Soluţia lui Tăriceanu: locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu consideră că oferirea de locuri de muncă pentru cetăţenii români aflaţi în Italia este o soluţie pentru scăderea criminalităţii printre

Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu consideră că oferirea de locuri de muncă pentru cetăţenii români aflaţi în Italia este o soluţie pentru scăderea criminalităţii printre imigranţi. Premierul a invocat libera circulaţie a persoanelor, precizând în acelaşi timp că autorităţile române nu pot interveni pe teritoriul italian.

"Nu este vorba de niciun fel de decizie de expulzare. Cei care sunt condamnaţi ca urmare a unor acte infracţionale vor fi aduşi în România să execute pedepsele, dar problema nu este cu ei, ci cu cei care sunt în libertate, nu în detenţie", a declarat premierul referindu-se la decizia guvernului italian privind expulzarea cetăţenilor români.

Tăriceanu a spus că, din punctul său de vedere, problema infracţionalităţii românilor în Italia a fost tratată mai mult "politic şi propagandistic", mai ales în Roma, unde, spune premierul, primarul capitalei Italiei "avea o miză pe care a jucat-o".

Chiuariu va pleca în Italia

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, l-a asigurat, ieri, pe omologul său italian, Clemente Mastella, că autorităţile judiciare române vor coopera eficient pentru prevenirea şi pentru combaterea faptelor penale săvârşite de cetăţenii români pe teritoriul italian.

Între România şi Italia există un acord privind transferul persoanelor condamnate cărora li s-a aplicat măsura expulzării, semnat în 2003 şi ratificat în 2006. În baza acestui acord, cei doi miniştri au convenit ca, până la sfârşitul anului, să asigure transferul a aproximativ 100 de cetăţeni români condamnaţi în Italia pentru executarea restului de pedeapsă în penitenciarele din România.

Alte 100 de persoane vor fi transferate în 2008. De asemenea, Chiuariu şi Mastella au hotărât să aibă, în cel mai scurt timp, o întâlnire la Roma pentru a stabili şi alte măsuri concrete. Tudor Chiuariu a subliniat faptul că măsurile pe care autorităţile italiene şi cele române le vor lua vor avea în vedere persoanele care au încălcat legea, şi nu cetăţenii români, în general.

Poliţişti români trimişi la Roma

Premierul Tăriceanu a decis trimiterea de urgenţă la Roma a unei echipe de experţi care să sprijine eforturile instituţiilor italiene, pentru punerea în aplicare a unor măsuri "ferme şi adecvate".

Câteva ore mai târziu, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a trimis trei ofiţeri la Roma, specialişti în anchetarea omorurilor şi a infracţiunilor comise cu violenţă. În următoarele zile, alţi poliţişti români vor pleca spre Italia în acelaşi scop. (Liliana Năstase, Valeria Cupă)

Prodi: "Aşa ceva nu se va mai întâmpla!"

La rândul său, preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, şi-a exprimat regretul pentru nefericita întâmplare şi întreaga compasiune pentru soţul Giovannei, căruia i-a trimis şi un mesaj în acest sens.

Cât îl priveşte pe premierul Romano Prodi, după ce Consiliul de Miniştri a aprobat "pachetul de măsuri de siguranţă", a spus că "ceea ce trebuia să facem am făcut şi vom continua, în cel mai serios mod, să evităm repetarea unor astfel de incidente".

"Aşa ceva nu se va mai întâmpla", a promis şeful Executivului italian. Pentru acesta, cazurile de delincvenţă din Italia reprezintă, totodată, o problemă la nivel european.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite