alte afaceri legate de familia actualului preşedinte executiv al

Sorin Teşu, personajul care a depus în contul Danei Năstase suma de 400.000 de dolari în 1999, a jucat un rol important şi în alte afaceri legate de familia actualului preşedinte executiv al PSD. Este vorba, în primul rând, de celebrul scandal al duty-free-urilor din Aeroportul Otopeni. Compania americană EDF l-a acuzat pe Teşu, la vremea aceea şeful de Cabinet al premierului, că ar fi cerut în numele lui Adrian Năstase o mită de 2, 5 milioane USD pentru ca firma să administreze în continuare magazinele duty-free din principalul aeroport al ţării.
Mita
Scandalul a izbucnit pentru prima dată în 2002, fiind declanşat de cotidianul german "Die Welt". În data de 16 noiembrie, ziarul german scria că Rick Weil, proprietarul EDF, a vizitat Bucureştiul la invitaţia unui oficial guvernamental.
"Întâlnirea a avut loc într-o parcare, unde reprezentantul guvernului i-a cerut lui Weil mită de 2,5 milioane de dolari pentru ca EDF să continue să administreze spaţiile comerciale din Otopeni, solicitare pe care Weil a refuzat-o", scria ziarul german. La acea vreme, "Die Welt" nu a dat detalii despre identitatea oficialului guvernamental care ar fi cerut mită şi scria doar că "ministrul transporturilor, Miron Mitrea, are ?un conflict deschis? cu Weil". Ziarul german mai afirma că "în joc s-ar afla interese ale unor persoane apropiate membrilor guvernului, chiar ale unor rubedenii ale membrilor executivului, care au afaceri în domeniul duty-free".Scandalul a intrat într-o nouă fază anul trecut, atunci când prestigioasele cotidiene "Financial Times" şi "Los Angeles Times" au revenit cu noi date despre mita cerută în cazul EDF. De data aceasta, acuzaţia era una precisă. Cel care ar fi cerut mită era "şeful de Cabinet al lui Adrian Năstase din 2001", adică nimeni altul decât Sorin Teşu. Weil a relatat întâlnirea cu Teşu de la Hotelul Hilton din Bucureşti. "Acum, eu nu pot să spun cu exactitate dacă primul-ministru este şeful meu, însă şeful meu mi-a cerut să vin aici şi, atâta vreme cât eu primesc 2,5 milioane de dolari, vom considera că vă putem permite să vă continuaţi activitatea", reproduce Weil cererea şefului de Cabinet al lui Adrian Năstase. După acest scandal, Teşu a demisionat "din motive de sănătate" din guvern.Aproape jumătate de milion de dolari, cărat cu punga"Evenimentul Zilei" a relatat că Sorin Teşu este personajul care în 1999 a depus la Bank Austria Credintanstalt din Bucureşti 400.000 dolari în "numele doamnei Dana" în contul acesteia. El a explicat că a depus banii deoarece a fost cel care a stat la coadă "din curtuoazie", în timp ce soţia lui Năstase vorbea cu şeful băncii, Dan Pascariu. Teşu nu a reuşit să explice sursa banilor, afirmând că nu l-a interesat acest lucru şi a precizat doar că a făcut un serviciu familiei Năstase, care nu cunoştea sistemul bancar.Sorin Teşu este fiul unui fost ministru comunist, Ion Teşu. Acesta, ca şi tatăl Danei Năstase - Angelo Miculescu, a deţinut portofoliul agriculturii în timpul dictaturii comuniste. Cele două familii sunt în relaţii apropiate de mult timp. Teşu nu a negat aceste legături.Oficiul pentru Spălarea Banilor a avut în 1999 în atenţie această tranzacţie bancară a familiei Năstase. Cazul a fost închis, iar Teşu recunoaşte că nu a fost întrebat niciodată de autorităţi despre acest episod.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite