Soc şi groază, la Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În masacrul din Sadr City, cel mai sângeros de după 2003, şi-au pierdut viaţa 215 persoane, alte 257 fiind rănite

continuă să crească, un alt carnaj a avut loc la Tel Afar, în nord, unde s-au înregistrat 22 de morţi. În Bagdad s-a decretat stare de asediu.
Până ieri, la prânz, 215 persoane au murit, alte 257 fiind rănite, unele foarte grav, în atentatele cu maşină-capcană şi în urma tirurilor de mortiere ce s-au abătut, joi, asupra cartierului şiit Sadr City, din Bagdad. Sunt cele mai sângeroase acţiuni teroriste după martie 2003, momentul invadării Irakului. Bilanţul actelor de violenţă respective a continuat să crească, numeroşi răniţi decedând în spitalele unde au fost duşi. În paralel, au început funeraliile victimelor, unele dintre ele fiind înhumate în oraşul sfânt Najaf.
A fost decretată starea de asediu
Autorităţile au luat măsuri de securitate fără precedent, decretând stare de asediu în capitală. Principalele două aeroporturi din Bagdad şi Basra (sud) şi cele trei porturi ale ţării au fost închise. Mişcarea liderului radical ştiit Moqtada Sadr (antiamerican) a ameninţat că se retrage din guvern şi parlament dacă premierul Nuri al-Maliki îşi menţine întâlnirea din Amman (Iordania), cu George W. Bush.
Operaţiune coordonată în amănunt
Cât priveşte evenimentele de joi, s-a aflat că în cartierul Sadr City (2,5 milioane locuitori) au explodat concomitent patru maşini-capcană şi, în paralel, insurgenţii sunniţi au lansat tiruri de mortiere. Una dintre maşini a fost plasată într-o piaţă aglomerată, ţintă preferată a teroriştilor. Un înalt oficial din Ministerul de Interne spunea că în Sadr City fuseseră aduse opt maşini-capcană, din care patru au explodat, una a fost descoperită, iar şoferul arestat, celelalte fiind căutate. Deflagraţiile au fost de mare amploare, joi seara târziu, multe vehicule din jur fiind încă în flăcări. Martorii au relatat despre cadavre calcinate acoperite cu pături, ziare ori haine. Numeroase imobile au fost transformate în ruine, peste tot se vedeau bălţi de sânge. Televiziunea publică a prezentat, de la spitalul Sadr, imagini cu răniţi îngrijiţi pe pardoseli, întrucât camera de gardă era arhiplină. Cu puţin înaintea acestor atentate, elicoptere americane şi tancuri irakiene au intrat în acţiune pentru a stăvili asaltul a circa o sută de sunniţi asupra Ministerului Sănătăţii, controlat de un partizan al lui Moqtada Sadr. În ajun, un adjunct al ministrului sănătăţii a reuşit să scape cu viaţă dintr-un atentat, iar un coleg al său a fost răpit duminică. Violenţa face ravagii şi în restul Irakului: ieri, în tradiţionala zi de rugăciune a musulmanilor, doi kamikaze au provocat moartea a 22 de oameni la Tel Afar, oraş din nord, de la frontiera cu Siria, cândva fief al insurgenţilor sunniţi legaţi de Al-Qaida.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite