„Şomerii români cer bani pentru a se întoarce acasă” - Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„S-a furat de 2.510 milioane de euro”. În anul 2007, în Spania, valoarea produselor care s-au furat din magazine şi supermarketuri se ridică la 2.510 milioane de euro. Majoritatea hoţilor provin din România. De asemenea, ziarele de azi publică articole despre şomerii români, care sunt nemulţumiţi pentru că nu li se acordă, ca şi imigranţilor necomunitari, ajutorul de şomaj într-o singură plată.

Şomerii români din Castellon cer ajutoare pentru a se întoarce acasă”, informează ziarul local „Mediterraneo”. Românii rămaşi fără loc de muncă cer să li se acorde şi lor ajutorul de şomaj într-o singură plată, promiţând că se vor întoarce în România. Conform legii, guvernul spaniol acordă cetăţenilor care nu fac parte din comunitatea europeană, care se află în şomaj în Spania, toată indemnizaţia de şomaj într-o singură plată, cu condiţia să se întoarcă în ţara de baştină şi să nu revină în Spania în următorii trei ani.

Aproape 1.900 de persoane locuiesc sub cerul liber în Barcelona”, scrie „La Vanguardia”. Imigrant, bărbat, burlac, de 41 de ani, este portretul robot al persoanei care locuieşte sub cerul liber al Barcelonei. Conform unui studiu realizat de o bancă din Spania, doar în Barcelona, există aproximativ 1.900 de persoane care nu au casă. Dintre aceştia, 62,2% sunt imigranţi, din care 16% de naţionalitate română.

Pregătind întoarcerea acasă”, intitulează ziarul „El Pais” un reportaj din pagina de societate. Articolul vorbeşte despre vizita lui Petre Roman în Spania şi despre îndemnul acestuia adresat românilor, pe care îi sfătuieşte să se întoarcă acasă. De asemenea, se subliniază faptul că salariile foarte mici din România constituie principalul motiv pentru care cetăţenii cestei ţări nu se hotărăsc să se întoarcă în patria - mamă.

Doi bărbaţi au jefuit o benzinărie din Cevico de la Torre şi au rănit un angajat”, titrează ziarul ”Norte de Castilla”. Un angajat al unei staţii de alimentare a fost înjunghiat într-un picior de către un cetăţean de naţionalitate română care i-a sustras apoi 3.000 de euro din casa de marcat. Apoi, bărbatul a fugit de la faţa locului cu o maşină în care îl aştepta un complice.

Patronul şi 40 de femei care munceau ilegal în Alhama, arestaţi”, relevă „El Faro de Cartagena”. Poliţia naţională a arestat ieri, în localitatea Alhama, Cartagena, un întreprinzător care angajase într-o cooperativă pentru sortarea fructelor 40 de femei provenite din America Latină şi Africa, angajate la negru. Acestea erau supravegheate de mai mulţi cetăţeni de naţionalitate română care au fost, la rândul lor, arestaţi.

500 de persoane ocupă ilegal case în Granada”, scrie ziarul  „20 minutor”. Fură electricitate de la stâlpii de pe stradă, rup ţevi de apă şi umplu strada cu gunoi menajer - acestea sunt principalele nemulţumiri pentru care locuitorii din Granada se plâng de vecinii lor care ocupă ilegal case în localitate. Astfel, aproximativ 100 de case sunt ocupate ilegal în Granada, în ele locuind în jur de 500 de persoane, majoritatea străini, proveniţi din România.

Fac cumpărături, însă uită să treacă pe la casa de marcat”, informează postul de televiziune spaniol, „TeleCinco”. Furtul din magazine devine treptat o infracţiune foarte comună în Spania. Astfel, bărbaţii se delectează furând mici aparate electronice, aparate de ras, în timp ce femeile fură lenjerie sau cosmetice. În 2007, valoarea produselor furate din magazine se ridică la 2.510 milioane de euro. Majoritatea hoţilor sunt persoane de altă naţionalitate decât cea spaniolă, mulţi fiind români.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite