Soluţie pentru şomeri: serviciile comunitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de muncitori disponibilizaţi din Transilvania se vor putea angaja în 2009. În funcţie de bugetele care vor fi aprobate, Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă vor plăti salariile şomerilor ce vor fi angajaţi în administraţie.

Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Ardeal au găsit o soluţie pentru a rezolva problema şomerilor. Astfel, o parte dintre aceştia va fi angajată, timp de aproape un an, la serviciile comunitare ale primăriilor. Fiecare agenţie a solicitat un număr de posturi în funcţie de rata şomajului din judeţ.

În Cluj, judeţ aflat pe locul doi în ţară în ceea ce priveşte numărul de disponibilizaţi, vor fi angajaţi astfel cei mai mulţi şomeri - 2.000 de persoane. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj va plasa persoanele ce îşi caută un loc de muncă la serviciile de salubritate sau de arhivare din primării.

Angajaţi pentru un an

Primii 200 de şomeri vor fi angajaţi, săptămâna aceasta, la Primăria Turda, municipiul din judeţ cel mai afectat de criza financiară, cu 900 de disponibilizări în ultimele trei luni. Programul de angajare va fi demarat, în totalitate, până la 1 martie, potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don. Acesta a solicitat un buget de 6 milioane de lei, cu care va cofinanţa programul de angajare a primăriilor. Don este convins că suma va fi aprobată de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă.

„Este şi normal, în condiţiile în care judeţul Cluj este pe locul II din ţară, în ceea ce priveşte disponibilizările”, a precizat directorul. Muncitorii vor fi plătiţi în lunile februarie şi martie, respectiv noiembrie şi decembrie exclusiv de AJOFM, din fonduri bugetare speciale. Primăriile vor contribui cu 30% din sumele necesare în restul anului. Muncitorii vor primi salariul minim brut pe economie, de 500 de lei, iar cartea de muncă va fi semnată până la sfârşitul anului.

La Sibiu, aproape 1.000 de persoane

Deasemenea AJOFM Sibiu a stabilit convenţii cu primăriile din judeţ, pentru angajarea şomerilor. Practic, primăriile se angajează ca, pentru toate posturile temporare disponibile, să angajeze şomeri din evidenţele AJOFM.

„Să spunem că Primăria Sibiu are de efectuat lucrări de infrastructură la drumuri. Convenţia presupune ca muncitorii să fie angajaţi în primul rând din rândurile şomerilor, pe perioadă determinată, cât durează lucrările respective”, a explicat Aniela Corlăţeanu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Sibiu.

Nu se cunoaşte deocamdată suma alocată acestui segment, deoarece AJOFM Sibiu nu a primit încă aprobarea bugetului pentru anul 2009, din partea Agenţiei Naţionale de la Bucureşti. În 2008, 892 de persoane au ocupat temporar un loc de muncă în lucrări publice de interes comunitar, iar anul acesta, oficialii speră să obţină cel puţin acelaşi număr de posturi. ; (au contribuit Bianca Băican şi Iosif Gligor)

Solicitări de posturi

Judeţ            PERSOANE

CLUJ            2.000
SĂLAJ            600
MARAMUREŞ        563
BIHOR         200
ALBA            50

Salariu minim

Cei care se vor angaja la serviciile comunitare ale primăriilor vor obţine salarii minime pe economie, 500 de lei, brut. Activităţile variază de la arhivare, întreţinerea de spaţii verzi, reparaţii la străzi şi salubrizare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite