Soluţii bancare pentru o casă mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditul punte asigură până la 100% din valoarea locuinţei deţinute deja Cei care vor o casă nouă pot obţine un împrumut şi fără să fie presaţi să-şi vândă vechea locuinţă.

Creditul punte asigură până la 100% din valoarea locuinţei deţinute deja

Cei care vor o casă nouă pot obţine un împrumut şi fără să fie presaţi să-şi vândă vechea locuinţă. Pentru diferenţa de preţ, băncile acordă un credit imobiliar suplimentar.

Dacă ai o locuinţă, dar vrei una mai spaţioasă, poţi obţine banii de care ai nevoie printr-un credit punte. Practic, banca îţi oferă între 75-100% din valoarea imobilului pe care îl deţii pentru a cumpăra un alt apartament, o casă sau pentru a construi o locuinţă.

Diferenţa de bani dintre valoarea vechiului şi cea a noului imobil este plătită de către client, fie din banii economisiţi, fie apelând la un împrumut imobiliar de la aceeaşi instituţie bancară.

Rată lunară formată doar din dobândă

În cazul creditelor punte, perioada de rambursare nu depăşeşte însă 24 de luni şi reprezintă termenul-limită acordat de bancă pentru vânzarea vechiului imobil. Astfel, dacă a găsit o ofertă bună, dar este presat de timp şi de bani pentru a cumpăra, clientul poate apela la acest artificiu pentru a beneficia de răgazul de care are nevoie.

În plus, ţinând cont de specificul pieţei imobiliare, nu e exclus ca peste un an să reuşească să vândă locuinţa pe baza căreia a obţinut creditul punte la un preţ mult mai bun decât cel pe care l-ar fi primit la momentul semnării contractului de credit.

Totuşi, dacă nu reuşeşte să vândă imobilul la o valoare cel puţin egală cu cea a creditului punte pe care l-a obţinut, clientul va fi obligat să suporte diferenţa.

Un alt avantaj al acestui tip de finanţare îl reprezintă faptul că, dacă are nevoie de o sumă suplimentară şi apelează la un credit imobiliar, clientul nu trebuie să prezinte un avans minim. În plus, rambursarea are loc ulterior vânzării imobilului, iar pe perioada de creditare clientul plăteşte lunar doar dobândă.

Băncile percep şi comisioane la scadenţă

Pentru a spori atractivitatea acestor produse, băncile percep adesea comisioanele nu la momentul acordării împrumutului, ci la scadenţă.

Atât băncile, cât şi instituţiile financiare nebancare (IFN) din ţara noastră oferă astfel de produse, în lei, euro sau dolari. Cea mai lungă perioadă de creditare, de doi ani, poate fi întâlnită în cazul ofertelor Băncii Comerciale Române (BCR) şi a IFN-ului GE Money.

La BCR, perioada de rambursare ajunge până la 24 de luni numai dacă împrumutul are ca destinaţie construirea unei locuinţe. În orice caz, se va institui o ipotecă de rang I asupra imobilului propus spre valorificare, cât şi asupra imobilului ce urmează să fie cumpărat. Printre avantajele ofertei BCR se numără oferirea gratuită a Certificatului de Asigurare.

GE Money acordă un credit punte reprezentând cel mult 80% din valoarea imobilului deţinut iniţial. Este perceput un comision de acordare de 1,3% şi unul de administrare lunară de 0,15%.

Finanţare în lei şi valută

Banca Transilvania deţine un produs similar, ce poate fi contractat pe o perioadă de cel mult 18 luni, la o valoare de maximum 75% din valoarea de piaţă a imobilului ce aparţine clientului.

Nu se aplică niciun comision de acordare, ci unul de aranjament, care variază în funcţie de perioada de creditare (6% pentru o perioadă de rambursare de 6 luni, 12% pentru una de 6-12 luni, respectiv 18% pentru una de 12-18 luni). În plus, se plăteşte un comision de risc, de 1% din valoarea împrumutată, la scadenţă. Dobânda este de 1% pe an.

Dacă vă împrumutaţi la CEC Bank, puteţi beneficia de un credit în lei, într-un cuantum de până la 100% din valoarea locuinţei deţinute în prezent şi care urmează să fie vândută ulterior. Perioada de finanţare este de cel mult 12 luni, iar dobânda este fixă, de 7,98%.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite