"Soldatii rusi ne ucid copiii in Cecenia, asa ca ii omoram si noi pe ai vostri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Teroristii de la Beslan - toti ceceni? * Autoritatile nu au prezentat dovezi in sprijinul "pistei arabe" * Supravietuitorii spun ca teroristii erau ceceni. Unul dintre teroristii capturati cere indurare

Inca buimaciti de tragedia de la Beslan, tot mai multi rusi incep sa puna la indoiala versiunea oficiala a prezentarii evenimentelor. O serie de intrebari ramase fara un raspuns credibil se repeta in paginile ziarelor de mare tiraj.
Cine sunt teroristii?
Oficialii rusi vorbesc despre "o retea internationala", spun ca printre cei care i-au chinuit pe copii se numara si "cetateni arabi, ingusi, ceceni". In scoala ar fi actionat 32 de teroristi, trei dintre ei fiind capturati vii. Presedintele Vladimir Putin a avut mare grija sa faca legatura intre reteaua terorista al-Qaida si separatistii ceceni. Deocamdata, autoritatile nu au furnizat dovezi in sprijinul "pistei arabe". Spre deosebire de operatiunea de la teatrul moscovit Dubrovka, dupa terminarea careia au fost prezentate cadavrele teroristilor, la Beslan nu exista fotografii sau imagini filmate cu cadavre ale presupusilor arabi. In plus, supravietuitorii intervievati dupa tragedie nu confirma ipoteza araba. Ei spun ca au crezut ca teroristii sunt ceceni, pentru ca aratau ca niste locuitori ai republicii nord-caucaziene si vorbeau rusa cu accent cecen. Autoritatile ruse nu au dezvaluit identitatea celor trei teroristi capturati vii. Au aratat presei, insa, pe unul dintre ei, fara sa-l numeasca. Televiziunea nationala a prezentat un barbat incadrat de luptatori anti-tero, despre care a anuntat ca este unul dintre membrii comandoului terorist. Individul, care vorbea cu accent cecen, era evident inspaimantat si "jura pe Allah" ca nu a tras el in copii. "Am si eu copii acasa, bineinteles ca nu m-am atins de copii. Nu vreau sa mor. Jur pe Allah ca vreau sa traiesc!". Barbatul din fata camerei de luat vederi n-avea nimic in comun cu imaginea fanaticului cecen sinucigas care vrea sa "moara intru Allah", luand cu el cat mai multi "necredinciosi".
"Cu judecata cu care judecati veti fi judecati"
Insistentele lui ca "n-a facut nici un rau copiilor" contrazic flagrant manifestul lansat pe internet de un grup radical cecen apropiat lui Samil Basaiev, liderul terorist cecen cu indelunga experienta in astfel de faradelegi, care a orchestrat luarile de ostatici de la Pervomaiskoie, Budionovsk si de la teatrul moscovit Dubvrovka si caruia i se atribuie si comanda actiunii din Osetia de Nord. Un mesaj lansat pe site-ul www.kavkazcenter.com afirma ca "oricati copii ar fi fost in scoala, oricati ar fi murit si oricati vor mai muri, numarul lor e incomparabil mai mic decat cel de 42.000 de copii ceceni de varsta scolara care au fost ucisi pana acum de invadatorii rusi". Vorbind despre "crimele si actele de terorism comise in Cecenia de camarila de la Kremlin", declaratia ameninta indirect, cu ajutorul unui verset din Biblie: "Cu judecata cu care judecati veti fi judecati si cu masura cu care masurati vi se va masura". De asemenea, si unele dintre marturiile ostaticilor care au supravietuit masacrului de la Beslan vorbesc despre aceleasi amenintari ale cecenilor. O profesoara de fizica eliberata de teroristi cu o zi inaintea tragicului deznodamant a povestit corespondentilor de presa: "Una dintre femei mi-a spus: soldatii rusi ne omoara copiii in Cecenia si acum noi am venit aici sa vi-i omoram pe ai vostri".
Cine a deschis primul focul?
Versiunea oficiala a autoritatilor ruse este ca teroristii sunt cei care au inceput sa-i impuste pe ostatici, astfel incat fortele speciale au fost nevoite sa inceapa contraatacul. Bulversati, martorii vorbesc despre "o explozie mare, urmata de altele, dupa care au inceput impuscaturile". Unii comentatori cred ca teroristii si-au pierdut cumpatul si au detonat, din greseala, una dintre bombele cu care impanzisera scoala. Explozia a generat reactii in lant, urmate de interventia fortelor ruse. Altii sustin ca operatiunea de la Beslan este tipica pentru modul de actiune al trupelor Alfa, unitatile anti-tero ale FSB. Expertul militar rus Pavel Felgenhauer a declarat la televiziunea germana ZDF: "Cine stie cum opereaza trupele Alfa isi da seama ca aceasta este o procedura-standard: declansezi un prim atac si apoi iti infiltrezi oamenii deghizati in medici sau in personal de indepartare a cadavrelor". Felgenhauer e convins ca "operatiunea a fost planificata, insa a fost prost organizata". Aparitia elicopterelor militare deasupra scolii imediat dupa producerea primei explozii nu a fost intamplatoare, ci face parte din scenariul pregatit de trupele Alfa, mai sustine expertul citat de ZDF.
Redactorul-sef al cotidianului "Izvestia" - demis
Fapt destul de ciudat chiar si pentru o tara ca Rusia, autoritatile au fost deosebit de zgarcite cu amanuntele referitoare la tragedia de la Beslan. Numarul exact al ostaticilor aflati in scoala a fost minimalizat: pana in ultima zi s-a vorbit despre 350 de ostatici, in timp ce ultimul bilant al victimelor indica faptul ca 1.181 de persoane s-au aflat in scoala capturata de teroristi. Ziaristii rusi au aflat informatia de la un reponsabil al guvernului din Osetia de Nord, nu de la Moscova. Si numarul exact al copiilor ucisi ramane neclar; un bilant aproximativ indica 350 de morti, dintre care 156 de copii. Redactorul-sef al cotidianului rus "Izvestia", Raf Sakirov, in varsta de 44 de ani, a fost demis, luni, din functie. Potrivit presei moscovite, conducerea ziarului ar fi cedat la presiunea autoritatilor, care au fost nemultumite de modul in care "Izvestia" a relatat despre tragedia de la Beslan. Potrivit agentiei Associated Press, "Izvestia" a publicat unele dintre cele mai meticuloase si mai patrunzatoare relatari asupra crizei ostaticilor de la Beslan si a fost primul care a pus sub semnul intrebarii estimarile guvernamentale conform carora in scoala controlata de teroristi s-ar afla 350 de ostatici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite