Sohodol, un paradis fără canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satele din zonele nepoluate ale României, precum Sohodol, îşi pierd turiştii din lipsa infrastructurii. În Sohodol, oamenii îşi trăiesc liniştiţi viaţa, sperând la vremuri mai bune. Nu

Satele din zonele nepoluate ale României, precum Sohodol, îşi pierd turiştii din lipsa infrastructurii.

În Sohodol, oamenii îşi trăiesc liniştiţi viaţa, sperând la vremuri mai bune. Nu au avut asfalt niciodată, iar alimentarea cu apă este veche de peste 30 de ani. În ciuda acestui fapt, locuitorii din acest sat gorjean sunt fericiţi că trăiesc departe de poluarea din oraşe.

Chiar şi în culorile destul de sumbre ale iernii, satul Sohodol te îndeamnă să parcurgi drumul de câţiva kilometri pentru a-l vizita. Munţii Vâlcan străjuiesc valea în care sătenii şi-au ridicat casele, iar biserica aşezării a fost înălţată pe vârful unui deal, sunetele clopotului cuprinzând în bătăile lor întregul sat.


Satul de munte Sohodol e aproape de Mănăstirea Tismana, loc de pelerinaj care atrage an de an zeci de mii de turişti. Dar în Sohodol, pe marginea drumului de ţară, neasfaltat, pasc liniştite câteva oi şi un cal de talie mică. Nimeni nu trece pe aici.


Alimentare cu apă pe cont propriu


Oameni liniştiţi, sătenii din Sohodol şi-ar dori să aibă apă şi asfalt: "Alimentarea cu apă a fost făcută în urmă cu 30 de ani de fiecare cetăţean, pe cont propriu. Cu trecerea anilor, conducta principală şi bazinul s-au deteriorat. Numărul caselor a crescut şi presiunea la apă a scăzut corespunzător. "Acum, ca să facem ceva în gospodărie, trebuie să aşteptăm ca vecinul să-şi termine treaba lui.

Am vorbit cu primarul pentru schimbarea coloanei şi acum, că vin alegerile, ne-a promis. Că aşa-i la noi, vin alegerile, vin şi promisiunile. Om vedea ce se va întâmpla", a spus Constantin Andone, factor poştal vreme de 30 de ani în Sohodol. În sat sunt peste 100 de gospodării, iar oamenii îşi văd liniştiţi de trai. Majoritatea se ocupă cu agricultura, au vii şi grădini, cresc animale şi au stupi.


Turismul ar putea fi salvarea satului


Sătenii din Sohodol spun că în satul lor autorităţile ar putea investi pentru realizarea unor trasee turistice. "Ar avea turiştii ce vizita! Însă nimeni nu se interesează de noi. Sohodolul este în inima muntelui, fără pic de poluare, peisaje de te lasă cu gura căscată, munţii sunt înalţi, iar pădurile sunt superbe vara. Avem multe de arătat celor care ar veni", a afirmat Eugen Sarcină, un sătean în vârstă de 49 de ani. "Poate, dacă s-ar investi în drum, că nu a fost asfaltat niciodată, ar creşte şi nivelul de trai al localnicilor din Sohodol", spune şi Nicolae Frăţilescu.


Strânşi pe uliţa principală a satului, un grup de cetăţeni discută despre viitorul aşezării. Concluzia
vine repede: totul ar fi bine dacă ar fi apă la robinet şi canalizare. Dar cine să dea banii?

Banii pot veni de la Bucureşti

Ministerul Mediului finanţează lucrările pentru canalizare şi reţele de apă, inclusiv pentru comune şi sate. Până în 2018, România va trebui să-şi rezolve problema canalizărilor, indiferent dacă localităţile sunt mici sau mari. Uniunea Europeană ne cere să investim cele 18 miliarde de euro, pentru înnoirea reţelelor de apă şi pentru staţiile de epurare din toată ţara.

Cine însă se va ocupa de localităţile cu potenţial turistic, precum comuna Sohodol, plasată strategic lângă celebra Mănăstire Tismana? Pentru a atrage turiştii, sătenii trebuie să creeze condiţii civilizate. Pentru a obţine banii necesari, aceste localităţi ar trebui să fie incluse în planurile zonale ale ministerului. (Andreea Ofiţeru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite