„Şomajul trimite imigranţii acasă, însă nu şi pe români” - Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Şomajul trimite imigranţii acasă, nu şi pe români”, titrează „Las Provincias”. Reportajul arată cum tot mai puţini imigranţi au rămas în provincia Castellon, mulţi întorcându-se

Şomajul trimite imigranţii acasă, nu şi pe români”, titrează „Las Provincias”. Reportajul arată cum tot mai puţini imigranţi au rămas în provincia Castellon, mulţi întorcându-se în ţările de origine. Şomajul îi determină să plece în căutarea unui loc de muncă în ţara de baştină. Cei care totuşi au rămas sunt proaspeţii intraţi în Comunitatea Europeană, şi anume românii şi bulgarii care, nu doar că nu s-au întors la casele lor, ci au venit mai mulţi.

Principalele dificultăţi în  a aînvăţa limba spaniolă  le reprezintă gramatica şi verbele”, informează „La tribuna de Ciudad Real”. Profesorii de la şcoala pentru adulţi din Ciudad Real, Castilla la Mancha, spun că mulţi dintre imigranţii care se înscriu la cursuri pentru a aînvăţa limba spaniolă nu ştiu să scrie şi să citească sau nu cunosc alfabetul latin. Majoritatea spune că cele mai grele de învăţat sunt verbele şi conjugările acestora. Cei care învaţă cel mai repede limba spaniolă sunt cetăţenii proveniţi din România.

Agricultorii din Madrid luptă pentru a spravieţui”, informează „El Pais”. Un reportaj în care cei 12.000 de agricultori spanioli care au mai rămas în comunitatea Madrid se luptă, zi de zi, să supravieţuiască: produsele agricole sunt plătite prost, iar persoanele care acceptă un loc de muncă în agricultură sunt rare. Astfel, agricultorii sunt nevoiţi să angajeze români care, după cum declară angajatorii, „chiar dacă sunt bine-intenţionaţi, nu se pricep la culesul măslinelor”.

Trei portari români care munceau într-o discotecă, arestaţi pentru că vindeau droguri”, relevă ziarul „ABC”. Grupul judiciar din cadrul comisariatului din localitatea Moratalaz, Madrid, a arestat ieri trei români şi un spaniol, acuzaţi că ar fi vândut droguri la intrarea într-o discotecă din oraş. Românii erau angajaţi ca portari la discoteca în care s-au petrecut evenimentele.

Alicante câştigă europeni şi pierde imigranţi proveniţi din alte ţări”, informerază „El Pais”. Cele mai recente date statistice oferite publicităţii arată că în Alicante tot mai mulţi imigranţi pleacă înapoi în ţările lor de origine. Este vorba despre străini proveniţi din afara Uniunii Europene. Pe de altă parte, rândurile europenilor care trăiesc în Alicante se îngroaşă cu numărul mare de români şi bulgari care s-au stabilit în provincie după 2007, când ţările lor au intrat în Comunitatea Europeană.

Sfârşitul moratoriului pentru bulgari şi români, din nou pe masa de lucru”, relevă ziarul „Si, se puede”. Mai multe asociaţii de români şi bulgari au cerut din nou vineri executivului spaniol, să pună capăt moratoriului impus în urmă cu doi ani. După cum a declarat pentru presa spaniolă preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români, Daniel Tecu, „Spania a pierdut 1,8 miliarde de euro la asigurările sociale, bani care i-ar fi intrat la buget dacă muncitoriii români puteau fi fost angajaţi în toţi aceşti doi ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite