Soluţii de protejare a copiilor de abuzuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGPDC)cere pedepsirea celor care nu semnalează agresiunile sexuale. Ideea a fost formulată de directorul DGPDC, Marin Rus, în cadrul unui set de propuneri pentru armonizarea legislaţiei române cu dispoziţiile în materie ale UE.

Propunerile au fost solicitate de Prefectura Bistriţa-Năsăud, care va trebui să le inventarieze alături de altele ale instituţiilor conexe din judeţ şi să le trimită spre guvern. Ca să-şi uşureze sarcina, prefectura a organizat ieri o şedinţă de lucru pe această temă cu şefii instituţiilor deconcentrate. DGPDC a fost cea mai harnică la capitolul sugestii, cu nu mai puţin de 25 de propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei.

Una dintre acestea solicita chiar “prevederea în Codul Penal şi a obligaţiei de raportare a cazurilor de abuz, pentru cei care lucrează direct cu copiii, de la vecini, profesori, medici, până la cei care se ocupă cu forme de petrecere a timpului liber”.
O altă propunere cere ca magistraţii care judecă asemenea cazuri ” să fie instruiţi cum să consemneze mărturia unui minor exploatat, ” în aşa fel încât să nu-l traumatizeze în plus”.

Jurnaliştii şi magistraţii au şi ei obligaţii

Conducerea DGPDC mai cere monitorizarea agresorilor condamnaţi pentru abuzuri şi după săvârşirea pedepsei, dar şi “încurajarea jurnaliştilor să furnizeze informaţii de înaltă calitate, de încredere şi conforme cu standardele etice” atunci când vine vorba de copii abuzaţi sau exploataţi sexual.

Directorul Marin Rus susţine că propunerile sale nu sunt exagerate, având în vedere cazurile grave cu care
direcţia pe care o conduce s-a confruntat în ultimii ani.

Cel mai scandalos, cazul micuţului Lucian R., torturat vreme de mai multe luni şi ucis de asistenta maternală care ar fi trebuit să-i poarte de grijă, a atras dispreţul unei ţări întregi, inclusiv asupra conducerii Direcţiei. Presa a semnalat atunci că o parte din vecini şi alţi adulţi din apropiere ar fi ştiut că micuţul este abuzat, dar nimeni nu a spus nimic.

Un alt caz, despre care Adevărul de Seară a scris, cel al Andradei Alexandra Ţ. din Bistriţa-Bârgăului, abuzată de un unchi vitreg, pe fondul absenţei părinţilor plecaţi la muncă în străinătate, s-a petrecut sub ochii comunităţii, care nu a anunţat însă autorităţile.

Pedeapsa penală nu ţine loc de spirit civic

Juriştii cred însă că pedepsirea penală a adulţilor care nu anunţă autorităţile privind situaţiile de acest gen este o idee exagerată. Avocatul Dan Molnar spune că eventual, legea modificată ar putea prevedea forme de sancţiuni contravenţionale, nici într-un caz, însă, pedepse penale.

“Se poate pleca de la premisa că aceşti copii nu se pot apăra, iar adulţii care văd şi tac sunt într-un fel complici prin tăcere la ce li se întâmplă. Este greu însă, să compensezi astfel lipsa de spirit civic a oamenilor”, a precizat Dan Molnar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite