Socialistii europeni sunt ingrijorati de soarta PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinta Coalitiei guvernamentale de a-i schimba pe presedintii celor doua Camere a generat o reactie negativa in randul socialistilor europeni. Dincolo de solidaritatea care ii face pe acestia sa

Dorinta Coalitiei guvernamentale de a-i schimba pe presedintii celor doua Camere a generat o reactie negativa in randul socialistilor europeni. Dincolo de solidaritatea care ii face pe acestia sa sprijine puternic PSD, schimbarea presedintilor legislativului poate atrage dupa sine micsorarea numarului sustinatorilor Romaniei din Parlamentul European, usurand astfel sarcina ,popularilor" care sustin amanarea integrarii cu cel putin un an.
- Care este opinia Grupului Socialist despre posibila schimbare a presedintilor Camerei Deputatilor si al Senatului de catre puterea din Romania?
- Membrii Grupului Socialist sunt foarte ingrijorati de schimbarile pe care coalitia guvernamentala romana vrea sa le impuna si deplang incercarea de schimbare a regulilor dintr-un parlament ales democratic si de altfel si in consiliile regionale. Sa schimbi regulile jocului in timpul jocului, asa cum vrea sa faca Guvernul Romaniei, este impotriva procedurilor democratice si nu e deloc intelept. Noile reguli dorite de acest guvern pot sa intre in vigoare numai dupa urmatoarele alegeri parla-mentare. Consideram ca altfel se mineaza chiar stabilitatea politica a Romaniei. Din punct de vedere politic, este lipsit de intelepciune sa actionezi asa cum face Guvernul Romaniei, care ar trebui sa se ocupe de problemele si temele care trebuie rezolvate, astfel incat Romania sa intre in UE.
- Ati incercat sa transmiteti ingrijorarea dumnea-voas-tra autori-tatilor de la Bucuresti?
- Domnul Michael Cashman, colegul meu socialist britanic, membru in Comitetul parlamentar mixt UE-Romania, mi-a cerut sa organizez o intrevedere cu seful Misiunii Romaniei pe langa UE, ambasadorul Comanescu. Asa ca am avut o reuniune cu ambasadorul Comanescu, impreuna cu Pierre Moscovici, vicepresedintele Parlamentului European si raportorul pentru Romania, Michael Cashman, eu si Miguel Martinez, membru supleant in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European si in Comitetul parlamentar mixt UE-Romania. Noi i-am cerut foarte serios domnului Comanescu sa transmita mesajul nostru pentru ca nerespectarea regulilor democratice in Parlamentul Romaniei va avea un impact foarte negativ in cadrul Grupului Socialist, cu urmari greu de estimat.
Dupa cum stiti, cel care va scrie Raportul Parlamentului European pe baza Raportului Comisarului Rehn este Pierre Moscovici. Grupul Socialist a sustinut pana acum in mod consis-tent cauza Romaniei, si cred ca va amintiti ca observatorii parlamentari romani vor participa in 2 saptamani la activi-tatile Parlamentului European, in primul rand datorita faptului ca Martin Schultz s-a opus deciziei PPE, cel mai mare grup din parlament, care voia sa le intarzie venirea. Grupul Socialist ramane in continuare un suporter al intrarii Romaniei in UE, dar ne asteptam ca puterea din Romania sa respecte procedurile democratice in vigoare si sa aplice strict acquis-ul comunitar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite