Soia - pro şi contra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechii chinezi includeau soia printre cele cinci culturi sacre, alături de orez, grâu, orz şi mei. Noi, românii, am inclus-o printre celelalte traume suferite în comunism. După revoluţie, "a

Vechii chinezi includeau soia printre cele cinci culturi sacre, alături de orez, grâu, orz şi mei. Noi, românii, am inclus-o printre celelalte traume suferite în comunism. După revoluţie, "a mânca salam cu soia" s-a transformat din pedeapsă în virtute. Au trecut anii şi aveam să descoperim că soia este, de fapt, un aliment-minune. Lipsită de colesterol, săracă în grăsimi, dar foarte bogată în proteine, planta miraculoasă a fost adoptată cu mare pasiune de adepţii dietelor sănătoase şi vegetarieni. Iar, în perioadele de post, soia şi produsele pe bază de soia - soia granule, soia cuburi sau şniţele, pateuri, mezeluri de soia, brânză de soia (tofu), lapte de soia - au devenit cea mai căutată alternativă la carne şi produse lactate. În ultimul timp însă, studiile care au scos soia din anonimat prin anii 1960 şi au ridi-cat-o la rangul de proteină perfectă încep să fie serios contestate. Tot mai mulţi cercetători din America - unde soia a provocat o adevărată isterie naţională - atrag atenţia asupra pericolului unor componente ale acestei plante, care pot provoca dereglări ale tiroidei, ale funcţiilor endocrine, alergii, iar în doze mari, chiar cancer. Pericolul ar veni în primul rând de la multe produse pe bază de soia care sunt superprocesate sau manipulate genetic. Este practic imposibil să analizăm toate argumentele pro şi contra în cadrul acestei rubrici. O scurtă concluzie? Ce-i prea mult strică. Indiscutabil, soia este o proteină completă, cu multiple avantaje asupra sănătăţii. Nu vă bazaţi însă doar pe soia pentru a vă asigura necesarul de proteine.Legumele, nucile, carnea macră, peştele sunt doar câteva surse la fel de sănătoase. O dietă echilibrată, în care sunt incluse ocazional cantităţi moderate de soia, este cea care asigură un maximum de beneficii nutritive. Excesul, în special de produse procesate chimic şi modificate genetic, poate fi însă periculos.

şniţele de soia cu varză albă
Ingrediente: 3 cepe mici, 2-3 linguri ulei, 3 ardei graşi mai mici, 2 verze mici, 4 roşii, Vegeta, 1 cană borş, 1 lămâie, sare, piper, mărar verde, leuştean verde,1 pungă soia şniţele, bulion, muştar
Preparare: Ceapa tocată se căleşte în ulei încins, se adaugă ardeiul tăiat fâşii subţiri, se amestecă puţin pe foc, apoi se adaugă varza tăiată fideluţă şi se călesc împreună. Când s-a înmuiat varza, se adaugă roşiile curăţate de pieliţe şi de seminţe şi tăiate felii, se mai lăsă puţin pe foc, se completează cu apă atât cât să acopere bine varza, se adaugă Vegeta după gust, borşul fiert separat şi lămâia tăiată felii mai mare. Se condimentează cu sare şi piper după gust. La sfârşit, se adaugă verdeaţa tocată. Se introduce vasul în cuptorul încins până mai scade sosul. Între timp, se prepară şniţelele de soia: se lasă soia la înmuiat 10-15 minute, eventual cu 1-2 linguriţe de Vegeta, apoi se scurge, se fierbe în apă cu sare, se scurge din nou foarte bine, se sărează puţin, se trece fiecare felie printr-un amestec de bulion şi muştar şi se prăjeşte pe ambele părţi.

ştiaţi că ?
Pentru că soia are, în general, o aromă uşoară, chiar neutră, ar trebui condimentată mai mult decât carnea, pentru a căpăta un gust mai plăcut. Puteţi folosi usturoi, ardei iute, ghimbir Vegeta sau Maggi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite