Şoarecele fără frică, inventat în laborator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători japonezi a creat prin tehnici de inginerie genetică un "superşoarece" care nu dă niciun semn că s-ar speria de prezenţa unei pisici. Oamenii de ştiinţă de la

O echipă de cercetători japonezi a creat prin tehnici de inginerie genetică un "superşoarece" care nu dă niciun semn că s-ar speria de prezenţa unei pisici.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tokyo spun că au reuşit cu succes să elimine trezirea instinctului de conservare al şoarecelui în momentul în care simte mirosul unei feline. Potrivit cercetătorilor, noua descoperire demonstrează că frica este o moştenire genetică, şi nu o aptitudine căpătată prin învăţare, aşa cum se credea până acum.

"În mod instinctiv, şoarecii sunt îngroziţi de pisici, iar de obicei intră în panică şi o iau la goană când simt vreuna. Însă şoarecii cărora li se modifică anumite celule nazale prin inginerie genetică nu manifestă nici cea mai mică frică", explică liderul echipei de cercetători, dr. Ko Kobayakawa.


În timpul experimentelor, şoarecii modificaţi genetic au fost confruntaţi cu pisici domestice docile şi deja hrănite, pentru a nu compromite din start "întâlnirea". Şoarecii nu numai că nu au căutat să scape, dar chiar au început să adulmece cu interes pisicile şi să le provoace la joacă. Rezultatele proiectului de laborator au fost prezentate în urmă cu o lună, în revista "Nature", însă oamenii de ştiinţă au revenit cu noi detalii, care, în opinia lor, vor reuşi să explice natura fricii şi modalităţile în care aceasta poate fi controlată.

"Oamenii credeau că şoarecii se tem de pisici pentru că acestea îi vânează, însă adevărul este de fapt altul", spune un alt cercetător implicat în proiect, Kim Dae-soo. "Dacă vom urma calea semnalelor petrecute în creier, cred că vom descoperi ce fel de reţele neuronale sunt importante în procesul de control asupra fricii", mai explică acesta. (Livia Cimpoieru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite