Sorin Ovidiu Vantu - trimis in judecata in dosarul FNA-Banca Agricola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sase persoane au fost trimise in judecata pentru activitate infractionala comisa in legatura cu Fondul National de Acumulare si Banca Agricola. Potrivit rechizitoriului, trimis ieri Tribunalului

Sase persoane au fost trimise in judecata pentru activitate infractionala comisa in legatura cu Fondul National de Acumulare si Banca Agricola. Potrivit rechizitoriului, trimis ieri Tribunalului Bucuresti de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sorin Ovidiu Vantu este cap de afis in acest dosar, alaturi de Ioana Maria Vlas si fugarul Nicolae Popa. Controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu va fi judecat in stare de libertate, pentru savarsirea a doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Procurorii au constatat ca, in luna septembrie 1998, Sorin Ovidiu Vantu, cu intentie, i-a determinat pe Liviu Adrian Istrate, pe atunci presedinte al Bancii Agricole S.A., si pe invinuitul Tisler Gabriel sa-si incalce atributiile de serviciu prin cumpararea, in numele Bancii Agricole, a 65.359 de actiuni emise de S.C. Industrialexport S.A., la un pret supraevaluat. Concret, actiunile detinute de S.C. Sov Invest S.A. au fost vandute cu 765.000 de lei bucata, in conditiile in care valoarea nominala a acestora era de doar 5.000 de lei/actiune, iar valoarea contabila era de 25.375 de lei. Sorin Ovidiu Vantu a prejudiciat astfel Banca Agricola cu peste 48 de miliarde de lei, potrivit rechizitoriului. Cea de-a doua fapta penala de care este acuzat Vantu consta in aceea ca, in perioada septembrie 1998-martie 1999, el i-a determinat, in mod repetat, atat pe Istrate, cat si pe Tisler sa comita abuzuri in serviciu, "activitate care a avut ca rezultat aprobarea de catre acestia, la 1.04.1999, a conversiei imprumutului obligatar din 11.09.1998 derulat cu S.C. Gelsor S.A." Conversia s-a facut in actiuni supraevaluate ale S.C. Gelsor S.A., fara ca obligatiunile sa fi ajuns la scadenta si fara aprobarea Comitetului de Coordonare a Restructurarii, organism caruia ii revenea competenta sa decida asupra participatiilor bancii cu capital la alte societati si care hotarase, inca din 15 martie 1999, sistarea oricarui plasament pe piata de capital. Prin cea de-a doua fapta, inculpatul Vantu a contribuit la pricinuirea unei pagube in dauna Bancii Agricole de peste 46 de miliarde de lei.
13.200 de investitori trasi in piept
Ioana Maria Vlas a fost trimisa in judecata in stare de arest, sub acuzatia de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii au retinut ca Vlas, in calitate de presedinte al S.C. Sov Invest S.A., in perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 si 1 martie-20 aprilie 2000, a indus si mentinut in eroare 13.200 de investitori la Fondul National de Acumulare, carora le-a pricinuit o paguba de 25.745.634.759 lei. In ceea ce priveste falsul, in aceleasi perioade si in mod repetat, folosindu-se de calitatea ei si pentru a putea induce in eroare investitorii FNA, Ioana Maria Vlas a redactat si semnat 28 de raportari fictive la valoarea unitatii de fond, pe care le-a comunicat CNVM si le-a adus la cunostinta investitorilor prin mijloace mass-media. Fostul presedinte al bancii, Istrate Liviu, va fi judecat pentru cele doua infractiuni de abuz in serviciu amintite mai sus, cat si pentru faptul ca, la 5 aprilie 1999, in mod ilegal, a cumparat 140.000 de actiuni S.C. Sov Invest S.A. fara a avea aprobarea prealabila a conducerii executive si a Comitetului de Coordonare a Restructurarii, fapta prin care a prejudiciat banca cu 8 miliarde de lei. Fugarul Nicolae Popa, cautat international de cativa ani buni, fara a fi gasit, va fi judecat in lipsa pentru complicitate la abuz si la inselaciune, anchetatorii stabilind ca Nicolae Popa a participat la infractiuni, in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatul Sorin Ovidiu Vantu. Anchetatorii au stabilit ca Popa este cel care i-a remis invinuitului Teodor Irimescu cele peste 65.000 de actiuni la purtator emise de S.C. Industrialexport S.A. Totodata, Nicolae Popa, in calitate de director general al S.C. Sov Invest S.A., este cel care a ajutat-o, in mod repetat, pe Ioana Maria Vlas sa induca in eroare investitorii FNA.
Doar doi arestati intr-un dosar de 13.000 de pagini
Ceilalti doi inculpati din acest dosar sunt Teodor Irimescu si Gavril Batran. Irimescu este cel care a intermediat vanzarea actiunilor supraevaluate, activitate pentru care a primit de la Popa Nicolae 10.000 de dolari. In calitate de administrator al S.C. Asiadonna Import Export SRL, a afirmat, in mod mincinos, ca este proprietarul actiunilor intr-o oferta pe care a depus-o la Banca Agricola. Tot el este cel care, in perioada 21-28 septembrie 1998, a redactat si semnat trei ordine de plata, in suma totala de peste 49 miliarde de lei, in favoarea S.C. Sov Invest S.A. In cuprinsul acestora, Irimescu a afirmat, in mod mincinos, ca suma sus-mentionata reprezinta o plata efectuata pentru cumpararea de unitati de fond FNI, desi, in realitate, suma reprezenta contravaloarea celor 65.359 de actiuni vandute. Batran Gavril va fi judecat pentru inselaciune, fapta comisa in calitatea de presedinte al S.C. Sov Invest S.A., fiind solidar cu Maria Vlas la prejudiciul creat celor 13.200 de investitori FNA. Anchetatorii au stabilit ca si el a redactat si semnat opt raportari fictive, care au contribuit la inducerea in eroare a investitorilor. Dosarul, ajuns ieri la Tribunalul Bucuresti, are primul termen pe fond stabilit la data de 16 decembrie a.c. Pe 18 noiembrie se judeca prelungirea arestarii preventive pentru singurii arestati din acest dosar - Maria Vlas si Teodor Irimescu. Dosarul cuprinde nu mai putin de 23 de volume, fiecare de cate 500-700 de pagini.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite