Soluţii pentru bani mai mulţi la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii mizează pe un procent mai mare din salariu pentru pilonul II şi o deductibilitate mai consistentă Statul român ar trebui să implementeze un sistem care să încurajeze

Administratorii mizează pe un procent mai mare din salariu pentru pilonul II şi o deductibilitate mai consistentă

Statul român ar trebui să implementeze un sistem care să încurajeze economisirea de fonduri pentru pensionare, determinând, astfel, şi scăderea deficitului de cont curent.

Lansarea, anul trecut, a celor două piloane de pensii private - cel obligatoriu (în septembrie) şi cel facultativ (în luna mai) - a adus în viaţa românilor o noţiune mai puţin familiară: economisirea. În acest context, societăţile de pensii nou înfiinţate se luptă cu mentalitatea angajaţilor de a strânge sau nu bani pentru bătrâneţe.

Edward Prescott, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2004, a declarat recent că România trebuie să încurajeze pensiile private, fără a da detalii despre cum ar putea autorităţile să realizeze acest lucru.

Statul, mesagerul formelor de protecţie

Managerii societăţilor de pensii private au atras atenţia, încă de la startul sistemului, asupra nevoii de economisire. Dacă pe pilonul II, obligativitatea a dus la o reformă de succes, pilonul III, cel facultativ, se confruntă încă cu o reticenţă din partea angajaţilor, dar şi din partea angajatorilor, care ar putea cotiza pentru ei.

"Statul ar putea fi cel mai puternic mesager al acestor forme de protecţie, dar pe termen scurt este şi cel care are de suferit la capitolul venituri şi trebuie să găsească soluţii de acoperire a deficitului", spune Eugen Voicu, director general al companiei de pensii Aviva. În opinia lui Voicu, statul traversează un moment bun, pentru că nu sunt cheltuieli aşa de mari în comparaţie cu alte ţări pentru plata pensiilor, iar guvernul are resurse suplimentare din privatizări.

"Un alt element important este să intri pe o piaţă de capital în creştere, ca trend pe termen lung. Posesorul Premiului Nobel crede că se referă la aceste aspecte macro şi la faptul că privatizarea administrării pensiilor şi posibilitatea de a avea un cont personal <> este cea mai bună metodă de a gestiona pe termen lung acest lucru. Un guvern cu viziune poate să aplice aceste metode foarte repede şi să scape de o primejdie mare, respectiv întreţinerea generaţiilor în vârstă de către cei tineri, care vor fi tot mai puţini", mai adaugă Voicu.

Faptul că angajaţii români cu vârstă de până în 35 de ani cotizează doar 2% în sistemul privat şi că ceilalţi 7,5% din întreaga contribuţie vor ajunge în acest sistem până în anul 2016 nemulţumeşte administratorii de fonduri. Practic, cetăţenii vor avea de suferit prin transferarea cotizaţiei din sistemul public în cel privat într-un timp atât de îndelungat, deoarece statul este, după cum se ştie, un administrator mai prost.

200 de euro,o deducere prea mică

"În privinţa pilonului II, al pensiilor obligatorii, autorităţile pot încuraja sistemul de pensii accelerând eventual creşterea procentului din salariu care merge către pensia privată a salariatului, dar şi dezvoltând piaţa financiară românească, prin consolidarea programului de emisiuni de titluri de stat şi prin listarea la bursă a companiilor de stat cu potenţial", ne-a declarat Dorin Boboc, director de investiţii al Allianz-Ţiriac Pensii.

În privinţa pilonului III, Boboc spune că principala nemulţumire a participanţilor la sistem pare să fie limita prea scăzută a deductibilităţii fiscale (de doar 200 de euro), care nu reprezintă un stimulent real de economisire.

Pe de altă parte, principala nemulţumire a angajaţilor este legată de lipsa instrumentelor de condiţionare a contribuţiilor plătite în conturile angajaţilor. "O facilitate de tip <> , de exemplu, permite angajatorului să plătească contribuţii într-un cont de pensii alocat unui angajat, dar acei bani nu devin imediat proprietatea angajatului, ci după ce acel angajat a lucrat o anumită perioadă în cadrul acelui serviciu", mai adaugă Boboc.

Pe termen lung, statul este cel mai câştigat dacă românii economisesc în sistemul privat, pentru că rezolvă problema pensiilor mult mai eficient şi în avantajul participanţilor
Eugen Voicu, director general Aviva

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite