„Somniferele“ de la televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii adorm seara în faţa micului ecran privind imaginile transmise după închiderea programului. Noaptea, posturile TV difuzează imagini cu peşti într-un acvariu sau cu Bulevardul Magheru, care „atrag mii de telespectatori.

Între miezul nopţii şi ora 07.00, canalul N24 difuzează imagini cu un acvariu cu peşti. Potrivit datelor furnizate de paginademedia.ro, la aceste imagini se uită, în fiecare seară, 6.000 - 7000 de oameni, în condiţiile în care media postului TV este de 14.000 de telespectatori. Vârful de audienţă ajunge şi la 17.000 de persoane în intervalul orar 0.30-1.00. Specialiştii consultaţi de „Adevărul“ susţin că oamenii se uită la peştii coloraţi ca alternativă la dezbaterile politice de pe celelalte posturi, din curiozitate şi pentru a se relaxa după o zi obositoare.

Curiozitate şi relaxare

Explicaţia pe care o găseşte Petrişor Obae, analist media, este simplă: „Sunt oameni care se uită din curiozitate, lasă televizorul pe postul respectiv şi nu mai sunt interesaţi de ce anume se dă. În primele cinci minute stai să vezi ce se întâmplă cu acvariul. Eşti curios să afli ce urmează, se văd umbrele celor care filmează, dar nu se întâmplă nimic. Ar merge şi o muzică ambientală, ar avea efect terapeutic şi atunci poţi să adormi liniştit“, spune acesta.

Succesul acestor imagini este explicat şi de psihoterapeutul Cristiana Leviţchi: „Peştii sunt folosiţi pentru tratarea unor tulburări psiho-emoţionale, relaxează. Este cel mai bun mod de a adormi“, susţine specialistul.

„Deşteaptă-te, române!“ îi trezeşte pe români

O soluţie asemănătoare a găsit şi B1 TV, care prezintă noaptea imagini cu Bulevardul Magheru din Capitală, la care se uită 3.000 - 4000 de telespectatori. „Sunt stimuli care fac o persoană să adoarmă. Imaginea este repetitivă şi atunci omul intră în hipnoză şi adoarme“, explică Leviţchi. Mai mult, pe TVR 1 este difuzat, în fiecare zi, în intervalul orar 5.45-5.50, imnul României, iar „cifra mare este explicată de ora de difuzare: dimineaţa, când mulţi se pregătesc să plece la muncă“, potrivit lui Petrişor Obae.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite