„Soneria“ pentru fraude în Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informatizarea va permite diminuarea consistentă a fraudelor, iar cu banii economisiţi ar putea creştea salariile personalului medical.

Sistemul Informatic Unic Integrat, implementat deja de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, este cea mai mare bază de date din România şi contribuie la eliminarea fraudelor.

 „Principala vulnerabilitate a sistemului va fi lipsa acută a personalulului medical, mai ales calificat", declara la sfârşitul săptămânii trecute preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, în cadrul conferinţei „Mediafax talks about Health Reform".

Veniturile doctorilor sunt atât de mici în comparaţie cu ceea ce se câştigă afară, încât „medicii care intră la rezidenţiat se gândesc din primii ani cum pot să părăsească România", a explicat Duţă.

O dublare a salariilor ar putea frâna plecările la muncă în clinicile străine, au spus oficiali din sănătate, dar ar fi nevoie de aproximativ 600 - 700 de milioane de euro în plus la bugetul CNAS, după cum a explicat Duţă. Bani care nu pot veni din prea multe surse: fie se iau de la bugetul de stat, fie se majorează contribuţiile la sănătate.

Tot preşedintele CNAS anunţa însă de curând că frauda din sistem se ridică la 200 - 300 de milioane de euro, adică o sumă din care s-ar putea asigura creşterea cu 50% a salariilor. Această fraudă, spunea Duţă, va putea fi eliminată odată cu încheierea informatizării sănătăţii. Prima etapă a informatizării s-a făcut deja. Este vorba de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), care funcţionează deja.

SIUI, baza cu toate serviciile medicale

Este cel mai mare sistem informatic din România şi centralizează toate serviciile oferite asiguraţilor şi toate plăţile - către medici, farmacişti, spitale sau pentru îngrijirea la domiciliu.  „SIUI are aproximativ 30.000 de beneficiari din rândul de utilizatorilor direcţi şi, indirect, întreaga populaţie a României.

Softul conţine o bază de date de 5,8 terra bytes cu toată populaţia României", explică Dragoş Dobran, directorul departamentului eHealth SIVECO România, cel care a pus la punct acest sistem în ţara noastră. Pentru a înţelege ce înseamnă 5,8 terra bytes de informaţie, Dobran oferă o comparaţie: „Echivalentul a aproximativ două milioane de cărţi".

În sistemul SIUI s-au strâns toate datele din ultimii trei ani şi, treptat, din sistem au fost eliminate parţial neconcordanţe şi fraude.

La sfârşitul anului 2010, când s-au centralizat bazele din judeţe, totalul depăşea populaţia ţării - erau înregistrate aproximativ 27 de milioane de persoane, fiindcă unele apăreau în două localităţi. Acum, numărul lor a scăzut la 19,584 milioane, total care cuprinde şi cetăţenii străini aflaţi în România, dar şi o parte a românilor plecaţi peste graniţă la muncă, dar care vin din când în când şi-şi plătesc asigurările sau merg la medic (în special la stomatologi).

Proteze eliberateîn dublu exemplar

SIUI este astfel conceput încât depistează rapid metodele clasice de fraudă, pe cele practicate frecvent înainte, dar tot mai rar acum - reţetele eliberate pentru decedaţi, de exemplu. Când cineva încearcă acum să facă asta, sistemul blochează introducerea datelor şi dă alarma.

„Există mai multe metode de alarmă", explică Dragoş Dobran. Imediat cum s-a declanşat „soneria", datele sunt trimise Corpului de control al preşedintelui CNAS şi urmează verificarea.

Pot fi înregistrări greşite sau date actualizate cu întârziere, dar de multe ori a fost vorba de fraude. S-au descoperit până şi proteze de şold sau pacemakere (pentru cardiaci) eliberate în dublu exemplar, deşi în cazul acestora procedura e mai complicată, pe bază de dosar.

În comparaţie cu echipamentele medicale, medicamentele pentru decedaţi sau cazurile stomatologice de genul o măsea extrasă de mai multe ori erau mai simplu de aranjat.

Sistemul, contractat pentru 21 de ani

SIUI este doar o etapă din informatizarea sănătăţii. Urmează alţi câţiva paşi, integraţi în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), creată de SIVECO România. „Sistemul informatic românesc a fost contractat pentru 120 de milioane de euro pe o perioadă de 21 de ani, dar suma a fost redusă la 103 milioane de euro", precizează Dragoş Dobran. Un astfel de sistem a costat în Marea Britanie 1 miliard de euro, pentru o perioadă de 5 ani, iar în Cehia - 85 de milioane de euro pentru o perioadă de 5 ani.

Statistici

Cu ajutorul SIUI, medicii şi autorităţile vor avea acces la statistici exacte referitoare la cele mai vândute medicamente din România sau, de exemplu, la spitalele cu cele mai multe internări. Pe baza lor, CNAS şi Ministerul Sănătăţii vor putea elabora politici şi strategii de sănătate publică şi pot dirija banii mult mai corect decât până acum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite