Soarta producătorilor de energie se decide într-o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi strategia energetică abia a fost adoptată, Executivul nu ştie deocamdată ce companii vor fi privatizate Guvernul a ieşit pe ultima sută de metri cu varianta de a păstra cele mai

Deşi strategia energetică abia a fost adoptată, Executivul nu ştie deocamdată ce companii vor fi privatizate

Guvernul a ieşit pe ultima sută de metri cu varianta de a păstra cele mai importante companii din sistemul energetic în portofoliul statului şi de a le grupa, alături de distribuitorii de electricitate rămaşi neprivatizaţi, într-o singură mare entitate.

Miza ar putea să o reprezinte fondurile strânse de Electrica din privatizarea a cinci din fostele sale filiale, bani care ar putea fi investiţi în producătorii de energie ce vor rămâne la stat.

Soarta producătorilor sau a distribuitorilor din domeniul energetic încă nu este clarificată, deşi termenele de mediu în cazul termocentralelor sunt foarte stricte şi Executivul nu îşi mai permite să piardă timpul.

Cu toate că în varianta de strategie energetică lansată în dezbatere în luna iulie Ministerul Economiei şi Finanţelor susţinea că va finaliza privatizarea distribuţiei de electricitate şi va scoate la vânzare o serie de producători energetici, miercuri a fost lansată ideea creării unei mari companii naţionale, care să înglobeze principalii producători de energie, alături de cele trei distribuţii de electricitate rămase neprivatizate.

Se pregăteşte o "ofertă generoasă de privatizare"

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat ieri că la stat vor rămâne cu siguranţă Porţile de Fier, Nuclearelectrica, dar o decizie în ceea ce priveşte complexurile energetice nu a fost încă luată. "Evaluăm acum dimensiunea optimă a acestui domeniu strategic care să rămână la stat.

Am primit termen de la primul-ministru ca în 30 de zile să prezentăm nişte concluzii", a spus Vosganian. Scopul acestei strategii ar fi crearea unui important jucător european.

Ministrul economiei a precizat că această mişcare nu trebuie văzută ca o reacţie a Guvernului împotriva procesului de privatizare. "Nu intenţionăm menţinerea unei companii de stat. Programul este ca aceasta să devină majoritar privată, prin lansarea de acţiuni pe Bursă, iar statul să păstreze controlul, cu 25-40% din acţiuni", a explicat Vosganian.

Deşi nu ştie încă ce companii vor fi privatizate imediat şi care din ele vor forma o nouă structură, oficialul MEF a declarat totuşi că "până la sfârşitul anului vom face o ofertă generoasă de privatizare".

Astfel, soarta sistemului energetic este deocamdată necunoscută, deşi strategia naţională în domeniu a fost adoptată acum două zile.

Întârzierea luării unor decizii ferme ameninţă mai ales soarta producătorilor termoenergetici, care au termene stricte de îndeplinit în ceea ce priveşte investiţiile de mediu. În plus, o nouă companie de talia celei visate de Executiv nu va rezolva problemele din sistem, atât timp cât nu va avea un management profesionist.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite