Soldaţi britanici, filmaţi când snopeau trei adolescenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul "News of the World" a publicat, în ediţia sa de duminică, o serie de imagini, provenind dintr-o înregistrare de amator, care înfăţişează soldaţi britanici maltratând un grup de

Cotidianul "News of the World" a publicat, în ediţia sa de duminică, o serie de imagini, provenind dintr-o înregistrare de amator, care înfăţişează soldaţi britanici maltratând un grup de trei adolescenţi irakieni, capturaţi în urma unor demonstraţii de stradă.
Potrivit reporterilor publicaţiei, soldaţii britanici au aplicat celor trei tineri nu mai puţin de 42 de lovituri, folosind pumnii, picioarele şi bastoanele. Imaginile în cauză se pare ca au fost filmate, "pentru distracţie", de un sergent al armatei britanice şi arătate camarazilor, câteva luni mai târziu, la una dintre bazele britanice din Europa. Cameramanul de ocazie nu numai că nu a încercat să-şi calmeze colegii, dar, potrivit celor înregistrate pe bandă, îi instiga pe aceştia să continue supliciul, adresându-le celor trei adolescenţi cuvinte umilitoare.
Existenţa imaginilor, potrivit "News of the World", a fost dezvăluită de unul dintre camarazii sergentului, "dezgustat" de comportamentul colegilor săi. Tot acesta a furnizat publicaţiei amănunte legate de unitatea în care servesc cei în cauză.
Evenimentele par să fi avut loc la începutul anului 2004, în timpul unei serii de revolte de stradă din sudul Irakului, la care au participat, în principal, tineri şi adolescenţi. Manifestanţii atacau frecvent trupele britanice din zonă cu pietre, beţe şi chiar cu grenade artizanale, lucru care a creat o stare de tensiune în rândul soldaţilor însărcinaţi cu asigurarea ordinii. Aşa cum se poate vedea şi din fragmentul video, disponibil pe site-ul publicaţiei britanice, cei trei adolescenţi au fost capturaţi în urma unui contraatac de stradă al trupelor britanice. Ulterior, aceştia au fost aduşi în interiorul unei incinte protejate cu ziduri înalte de beton, aici fiind sever maltrataţi de soldaţi. Înregistrarea video arată că soldaţii în cauză s-au dovedit insensibili la rugăminţile adolescenţilor, transformate în ţipete de durere pe măsură ce aceştia continuau să-i lovească, folosind, în principal, bastoanele şi picioarele. Din totalul unei înregistrări de 3 minute şi 12 secunde, scena bătăii durează circa 60 de secunde, reporterii "News of the World" numărând nu mai puţin de 42 de lovituri încasate de "prizonierii" irakieni. Înregistrarea surprinde şi revenirea la bază a celorlalţi soldaţi britanici implicaţi în ciocnirile de stradă, niciunul dintre aceştia neîncercând să oprească supliciul.
Chris Ryan, veteran al trupelor britanice de elită, într-un comentariu publicat de "News of the World", afirmă: "Aşa ceva nu am trăit în cei 20 de ani, timp în care am servit în armata britanică şi sper să nu mai văd nicioadată". Potrivit lui Ryan, judecând după comportamentul soldaţilor în cauză şi al cameramanului amator, aceştia dădeau impresia că sunt relaxaţi şi că erau obişnuiţi cu astfel de scene.
Poliţia Militară "investighează incidentul"
Chris Thomas, purtătorul de cuvânt al trupelor britanice din Basra, a declarat, pentru BBC, că speră ca relaţiile cu celelalte trupe din forţa multinaţională să nu fie afectate de aceste imagini. Ulterior, Gordon Brown, cancelarul Ministerului britanic al Apărării, a anunţat că a fost demarată o anchetă, iar cei găsiţi vinovaţi vor fi aduşi în faţa judecătorilor. În prezent, Poliţia Militară britanică se documentează pentru a stabili, cu certitudine, dacă materialul filmat este real. În prezent, pentru abuzuri comise asupra prizonierilor irakieni au fost condamnaţi trei soldaţi britanici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite