Soluţii moderne pentru intoleranţa la lactoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa unei enzime care digeră laptele este un adevărat coşmar pentru cei afectaţi de această boală. Există însă soluţii şi pentru această problemă destul de larg

Lipsa unei enzime care digeră laptele este un adevărat coşmar pentru cei afectaţi de această boală. Există însă soluţii şi pentru această problemă destul de larg răspândită.

Crampele intestinale, balonarea şi diareea care apar după circa jumătate de oră de la ingerarea unor produse lactate pot indica o suferinţă care apare destul de frecvent, numită intoleranţă la lactoză.

Afecţiunea se manifestă atunci când intestinului îi lipsesc anumite enzime, numită lactază, produsă în mod fiziologic de celulele care căptuşesc intestinul subţire. În unele cazuri, copiii se nasc fără capacitatea de a produce lactoza.

Pentru majoritatea oamenilor, deficienţa de lactază este o condiţie care se instalează în timp, în mod natural. Spre exemplu, după vârsta de doi ani, corpul începe să producă mai puţină lactază.

Lactaza digeră zaharurile din lapte, reducându-le la forme mai simple care pot fi absorbite de la nivelul tubului digestiv, în sânge. Dr. Lisa Tartamella, specialist nutriţionist la Yale-New Haven Hospital, din Connecticut (SUA) explică abordările moderne de tratament, din punctul de vedere al dietei individuale.

Intoleranţa la lactoză nu se poate vindeca, însă poate fi uşor controlată prin câteva schimbări ale obiceiurilor culinare. În primul rând, pentru cei care nu au încă un diagnostic precis, dacă aveţi dureri de stomac, diaree şi flatulenţă (gaze) după ce mâncaţi lactate, încercaţi să eliminaţi din alimentaţie astfel de produse, timp de câteva zile şi urmăriţi dacă simptomele dispar.

Cele mai comune teste folosite pentru măsurarea absorbţiei lactozei în tubul digestiv sunt testul intoleranţei la lactoză, testul hidrogenului în aerul expirat şi testul acidităţii scaunului.

Sfaturile specialiştilor

Ajustaţi-vă dieta. Consumaţi lactate în doze foarte mici. Mulţi adulţi cu intoleranţă la lactoză tolerează lactatele în cantităţi moderate. O persoană poate prezenta astfel de simptome după ce a băut un pahar mic de lapte, în timp ce alţii pot ingera fără probleme ulterioare 250 ml de lapte. Alţii pot mânca îngheţată şi brânzeturi maturate, cum sunt brânza cedar sau şvaiţer, dar nu tolerează alte lactate.

Controlul dietei depinde de fiecare persoană, prin încercări. Ajustaţi cantităţile, măriţi-le şi vedeţi câtă lactoză tolerează organismul dvs. În cazul copiilor, situaţia este mai delicată.

Adulţii pot consuma lactate în cantităţi mici, însă copiii mici cu intoleranţă la lactoză nu ar trebui să consume deloc produse lactate pentru că pot face diaree, ceea ce generează rapid deshidratarea.

Dacă copilul manifestă semnele intoleranţei la lactoză descrise mai sus, trebuie dus la pediatru pentru a i se prescrie alt tip de lapte, pe bază de soia, de exemplu. Consumaţi laptele şi lactatele amestecate cu alte mâncăruri, ceea ce ajută la reducerea ritmului în care lactoza se eliberează în sistemul digestiv şi micşorarea disconfortului abdominal. Mai există şi varianta adaosului în lactate a unor produse farmaceutice.

Aditivii de lactază sunt disponibili în farmaci. Una din forme este un lichid ce se amestecă în lapte - câteva picături la 250 ml de lapte.

După 24 de ore, conţinutul de lactoză este redus cu 70%. Amestecul funcţionează mai rapid dacă laptele este încălzit în prealabil, iar adăugarea unei cantităţi duble de produs formează un lapte cu doar 10% lactoză. Există şi tablete de lactază, una până la trei tablete înainte de mese ajută la digerarea alimentelor solide care conţin lactoză. În marile magazine există şi lapte cu conţinut scăzut în lactoză.

Acesta conţine toate celelalte nutriente existente în laptele normal şi rămâne proaspăt pentru aproximativ aceeaşi durată de timp. Dacă totuşi nu puteţi consuma lactate, încercaţi să vă asiguraţi cantitatea de calciu necesară din alte surse.

O serie de studii au demonstrat că iaurtul poate fi o sursă foarte bună şi tolerabilă de calciu pentru cei cu intoleranţă la lactoză. Culturile bacteriene folosite la prepararea iaurtului natural produc lactaza necesară digestiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite