Sondajul ,Spaga la doctori, incearca sa scoata basma curata autoritatile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Comisiei de Bioetica din cadrul Colegiului Medicilor din Romania, crede ca medicii au primit cu reticenta studiul Bancii Mondiale privind "platile

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Comisiei de Bioetica din cadrul Colegiului Medicilor din Romania, crede ca medicii au primit cu reticenta studiul Bancii Mondiale privind "platile informale".
- Care a fost reactia medicilor la acest sondaj?
- Majoritatea medicilor nu contesta ca fenomenul exista. El este insa supraevaluat. De fapt, este o incercare a autoritatilor de a transfera responsabilitatea si incapacitatea lor de a gestiona si de a finanta sanatatea, culpabilizand medicii. Intrebarile au fost puse de asa maniera incat au directionat raspunsurile. Nu am nici o incredere in vreun proiect finantat de Banca Mondiala, banii publici fiind utilizati nerational. Incepand de la centrele de sanatate rurala, care nu au functionat, reabilitarea dispensarelor satesti, care a fost fara efect, si terminand cu proiectul de rationalizare a serviciilor, care a fost facut anul trecut, cu un milion de dolari, si nu se vede nimic.
- Unde s-ar putea incadra platile informale?
- Ea nu poate fi incadrata la aspectele penale, decat acolo unde se conditioneaza actul medical. Or, si in acest sondaj, fenomenul conditionarii directe a actului medical este un fenomen cu o intensitate redusa. Cand pacientul primeste ceea ce are dreptul, nu se poate vorbi de trafic de influenta.
- Controalele mai stricte ar avea vreun efect?
- Este un aspect subiectiv. Nu stim daca o infirmiera nu schimba cearsaful pentru ca asteapta sa primeasca sau pentru ca in acel spital nu exista un cearsaf. Chiar daca ar exista un control mai strict, platile informale nu ar putea fi eliminate. In schimb, ele ar putea fi limitate daca ar exista o finantare corecta. Cand medicul este pus sa aleaga din trei pacienti si numai unuia poate sa ii asigure servicii decente, va exista aceasta suspiciune din partea publicului. Un pacient se gandeste ca daca va da, poate va fi el acela.
- Ce se poate face?
- Acest fenomen exista in toata lumea. In Romania, legea drepturilor pacientului condamna conditionarea, dar spune ca pacientul are dreptul de a-si recompensa material medicul care l-a tratat. O crestere semnificativa a bugetului, astfel incat toata lumea sa poata beneficia de pachetul de servicii contractat prin lege, ar reduce valoarea platilor informale. Se mai poate face si ceea ce a cerut U.E. inca din 1992, iar Romania nu a indeplinit: instruirea in etica medicala, la fiecare nivel.
- Firmele de medicamente ii sponsorizeaza pe medici?
- Fenomenul poate fi controlat prin declararea intereselor pe care le are un anumit medic.
Daca eu particip la un seminar organizat de o astfel de firma, declar acest lucru, iar la sfarsitul anului se poate verifica, pe baza medicamentelor prescrise de mine, daca primirea unei sponsorizari m-a influentat in activitatea mea intr-un fel sau altul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite