Societăţile de investiţii nu vor reveni prea curând pe creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aprecierea de 33% a indicelui BET-FI în intervalul mai-iulie nu a fost "sănătoasă" pentru SIF-uri După ascensiunea agresivă din perioada verii şi corecţiile abrupte înregistrate în

Aprecierea de 33% a indicelui BET-FI în intervalul mai-iulie nu a fost "sănătoasă" pentru SIF-uri

După ascensiunea agresivă din perioada verii şi corecţiile abrupte înregistrate în luna august, analiştii din piaţa de capital nu estimează o revenire pentru segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF) în următoarele două luni.

Dacă anul trecut, segmentul societăţilor de investiţii a câştigat, practic, în ultimele trei luni, peste 38%, pentru intervalul rămas din anul bursier în curs estimările nu sunt la fel de optimiste.

2007, sub semnul pieţelor externe

Faptul că SIF-urile nu vor "repeta istoria" în acest an este pus, în primul rând, pe seama contextului de piaţă. Clarificarea unor probleme de ordin legislativ, care au afectat vizibil evoluţia titlurilor SIF, a conferit greutate în 2007 mişcărilor din pieţele internaţionale.

"Dacă anul trecut se discutau restricţionarea deţinerilor concertate şi obligativitatea sau nu a vânzării de acţiuni SIF, anul acesta nu am mai avut elemente negative din zona legislativului şi a contat mai mult fluxul net pozitiv de bani din exterior către piaţa noastră.

Corecţiile de curs de acum sunt în contextul global al scăderilor pe mai multe pieţe din lume", spune Cristian Tudorescu, directorul departamentului de analiză al Vanguard. Un fapt hotărâtor asupra evoluţiei prezente a pieţei autohtone de capital şi, implicit, a acţiunilor SIF este reprezentat de creşterea mult prea puternică din primele două luni ale verii 2007.

Astfel, dacă în perioada 31 mai - 24 iulie, indicele BET-FI a urcat cu 33%, până în data de 17 august indicele BET-FI s-a corectat cu 21,4%. "Considerăm că evoluţia puternic ascendentă într-o perioadă atât de scurtă, fără suportul unor ştiri pozitive, a fost una nesănătoasă, iar corecţiile ce au urmat au venit în mod firesc", susţine Virgil Livanov, analist în cadrul KD Capital Management.

Estimări până la sfârşitul anului bursier

Fără a nega faptul că vor rămâne cele mai "dorite" acţiuni, brokerii spun că este dificil de apreciat momentul reluării trendului ascendent. "Toamna aceasta poate să iasă din tiparul obişnuit de creştere, şi este posibil să mai avem una-două luni de stagnare sau scădere", consideră Cristian Tudorescu.

Analistul Vanguard apreciază că fiecare din SIF-uri păstrează un potenţial de a ajunge spre un miliard de euro capitalizare în următoarele 12 luni. "Nu m-ar surprinde ca peste un an să regăsim SIF-urile la 40-50% mai sus decât acum. Acest lucru nu exclude însă volatilităţi pronunţate între timp", concluzionează Tudorescu.

Din perspectiva deţinerilor la BCR, Andreea Ciobanu, analist-şef la Intercapital, identifică, de asemenea, un potenţial de creştere de până la 50% în acest segment. "Printr-o analiză a valorii portofoliilor SIF-urilor prin prisma deţinerilor la BCR, există un potenţial de creştere de până la 40-50% comparativ cu preţurile de acum, însă cred că ar trebui să ţinem cont de mai multe aspecte, cum ar fi contextul actual de piaţă", spune Andreea Ciobanu.

La rândul său, Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest Focşani, estimează o creştere anuală de 25% a indicelui BET-FI. "Ca urmare, fiecare SIF în parte cred că va încheia anul cu o depreciere uşoară faţă de cotaţia curentă, de câteva procente", subliniază Murgoci.

Potrivit analistului Estinvest, criza financiară mondială îşi va pune amprenta în primul rând asupra volumelor de tranzacţionare. Potenţialul de creştere rămâne unul practic nelimitat, însă posibilele evoluţii pozitive se vor materializa cel mai probabil pe termen mediu şi lung, spun reprezentanţii KD.

"Pe termen scurt, anunţata listare a Erste la Bucureşti şi posibila schimbare a acţiunilor BCR în acţiuni Erste va da o valoare mult mai corectă a activului SIF-urilor şi implicit preţul acestora se va ajusta corespunzător", apreciază Virgil Livanov.

În plus, evoluţia acţiunilor SIF Transilvania va fi puternic influenţată de eventuala rezolvare a procesului intentat de Cocor privind majorarea de capital social, indiferent de modul de rezolvare a cazului.

Deşi tot mai strânsa corelare cu pieţele internaţionale face dificilă o estimare cu un grad ridicat de acurateţe a evoluţiei acţiunilor SIF până la sfârşitul acestui an, analistul KD consideră că o revenire a trendului ascendent este posibilă pentru ultima parte a acestui an.

SIF Banat-Crişana, cea mai mare creştere a activului net în luna august

Afectată de corecţiile cauzate de criza pieţelor internaţionale, valoarea acţiunilor deţinute în portofolii de cele cinci societăţi de investiţii şi-a temperat creşterea în luna august. Astfel, dacă în luna iulie, activele nete înregistrau o ascensiune de 9,5%, luna trecută, creşterea a fost de 4,6%, bilanţul indicând 11,45 miliarde de lei. Cea mai mare urcare, de peste 6%, a revenit SIF Banat-Crişana, ale cărei active nete depăşeau, la sfârşitul lunii august, două miliarde de lei.

Activele SIF Transilvania au atins 2,6 miliarde de lei, în creştere cu peste 5% faţă de luna iulie, iar valoarea acţiunilor deţinute de SIF Moldova a urcat cu 4,6%, la 1,82 miliarde de lei. Activul net al SIF Oltenia a depăşit, în august, 2,7 miliarde de lei, plasând societatea de investiţii pe primul loc ca valoare a acţiunilor din portofoliu.

Notă: Acest articol nu reprezintă o sugestie de investiţii din partea autorului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite