Şeful ANAF, Sorin Blejnar: Numirea lui Silviu Văduva în fruntea Vămii Bucureşti a fost o greşeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a fost invitat vineră seară în emisiunea "Vorbe grele" de la Antena 3 pentru a lămuri dacă este capul caracatiţei sau doar un ţap ispăşitor.

După ce Victor Ciutacu a afirmat că Parchetul Constanţa a anunţat vineri pronunţarea neînceperii urmăririi penale într-un dosar în care Sorin Blejnar a fost anchetat, moderatorul emisiunii l-a întrebat pe preşedintele ANAF dacă în afară de acest dosar mai are vreunul.

Sorin Blejnar a răspuns: "Nu am cunoştinţă să am un alt dosar. Nici ca inculpat, nici ca martor, nici ca învinuit, nici ca făptuitor. Plângeri penale sunt împotriva mea nenumărate pe la diverse Parchete din această ţară şi probabil că vin de la nişte oameni care încearcă să arunce vorbe de ocară. Nu am cunoştinţă de asemenea dosare. Desigur că un om care ocupă o funcţie în statul român este vulnerabil la sesizări penale. Ele sunt în principiu nefondate."

După ce moderatorul emisiunii i-a amintit lui Blejnar acuzaţiile care i se aduc, şeful ANAF a spus că poate răspunde la toate cu o frază generică: "Nu am luat şpagă, nu mi s-a oferit şpagă şi nu voi lua şpagă."

Victor Ciutacu l-a întrebat pe Blejnar la cine trebuia să cotizeze Diana Severin, fosta şefă a vămii Ploieşti, care susţine că şeful ANAF a eliberat-o din funcţie deoarece nu a cotizat. Sorin Blejnar a răspuns: "Doamna Severin a fost eliberată din funcţie corect, de către Ministrul Finanţelor de la acea vreme, domnul Vlădescu, pentru că legea în baza căreia dumneaei a fost numită, a fost declarată neconstituţională. Faimoasa şi jalnica politizare a deconcentratelor."

"Dumneavoastră spuneţi că era jalnică politica deconcentratelor, însă vă amintesc că numirea dumneavoastră s-a făcut pe baza unei hârtii de la partidul care guverneză ţara. De ce un şef de vamă nu ar putea beneficia de sprijin politic şi şeful şefului de vamă beneficiază?", a întrebat moderatorul emisiunii "Vorbe grele".

Află cum a adunat şeful Fiscului Sorin Blejnar master după master şi cum vrea să devină doctor în Contabilitate

"Pentru că nu este normal ca la nivelul eşalonului 2 sau 3 să existe politizare, pentru că aceste funcţii sunt funcţii necontituţionale. O spune Curtea Constituţională care a declarat neconstituţională acea ordonanţă 37/2009, urmată de o altă ordonanţă 105/2009. Eu cred că doamna Severin fabulează nu doar pe acest segment. Ea fabulează în general. Am văzut zilele trecute că a spus că am oprit-o să facă un control la nu ştiu ce firmă din Sibiu. Nu cunoaşte legea şi mă bucur că a fost declarată legea neconstituţională şi nu mai e acolo întrucât codul de procedură fiscală spune foarte clar: organul fiscal competent este organul care te administrează. Acea firmă din Sibiu e administrată de marii contribuabili. Deci doamna Severin nu avea dreptul prin lege să facă aceste verficări." a răspuns Blejnar. 

După ce a afirmat că se presupunea că Diana Severin ar fi trebuit să cunoască legile, venind din avocatură, Blejnar a susţinut că domnul Cornel Costea venea din sistemul fiscal românesc, fiind angajat acolo din anul 2005. "L-a recomandat prefectul judeţului Prahova care îmi spunea la momentul numirii că îşi doreşte un om din afara vămii Prahova deoarece are anumite indicii că acolo nu merg lucrurile cum trebuie. A venit acea recomandare de la prefect, eu necunoscând un alt personaj din cadrul vămii Prahova, am acceptat," a spus şeful ANAF. 

Moderatorul emisiunii i-a adus la cunoştinţă lui Sorin Blejnar că domnul Cornel Costea afirmă că o parte din banii pe care i-au găsit anchetatorii la dânsul în birou ar fi luat drumul către şeful ANAF. Preşedintele Fiscului a răspuns: "Să dovedească acest lucru. Eu am văzut declaraţiile apărute în mass media că ar fi dat banii unui P.P. şi unui S.P. şi din cunoştinţa lui se pare că banii ajungeau şi la S.B, adică subsemnatul. Desigur eu nu ştiu cine e P.P. Să-i dovedească pe aceşti oameni şi posibilitatea să-i fi cerut aceşti bani."

Vis-a-vis de acuzaţiile care i se aduc de către Diana Severin, Cornel Costea, Robert Negoiţă, Antonello Celestini, şeful ANAF a afirmat: "Au dreptul şi obligaţia să îşi probeze aceste acuze. Oamenii, când au probleme, pot să spună orice. Rişti să fii puţin credibil când arunci asemenea mizerii pe instituţiile statului. Este foarte simplu să îţi muţi atenţia de pe problemele tale si să inventezi cum că anumiţi angajaţi au cerut şpagă. De ce în acel momenent nu s-a încercat realizarea flagrantelor? De ce nu s-au dus la DNA să se denunţe?"

Sorin Blejnar a afirmat că numirea lui Silviu Văduva în vârful mediatic al scandalului privind corupţia din vămi a fost o simplă greşeală: "A fost o greşeală şi atât. Domnul Văduva nu poate fi acuzat de corupţie sau de altceva. Poate fi acuzat pentru viaţa mondenă, mai tumultuoasă. Nu putem şti dacă domnul Văduva putea fi un director bun de vamă. A fost o greşeală pentru că l-am numit, şi atât. Mi-o asum. N-a produs efecte juridice. Atunci când numeşti zeci de oameni, poţi să şi greşeşti. Dacă nu făcea presa panaramă, poate că domnul Văduva rămânea acolo.  Poate că am ratat să aduc în instituţie un om care a adus vreo 15 milioane în alta instituţie şi făcuse un plan de management interesant. Voia să aducă fonduri europene prin programul Potca pentru a eficientiza activitatea de combatere a corupţiei. Şi-a dat demisia."
 
Întrebat de către Victor Ciutacu dacă nu i se pare o coincidenţă uşor stranie că a primit încetarea urmăririi penale din partea Parchetului Constanţa exact la momentul oportun, Blejnar a răspuns: "Nu. Acolo era o chestiune administrativă. Eram comisar adjunct la garda financiară şi am participat la o comisie de autorizare de antrepozite fiscale. Un antrepozit fiscal este o locaţie aflată sub controlul autorităţii fiscale unde se primesc şi se expediază în regim suspensiv (fără taxe, fără acciză) produse accizabile. Funcţionarea aceastei locaţii trebuie autorizată de o comisie care este constituită din Ministerul Finanţelor Publice prin ordinul ministrului finanţelor.

Eu eram comisar general adjunct şi eram înlocuitorul de drept al comisarului general. În 2009 acea societate comercială a făcut evaziune fiscală. Întâmplarea face ca din toţi cei 7 membri ai comisiei, eu am fost singurul care m-am abţinut. M-am abţinut în lipsa unei constatări a gărzii financiare, pe care o reprezentam. Cei de la Prefectura Constanţa au mai zis că am acţionat conform prevederilor legale. Eu vă spun că am acţionat conform prevederilor legale de când sunt pe funcţia asta."

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite