Şoferi şi menajere române, la palatele ţiganilor din Strehaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de familii de romi din orăşelul mehedinţean Strehaia au angajaţi români. La o singură familie înstărită de ţigani lucrează, în medie, cinci sau şase muncitori de etnie

Peste o sută de familii de romi din orăşelul mehedinţean Strehaia au angajaţi români. La o singură familie înstărită de ţigani lucrează, în medie, cinci sau şase muncitori de etnie română. Cei care se îngrămădesc pentru un astfel de job la uşa ţiganului-angajator trebuie să fie persoane cunoscute din oraş ori recomandate de cineva de încredere.

De cum ajungi la Strehaia, în judeţul Mehedinţi, te izbeşte opulenţa palatelor ţiganilor, construcţii impunătoare ce eclipsează aspectul unui oraş sărăcăcios în care predomină case modeste şi blocuri micuţe, cu patru etaje. Măreţele palate, placate cu marmură, au fiecare zeci de camere spaţioase, centrale termice proprii şi garaje moderne. Printre porţile mari, din fier forjat, se văd maşinile de lux nou-nouţe. Am dorit să aflăm şi alte aspecte din viaţa acestor oameni putrezi de bogaţi care au bani de nu le mai ştiu numărul şi aur cu kilogramele. Cine se ocupă de întreţinerea măreţelor palate, cine le spală şi le găteşte? Românii!

Ileana, colegă "de serviciu" cu alţi patru români

Ileana Milca este româncă, are 27 de ani şi doi copii minori. Este una dintre numeroasele românce din Strehaia care muncesc la ţigani. Am găsit-o chiar la lucru. Dădea cu aspiratorul. Ne spune că face de toate. Spală, găteşte, şterge praful. Este mulţumită că nu are un program fix şi că este plătită bine. Nu ne spune exact cât primeşte lunar, însă declară că este vorba de ,,peste cinci milioane lei". Se înţelege bine cu pirandele, râde, glumeşte cu ele, bea cafea şi mănâncă împreună la masă. Cum a ajuns aici? A căutat serviciu prin oraş, dar n-a găsit pe niciunde. I-a oferit o slujbă de menajeră soţia unui ţigan bogat. Ne spune că sunt doi ani de atunci şi nu se gândeşte să plece în ruptul capului. ,,Soţul lucrează la Uzina de Vagoane din Severin şi câştigă în jur de şapte milioane de lei. Face naveta cu trenul şi îl costă aproape un milion de lei pe lună, plus altă cheltuială pentru cei doi copii ai noştri. Sunt mulţumită acum şi să ştiţi că această familie de ţigani nu mă omoară cu munca sau mă slugăreşte. Suntem prieteni şi de multe ori îmi dau şi ceva în plus! Când au nevoie de mine, mă sună la telefon", ne-a mărturisit Ileana Milca. Ea este ,,colegă de serviciu" cu alţi patru români care muncesc la palatul lui Ion Frâncu, ţigan bogat, care este şi consilier local. Tot la palatul lui Frâncu l-am găsit şi pe Marius Jianu, un tânăr de 24 ani. Marius este şofer. Pe maşini ultimul răcnet. ,,Am absolvit Facultatea de Drept, n-am dat licenţa din cauza unor probleme personale şi, negăsind altundeva de lucru, am venit aici. Am permis de cinci ani şi merg cu maşina pe oriunde mi se cere. Ori prin ţară, ori le iau copiii de la şcoală, ori la cumpărături. Salariul este rezonabil şi sunt mulţumit", susţine băiatul.

"Fiecare ţigan cu situaţie bună are angajaţi români"

Angajatorul celor doi români cu care am stat de vorbă, Ion Frâncu, ne-a spus că majoritatea ţiganilor înstăriţi din Strehaia au români angajaţi, dispuşi să-şi ofere serviciile la orice oră din zi şi noapte. "Sunt în jur de 100 de familii de ţigani care îşi permit să trăiască aşa şi îi motivează financiar pe aceşti angajaţi ai lor. E vorba de şoferi, menajere, bucătărese sau alt fel de muncitori. Fiecare ţigan cu situaţie bună are în jur de cinci sau şase angajaţi români care sunt plătiţi corect pentru munca lor. Acest lucru înseamnă că ne înţelegem şi trăim bine împreună, nu trebuie luat ca pe o bătaie de joc. E multă lume în ţară care are menajere, nu numai noi!", ne-a declarat Ion Frâncu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite