Şomerii vor primi mai mult timp ajutor de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Limita de acordare a ajutorului de şomaj se va prelungi cu trei luni. Guvernul are în vedere un proiect ce vizează sprijinirea şomerilor în perioada de criză.

Astfel, potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, limita de acordare a ajutorului de şomaj se va prelungi cu trei luni, iar pe perioada şomajului, angajatorii şi salariaţii disponibilizaţi tehnic vor fi scutiţi de plata contribuţiilor sociale.
Până în prezent, şomajul se acorda diferenţiat, în funcţie de stadiul de cotizare. Pentru cei cu stadiu de cotizare de cel puţin 12 luni se acorda şomaj pe o perioadă de şase luni. Cotizanţii de cel puţin cinci ani beneficiau de nouă luni de şomaj, iar cei care au un stadiu de cotizare mai mare de 10 ani primeau şomaj timp de 12 luni.

Peste 5.000 de şomeri bistriţeni, în februarie

Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), Adina Preda, luna trecută în Bistriţa Năsăud au fost înregistraţi aproape 5.500 de şomeri.
„În registrele noastre figurează 5.469 de şomeri, disponibilizaţi în luna februarie, dintre care 4.045 sunt şomeri indemnizaţi. Alte 1.424 de persoane sunt şomeri neindemnizaţi”, precizează Adina Preda. Acesta este de părere că ordonanţa va fi aplicabilă, cel mai probabil, de la sfârşitul acestei luni. Azi-dimineaţă, mai mulţi şomeri completau hârtii la sediul AJOFM, printre care şi trei femei, recent disponibilizate de la o firmă de cherestea din judeţ. „În februarie, s-a închis fabrica. Nu mai mergea. Încă nu ştim cât vom primi şomaj, o să ne spună luna viitoare, în 16. Nu am auzit de noua măsură, dar cred că este bine că se vor da bani mai mult timp”, spune Rodica Ivan, una dintre femei.
Proiectul urmează să fie elaborat într-o ordonanţă de guvern ce va fi aplicabilă în curând. Principalii beneficiari vor fi persoanele ale căror rapoarte de muncă încetează după intrarea ordonanţei în vigoare, dar nu mai târziu de finele acestui an, dar şi şomerii indemnizaţi înp momentul de faţă.

149 de disponibilizaţi în martie

Doi agenţi economici, unul cu profil textil şi altul specializat în subansamble electrice pentru industria auto, au disponibilizat colectiv 149 de persoane, luna aceasta. Pentru luna aprilie, alte 253 de persoane vor rămâne fără un loc de muncă. Agenţii economici, care au anunţat disponibilizări luna viitoare, activează în domeniul fabricării de sticlă şi în cel al materialelor electroizolante.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite