Şocurile bursiere lovesc mai uşor produsele unit-linked

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondurile ataşate asigurărilor de viaţă au restrâns plasamentele în acţiuni Deşi nu au bătut unităţile fondurilor deschise la performanţe, de la începutul anului, asigurările

Fondurile ataşate asigurărilor de viaţă au restrâns plasamentele în acţiuni

Deşi nu au bătut unităţile fondurilor deschise la performanţe, de la începutul anului, asigurările unit-linked au resimţit mai uşor corecţiile de la BVB.

O parte din unităţile fondurilor deschise cu plasamente în acţiuni au urmat îndeaproape tendinţa pe care s-au înscris indicii reprezentativi ai Bursei de la Bucureşti de la începutul anului.

Astfel, în timp ce indicele BET-FI era marcat de o scădere de aproximativ 60% la sfârşitul lunii august, fondul Napoca, administrat de societatea Globinvest, înregistra o corecţie de peste 53%.

Unităţile fondului Raiffeisen România Acţiuni s-au depreciat, în acelaşi interval, cu 51,3%, iar cele ale BT Maxim, cu 44,6%. Câştigurile aduse de investiţia în fondurile deschise nu au depăşit în primele opt luni 8%.

Plus pentru obligaţiuni

Cu toate că la capitolul profit nici programele de investiţii ataşate asigurărilor de viaţă unit-linked nu au stat mai bine, pierderile nu au fost atât de dramatice pe acest segment.

"Un produs unit-linked are o componentă de protecţie care rămâne un avantaj constant, indiferent de evoluţia pieţelor bursiere. În acelaşi timp, prin acumularea periodică de unităţi, investitorul îşi îmbunătăţeşte preţul mediu de achiziţie al unităţilor de fond", explică Eugen Voicu, CEO Certinvest, membru Aviva Group.

Din cele 13 fonduri de investiţii administrate de Aviva, programul Practic a înregistrat cea mai bună performanţă în prima parte a anului (unităţile Practic Plus înregistrau, după primele opt luni, un avans de 4,75% comparativ cu sfârşitul anului 2007).

"Aceasta s-a datorat lipsei investiţiilor bursiere din acest program, fapt care a protejat investitorii de fluctuaţiile nefavorabile înregistrate de pieţe", spune Voicu. La polul opus s-a situat Practic 50 Max, cu un minus de 25,6% de la începutul anului.

Plasamentele în instrumente cu venit fix au scos pe plus şi o parte din fondurile administrate de ING. Astfel, programul Bond a marcat o apreciere de aproape 6% în primele opt luni, în timp ce ultimele locuri din clasament au fost ocupate de programul Equity, cu investiţii 100% în acţiuni.

"Motivul evident este scăderea generalizată a acţiunilor cotate pe bursele româneşti şi din ţările vecine", explică directorul general interimar ING Asigurări de Viaţă, Cornelia Coman.

În cazul Generali Asigurări, fondul Confident a reuşit o creştere de 5,5% în perioada menţionată, în timp ce plasamentele în unităţile fondului Activ au pierdut peste 35%.

Corecţiile aduc preţuri mai mici

Reprezentanţii administratorilor spun că perioada de corecţii ar putea fi favorabilă pentru investiţia în astfel de produse. "Ar fi cel puţin două avantaje majore: clientul poate cumpăra la preţuri reduse unităţi ale fondurilor care vor creşte în perioadele următoare, păstrând totodată flexibilitatea oferită de produsele unit-linked (de exemplu: realocare între fonduri, posibilitatea de investire a primelor eşalonate sau suplimentare viitoare în fonduri cu risc mai scăzut)", spune Ovidiu Racoveanu, şef serviciu asigurări de viaţă în cadrul Generali Asigurări.

În cazul asigurărilor unit-linked, asiguratul este cel care decide ce primă de asigurare este dispus să plătească în funcţie de suma asigurată pe care şi-o alege, de riscul pe care vrea să şi-l asume şi de termenul de maturitate al poliţei.

Acestor produse le pot fi ataşate o serie de asigurări suplimentare ce acoperă evenimente precum decesul şi invaliditatea ca urmare a accidentelor, spitalizarea şi intervenţia chirurgicală ca urmare a accidentelor, asigurările de sănătate din îmbolnăvire, opţiunea de scutire de plată a primelor în caz de invaliditate.

Instrumentele cu venit fix, mai sigure

După primele opt luni, bilanţul programelor de investiţii ataşate asigurărilor de viaţă unit-linked reflectă, în funcţie de gradul de risc asumat, evoluţia pieţei financiare autohtone în contextul turbulenţelor externe.

Cele mai mari scăderi au fost resimţite de programele cu plasamente în acţiuni tranzacţionate pe bursele româneşti şi din ţările vecine. În schimb, investiţiile efectuate 100% în instrumente cu venit fix au adus randamente de peste 5% de la începutul anului.

Un produs unit-linked are o componentă de protecţie care rămâne un avantaj constant, indiferent de evoluţia bursieră
Eugen Voicu, CEO Certinvest

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite