Soarele, un „terorist“ imprevizibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de milioane de oameni ar putea rămâne fără apă, fără lumină şi fără mijloace de transport din cauza unei puternice furtuni solare. Un asemenea fenomen s-ar putea produce în 2012.

Dacă astăzi ar fi o zi oarecare din 2012, pe cerul Europei şi al Statelor Unite s-ar aşterne o perdea roşie ca focul. Oamenii ar admira culorile minunate ale acestei aurore, uimiţi că o pot vedea din New York sau din Paris, când, în mod normal, ea nu poate fi zărită decât în apropierea cercului polar. Brusc, becurile şi-ar mări în mod suspect luminozitatea şi o mare parte a Occidentului s-ar scufunda în beznă.

Ar urma apoi o lungă perioadă în care sute de milioane de pământeni ar fi lipsiţi de curent electric. Întreaga omenire ar suferi un declin economic fără precedent, întrucât lipsa energiei electrice ar opri industria, apa de la robinete, computerele, televizoarele şi toate aparatele care ne asigură confortul modern.

Aşa descriu cercetătorii americani atacul de care este capabil, în orice moment, marele nostru prieten aflat la 150 de milioane de kilometri distanţă: Soarele. O singură furtună violentă, izbucnită la suprafaţa lui, ne poate arunca cu 100 de ani în urmă. Sau poate chiar mai mult. În ciuda faptului că rezultatele ultimelor studii efectuate de NASA au fost verificate şi aprobate de Academia de Ştiinţe a Statelor Unite, omenirea încă nu a reacţionat şi nici nu pare că ar avea de gând să o facă prea curând, notează revista „New Scientist“.

Întregul nostru stil de viaţă e strâns legat de tehnologii care ar dispărea dacă planeta ar fi lovită de un uriaş val de plasmă solară. Rămaşi fără lumină, fără frigidere, fără apă, fără televizoare, fără metrou, tramvaie şi troleibuze, fără trenuri şi fără cărţi de credit, câţi orăşeni s-ar descurca timp de peste şase luni, atât cât ar dura refacerea sistemului energetic mondial?

Mulţi nu înţeleg pericolul

La suprafaţa Soarelui este un „clocot“ continuu de plasmă, în care se află particule de înaltă energie. Acestea „scapă“ uneori de sub influenţa forţei gravitaţionale solare şi ţâşnesc în Spaţiu cu mare viteză, formând în continuu un aşa-numit „vânt solar“. În timpul unei furtuni magnetice solare, în afara particulelor rarefiate, mai poate ţâşni şi câte un nor mai dens de plasmă, ce poate cântări chiar şi un miliard de tone, numit sugestiv „bilă de foc“.

image

Câmpul magnetic modificat „va prăji” transformatoarele electrice

Când o astfel de „bilă de foc“ pătrunde în atmosfera Pământului, ea provoacă o schimbare dramatică a polarităţii magnetice a planetei noastre. Acest câmp magnetic modificat interacţionează cu reţelele de distribuţie ale curentului electric şi produce, prin inducţie magnetică, o tensiune suplimentară în cabluri.

Nicio reţea electrică nu poate rezista la un astfel de „atac terorist“ pentru simplul motiv că transformatoarele nu au fost proiectate să primească un curent suplimentar. Toate se ard imediat, deoarece se depăşeşte temperatura de topire a cuprului din care sunt făcute bobinele. „E ca şi cum ne-am fi construit casa pe marginea prăpastiei“, spune Daniel Baker, profesor la Universitatea din Colorado, unul dintre experţii NASA care au întocmit raportul.

De ce apar pete pe Soare

Privit de pe Terra, Soarele pare să fie o bilă de foc care stă cuminte în centrul Sistemului Solar. Forma lui perfect sferică este impusă de starea de agregare gazoasă - plasmatică, care permite „aranjarea“ continuă a materiei împrejurul axei de rotaţie. Gazele din care e alcătuit Soarele au însă viteze diferite la latitudini diferite şi asta produce o răsucire a liniilor câmpului magnetic solar în jurul axei de rotaţie. Periodic, acest câmp se „răstoarnă“, adică polul pozitiv se mută în polul negativ şi invers.

Fenomenul are loc o dată la 11 ani şi determină aşa-numitul „ciclu solar“. Când Soarele se află la minimul său magnetic (adică în momentul schimbării polarităţii), pe suprafaţa lui se văd foarte puţine pete. Ele apar mai întâi în zonele polare şi, pe măsură ce câmpul magnetic se răsuceşte, petele se măresc, se înmulţesc şi migrează spre Ecuator.

În zona unei pete, magnetismul este atât de intens încât fotonii - particulele de lumină - nu pot ieşi la suprafaţă şi, ca atare, de pe Pământ zona respectivă se vede întunecată. Totuşi, din cauza instabilităţii magnetice, exact de sub petele solare pot scăpa într-o secundă miliarde de tone de plasmă, care apoi ţâşnesc în Spaţiu sub formă de „bice“ sau „bile“.

Următoarea răsturnare, în 2012

Chiar dacă următoarea răsturnare a polilor magnetici ai Soarelui este prognozată abia pentru anul 2012, petele solare s-au înmulţit deja, spun savanţii de la NASA. Analiza mişcărilor acestora arată că multe au ajuns în apropierea Ecuatorului solar, iar meteorologii au anunţat că ne aşteaptă câteva veri foarte toride în anii care vin. Politicienii ezită să impună aplicarea unor măsuri de siguranţă, pentru că acestea presupun cheltuieli uriaşe. Cine să dea bani pentru sute de mii de transformatoare de rezervă, pe care să le stocăm doar pentru situaţii de urgenţă?

image

Un val uriaş de plasmă solară va produce daune imense pe Terra

Cu toate acestea, pericolul este real, iar Soarele se poate dovedi cel mai redutabil „terorist“ din câţi există. „Bule mari de foc“ au mai lovit Pământul, dar în epoci în care nu existau reţele electrice. În condiţiile actuale, chiar şi o furtună solară medie ar provoca pagube uriaşe: în martie 1989, în provincia canadiană Quebec, şase milioane de oameni nu au avut curent electric timp de nouă ore, după un astfel de fenomen. Transformatoarele arse au fost înlocuite cu altele noi, aduse rapid din SUA şi din Europa.

Cercetătorii spun însă că „biciul“ de plasmă ar putea fi oricând mult mai puternic decât atunci, şi dacă va lovi întreaga emisferă nordică, ne-ar putea arunca în Evul Mediu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite