Somerii nu se înghesuie să treacă pe salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Dacă am 56 de ani e vreo problemă?" se auzeau cel mai adesea la mesele angajatorilor."Din totalul ofertei 50% se adresează muncitorilor calificaţi, mai ales pe sectorul construcţii, iar la

"Dacă am 56 de ani e vreo problemă?" se auzeau cel mai adesea la mesele angajatorilor.
"Din totalul ofertei 50% se adresează muncitorilor calificaţi, mai ales pe sectorul construcţii, iar la studii superioare se caută inginerii tot din construcţii sau instalaţii", spune directorul executiv al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, Dumitru Pelican. Firmele au oferit foarte multe posturi de agent de pază, dulgheri, zidari, sudori sau confecţioneri, însă oamenii nu prea s-au îngrămădit. Dacă anumite societăţi se puteau lăuda cu zece sau 20 de CV-uri depuse de doritori, altele nu primiseră niciunul. "Nu numai că nu am primit vreo ofertă, dar nici măcar nu s-au oprit să întrebe", spune dezamăgită reprezentanta unei firme. Dacă tinerii nu se îndreptau către toate firmele din teamă că vor fi întrebaţi de experienţă, cei mai vârstnici se temeau că vor fi preferaţi cei "cu mai multă vână", cum ne-a spus un domn de 54 de ani. Printre nemulţumirile candidaţilor se număra şi salariul mic care le era propus. "Am lucrat ca lăcătuş mecanic timp de 34 de ani şi acum sunt în şomaj. Ei ar vrea să lucrăm un program infernal pe bani puţini. M-au întrebat dacă pot să suport efortul, mi-au zis că dacă pot să muncesc ca unul de 20 de ani, atunci poate o să mă plătească ca pe unul de 20", explică domnul Constantin, în vârstă de 57 de ani. Cei mai entuziasmaţi au fost însă elevii de clasa a X-a şi a XII-a veniţi cu profesorii la bursă. Ei s-au îndreptat spre posturi cum ar fi ajutor de ospătar, bucătari sau vânzatori, sperând să obţină un loc de muncă pentru perioada verii şi chiar şi după, dacă angajatorii vor manifesta puţină îngăduinţă.

Joburi fără căutare
La Bursa locurilor de muncă, organizată ieri, la Constanţa şi, pentru prima oară, la Medgidia şi Mangalia, cele 5.200 joburi puse la bătaie au fost "licitate" de circa 3.200 de amatori, majoritatea tineri. De cea mai mare căutare s-au bucurat ofertele în turism, alimentaţie publică, cosmetică şi comerţ.

63 de ieşeni, angajaţi la Bursa locurilor de muncă
Aproape 1.600 de slujbe le-au fost oferite ieri ieşenilor în cadrul Bursei generale a locurilor de muncă. Bursa, care s-a desfăşurat atât în municipiul Iaşi, cât şi în oraşul Paşcani, a reunit peste 100 de societăţi comerciale. În urma Bursei de ieri, 63 de persoane au fost angajate pe loc, iar alte 1.000 sunt aşteptate la un al doilea interviu, în vederea încadrării.

Zeci de joburi pentru timişeni
Bursa generală a locurilor de muncă a fost organizată în Timiş, la Timişoara, Lugoj, Făget, Buziaş, Sânnicolau Mare şi Jimbolia. Conform datelor furnizate de Florin Unguraş, inspector de specialitate în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), peste 2.000 de timişeni şi-au căutat ieri de lucru în cadrul Bursei. Dintre aceştia, au fost selectaţi deja pentru un job aproape 1.700. La Timişoara, 59 de agenţi economici au selectat 1.400 de candidaţi, din cei 2.000 de participanţi.

Îmbulzeală pentru o slujbă la Braşov
98 de firme au pus la bătaie, în Braşov, peste 1.500 de locuri de muncă pentru 130 de meserii. Oferta largă a adunat 1.000 de persoane care au venit chiar şi din judeţul Covasna, dar şi mulţi studenţi. Pentru persoanele cu studii medii, cele mai căutate locuri de muncă au fost cele din alimentaţia publică, construcţii şi prelucrări prin aşchiere. În cazul celor cu studii superioare, firmele i-au "vânat" pe specialiştii în IT, dar şi pe inginerii mecanici şi electronişti.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite