Socul denominarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste doua zile, gazele si curentul se vor scumpi cu 10 si, respectiv, 5,2 la suta. Noile preturi la utilitati nu vor sari in ochi, deoarece ele vor fi socotite in leul nou - RON. Cel mai greu nu

Peste doua zile, gazele si curentul se vor scumpi cu 10 si, respectiv, 5,2 la suta. Noile preturi la utilitati nu vor sari in ochi, deoarece ele vor fi socotite in leul nou - RON. Cel mai greu nu le va fi celor care vor emite facturile, ci acelora care vor manipula noua moneda. Ei vor fi nevoiti sa faca transformarile din leul vechi in leul nou. "Oamenii vor fi socati cand vor primi doar maruntis, dupa ce au platit in milioane vechi", declara Cecilia Poenaru, Departamentul Preturi al Distrigaz-Sud. La randul sau, Cornelia Ion, purtatoarea de cuvant a Electrica Muntenia-Sud, este sigura ca va urma o perioada grea atat pentru abonatii Electrica, cat si pentru casieritele de la ghiseu. "Ne vom da seama care vor fi cu adevarat problemele de-abia dupa o perioada de monitorizare", declara Cornelia Ion.

Casele de schimb valutar vor profita de criza bancomatelor
Lipsa de numerar la populatie poate fi speculata, in perioada 30 iunie-3 iulie, de micile case de schimb. Situatia va fi amplificata de presiunea la schimbul valutar exercitata de cei care nu au avut grija sa se asigure ca au suficienti bani pentru primele patru zile ale denominarii. In aceasta perioada, cele mai multe case de schimb bancare vor fi inchise, dar nu si cele care nu necesita adaptari majore ale programelor informatice. Prin urmare, cine doreste sa schimbe valuta fara a fi "taxat" mai are la dispozitie ziua de astazi. Casele de schimb au libertatea de a practica orice nivel de curs. Singura conditie este afisarea cursului la loc vizibil, atat in leul nou, cat si in leul vechi.

Denominarea aduce pierderi pentru unii pensionari
In luna iulie, toate pensiile se vor primi in lei grei, ne-a declarat, ieri, Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si presedintele Casei Nationale de Pensii. Astfel, vor fi platite pensiile a 4,6 milioane de pensionari din sistemul asigurarilor publice de stat si aproape 1,5 milioane pensii de agricultor. Presedintele Casei Nationale de Pensii spune ca aceasta nu este o problema majora, fiind o situatie normala pentru ca niciodata in istoria Romaniei nu s-au dat salarii sau pensii... cu virgula.

Aglomeratie la banci
Inca de la primele ore ale diminetii, ieri, la sediile bancilor comerciale din Bucuresti, sute de oameni formau cozi imense pentru a-si putea achita ratele lunare. Denominarea leului i-a speriat pe oameni, care nu stiu daca vor reusi sa se descurce cu noile bancnote si monede". Am venit de dimineata ca sa am timp sa-mi platesc toate ratele pe care le am. Nu vreau sa intru in luna iulie cu datorii, ca dupa aia trebuie sa le platesc in leii noi", ne-a spus Georgeta B., o femeie care statea la coada la BCR-ul din Iancului. Si la sediul bancii Raiffeisen era inghesuiala mare. Aici, o singura angajata a bancii facea fata celor peste 60 de oameni, care doreau sa-si plateasca ratele. O batranica ce se sprijinea intr-un baston s-a bagat in fata, si numai gardianul de serviciu a putut sa ii lamureasca pe oamenii nervosi care incepusera sa faca galagie ca femeia este bolnava si trebuie sa ii acorde prioritate. "Nu inteleg de ce trebuie sa se schimbe banii. De abia ne-am obisnuit cu astia pe care ii avem si acum trebuie sa o luam de la capat", se striga din public. Amabili, angajatii bancii ii indemnau pe cei care doreau lamuriri in ceea ce priveste trecerea la leul greu sa se uite pe perete, unde exista un afis cu pozele noilor bancnote.

De maine, unitatile administratiei fiscale sunt inchise
Unitatile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) vor fi inchise cu incepere de maine pana luni, 4 iulie, in vederea introducerii aplicatiilor informatice presupuse de trecerea la leul greu, informeaza ANAF.
La cerere, magazinele trebuie sa elibereze facturi fiscale
Tot ca urmare a denominarii, agentii economici vor fi obligati sa inmaneze clientilor, la cererea acestora, facturi fiscale pentru bunurile si serviciile achizitionate. In cazul operatiunilor de schimb valutar, clientii vor primi buletine de schimb, urmand ca datele sa fie introduse in aparate dupa repornirea acestora. Toate operatiunile efectuate pana in data de 8 iulie (pana la care agentii economici sunt obligati sa modifice softul) vor fi inregistrate in registrele speciale folosite si in cazul defectarii caselor de marcat. Solicitarea de modificare trebuie inaintata distribuitorilor autorizati pana maine, inclusiv, urmand ca adaptarea caselor de marcat sa fie efectuata in perioada 1 iulie - 7 iulie 2005. Nerespectarea obligatiilor legale prevazute este sanctionata cu amenda intre 50 milioane si 100 milioane de lei.
Modificarea unei case de marcat costa de la 12 euro in sus
In cazul in care agentii economici nu au contracte de service pentru casele de marcat fiscale cumparate, adaptarea acestora la leul nou costa de la 12 euro in sus. Pretul creste daca clientul solicita efectuarea modificarilor la sediul magazinului. "In general, cei care nu au contracte de service sunt unitatile mici, cu activitate redusa, cum ar fi vulcanizarile, notariatele etc.", spune un distribuitor. In aceste cazuri, modificarile urmeaza sa fie efectuate in perioada 1-6 iulie, pana atunci urmand sa fie adaptate casele de marcat ce au si service-ul asigurat.

In sectorul 1 se pot plati impozitele locale, in numerar, si in zilele nebancare
Contribuabilii din sectorul 1 care datoreaza impozite si taxe bugetului local isi pot achita sumele datorate, in numerar, la oricare dintre sediile Directiei de Taxe si Impozite Locale sector 1, a anuntat, ieri, Primaria. Este vorba de opt centre situate in Piata Amzei nr.13, Calea Grivitei nr. 115, Calea Grivitei nr. 208, Str. Pajurei nr. 13, Str. Bora nr. 27, Str. General Berthelot nr. 55, Str. Garlei nr. 2 si la Primaria Sectorului 1. Masura a fost luata pentru a veni in sprijinul contribuabililor sectorului 1. Asadar, denominarea nu va afecta programul de incasare in numerar, inclusiv in zilele nebancare de 30 iunie si 1 iulie 2005. Plata sumelor datorate bugetului local al sectorului 1 se va realiza cu bancnote si monede din vechea emisiune monetara a Bancii Nationale a Romaniei (moneda veche) aflate in circulatie inaintea datei de 1 iulie 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite