Soldaţii români rămân în Afganistan până în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele româneşti vor rămâne în Afganistan până în 2010, alături de aliaţii din Coaliţie, potrivit planului cincinal de acţiune aprobat de Conferinţa Internaţională a donatorilor

Trupele româneşti vor rămâne în Afganistan până în 2010, alături de aliaţii din Coaliţie, potrivit planului cincinal de acţiune aprobat de Conferinţa Internaţională a donatorilor desfăşurată la Londra.
După îndelungi ezitări, cauzate şi de greutăţile procesului de pacificare a acestei ţări, statele angajate, în număr de 60, printre care un rol esenţial îl au SUA şi Marea Britanie, au convenit perfectarea unui plan cincinal de acţiune până în 2010. Scopul este acela de a evita transformarea Afganistanul într-un refugiu pentru reţelele teroriste. Responsabilii internaţionali prezenţi - între care se aflau secretarul general al ONU, Kofi Annan, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, şi premierul britanic, Tony Blair - au adoptat un plan de parteneriat cu guvernul preşedintelui afgan Hamid Karzai.
Printre prevederile acestuia se află triplarea armatei afgane la 70.000 de militari, desfiinţarea miliţiilor ilegale până în anul 2007, reducerea anuală cu trei procente a numărului persoanelor care trăiesc dintr-un venit de un dolar zilnic şi cu cinci procente a numărului persoanelor afectate de foamete. Până în 2010, Coaliţia îşi propune să asiste Afganistanul în încercarea de a reduce cu 70 la sută a suprafeţei devenite inutilizabile din cauza plantării. În plan figurează şi efectuarea unui recensământ al populaţiei până în anul 2008. De asemenea, până la sfârşitul anului 2010, se prevede crearea unor instituţii funcţionale ale justiţiei în fiecare provincie, incluzând închisori cu facilităţi separate pentru femei şi tineri. Planul cincinal mai prevede electrificarea a 65 la sută din locuinţele urbane şi 25 de procente din casele rurale până la sfârşitul anului 2010. Date fiind proporţiile de masă ale analfabetismului, guvernul intenţionează să şcolarizeze în învăţământul primar 60 la sută din fete şi 75 la sută din băieţi. Banii, în mare măsură, provin din contribuţia SUA. Condoleezza Rice a anunţat suplimentarea ajutorului american cu 1,1 miliarde de dolari pentru anul 2006-2007. Washingtonul alocă anual circa 10 miliarde de dolari pentru dezvoltarea militară a noului aliat. Ministrul de externe britanic, Jack Straw, a anunţat că Marea Britanie va livra, în următorii trei ani, Afganistanului 455 milioane de lire sterline.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite