Şoferii şi poliţiştii, de-a şoarecele şi pisica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe oraşe din Ardeal au fost blocate ieri de protestele şoferilor. Şoferi din Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Arad, Bistriţa sau Sibiu au protestat ieri faţă de triplarea taxei auto de primă înmatriculare.

Circulaţia pe ruta Oradea - Cluj-Napoca a fost blocată ieri, ore în şir, de circa 150 de maşini, pe care şoferii orădeni le-au masat la ieşirea din oraşul de pe Criş către Cluj.

Protestul a început în parcarea de pe strada Independenţei, locul autorizat de primărie pentru manifestaţie, unde s-au strâns, de dimineaţă, în jur de 100 de conducători auto şi comercianţi de maşini second-hand.

În jurul orei 13.00, ei s-au deplasat spre ieşirea către Vama Borş, pentru a bloca şoseaua care leagă Oradea de graniţă. Poliţia le-a dejucat însă planurile şi a barat accesul auto către zona unde şoferii voiau să creeze blocajul.

Atunci, protestatarii, al căror număr a crescut cu circa 50 de persoane, s-au îndreptat spre Calea Clujului, unde au oprit circulaţia până înspre ora 18.00. O delegaţie a nemulţumiţilor a înmânat un memoriu prefectului Mircea Ghitea.

Şi la Arad, poliţişii şi şoferii s-au jucat de-a şoarecele şi pisica. Astfel, ieri seară, poliţia ajunsese să dirijeze circulaţia între Vama Nădlac şi Arad pe un drum comunal.

Poliţiştii au recurs la această soluţie după ce şoferii au blocat ieşirea din Arad spre Nădlac şi, mai apoi, şoseaua de centură a Aradului, pe care poliţia redirijase traficul la un moment dat. Şi şoferii timişoreni au ieşit ieri în stradă, blocând intrarea în Timişoara dinspre Arad, timp de aproximativ trei ore.

Protestarii au renunţat la acţiune, în urma discuţiilor cu prefectul judeţului Timiş, Ovidiu Drăgănescu. La Cluj-Napoca, în jur de 400 de şoferi au participat între orele 13.00 - 15.00, la un marş în centrul oraşului.

Traficul în centrul clujului, dat peste cap

Participanţii au plecat în coloană de la Sala Sporturilor, perturbând serios traficul în centrul oraşului. Şoferii s-au oprit în mai multe locuri pe traseu, în faţa primăriei, dar şi în faţa prefecturii, reuşind să înşele pentru scurtă vreme vigilenţa poliţiştilor, prezenţi în număr mare în faţa instituţiilor din centrul municipiului.

Unul dintre protestatari, Cristian Rusu ne-a declarat că, dacă nu se va renunţa la taxa majorată de înmatriculare, se va încerca înmatricularea maşinilor în Ungaria, după modelul conducătorilor auto din sudul ţării, care preferă Bulgaria. Un protest similar a avut loc de dimineaţă şi la Bucureşti, chiar în faţa sediului Guvernului.

Avocatul Poporului, sesizat

Prezent la marşul de la Cluj, deputatul Mircea Giurgiu (PD-L) ne-a declarat că susţine demersul protestatarilor, şi că va sesiza Avocatul Poporului pentru această chestiune.

Deputatul ne-a mai declarat că doreşte susţinerea producţiei interne de autovehicule, dar nu pe seama cetăţenilor.

Giurgiu a propus susţinerea producţiei interne de autovehicule printr-un proiect de lege, care ar fi obligat instituţiile publice să achiziţioneze doar maşini de producţie autohtonă. Proiectul a fost însă respins în octombrie, cu o largă majoritate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite