Soare sau solar?
0Considerat de centrele de înfrumuseţare drept cel mai sigur şi mai rapid mod de bronzare, dar contraindicat însă de medici, solarul continuă să fascineze adepţii pielii arămii. Şi
Considerat de centrele de înfrumuseţare drept cel mai sigur şi mai rapid mod de bronzare, dar contraindicat însă de medici, solarul continuă să fascineze adepţii pielii arămii.
Şi chiar dacă despre solar se vorbeşte şi se scrie mai mult în perioada verii, o dată cu avertizările despre pericolul expunerii la radiaţiile solare, această metodă de bronzare artificială este folosită tot timpul anului.
Ultraviolete A sau B
Este - sper! - cunoscut pericolul expunerii excesive la radiaţiile solare. Pe lπngă arsurile şi îmbătrπnirea prematură a pielii, soarele este responsabil şi de apariţia cancerului de piele. În afara luminii vizibile, radiaţiile solare care ajung la suprafaţa pămπntului conţin raze infraroşii şi ultraviolete A şi B.
Responsabile pentru bronzarea rapidă sunt radiaţiile ultraviolete A, care mai au rolul de a sintetiza vitamina D în organism, indispensabilă pentru fixarea calciului în organism, intervenind şi în stimularea imunităţii. Expunerea pe termen lung la UVA provoacă însă îmbătrπnirea pielii, apariţia prematură a ridurilor, dar şi unele leziuni degenerative.
Dezavantajele
Bronzul produs de UVA este însă de scurtă durată. Stimularea producerii de pigment melanic la nivelul pielii se face datorită ultravioletelor B, al cărui efect de bronzare începe la 48 de ore de la expunere şi durează 2-3 luni. UVB sunt cele care provoacă arsurile solare, dar şi fotodermatozele şi cancerul cutanat.
Radiaţiile emise de solar sunt filtrate, astfel că expunerea se face controlat. Aceste aparate emit în principal ultra-violete de tip A, existπnd însă şi un procent de UVB, care, conform normelor de funcţionare nu ar trebui să depăşească 1,5%.in afara obţinerii bronzului mult dorit, datorită UVA emise, solarul are rol şi în reglarea concentraţiei calciului în organism şi fixarea lui în oase, dar şi în controlul anumitor boli de piele cum ar fi acneea sau psoriazisul.
Expunerea la UVA induce o stare de relaxare psihică, prin stimularea producerii endorfinelor - mediatori chimici la nivelul creierului, cu rol în eliberarea tensiunilor psihice.
Cercetători din SUA au demonstrat că prin acest mecanism de inducere a relaxării psihice, solarul poate da dependenţă!
Expunerea la lumina emisă de solar trebuie să fie gradată, altfel pielea suferă foarte mult. Aluniţele şi cicatricele pot suferi din cauza expunerii la radiaţiile UVA. Specialiştii recomandă protecţia adecvată a acestora, ca şi a părului.
De aceea, înainte şi în special după solar trebuie să folosiţi o cremă protectoare şi hidratantă. Nu uitaţi că UVA sunt primele răspunzătoare de apariţia ridurilor! Solarul emite în cantităţi mici şi UVB, care, alături de UVA pot fi răspunzătoare de creşterea riscului de cancer de piele.
Voi sunteţi în măsură să decideţi cπt de bronzate vreţi să fiţi. Aveţi grijă de pielea voastră!
Scrisoarea săptămπnii
B.F., Bucureşti, 34 ani - În urmă cu cπţiva ani am fost diagnosticată cu scleroză multiplă în stare incipientă. De atunci nu mi s-a mai prescris nici un fel de tratament. Vreau să am un copil şi aş vrea să ştiu dacă pot duce sarcina pπnă la termen fără probleme de sănătate pentru mine şi pentru copil.
Boala de care suferiţi trebuie atent analizată şi urmărită. Cei "câţiva ani" de cπnd aţi fost diagnosticată sunt importanţi în evoluţia acestei afecţiuni. De aceea, trebuie să menţineţi legătura cu medicul neurolog care v-a diagnosticat. El este în măsură să vă prescrie un tratament, dar şi recomandări în legătură cu activitatea dumneavoastră zilnică. Multă sănătate!
Scrieţi-ne!
Ai probleme de sănătate? Nu ezita să ne scrii. Specialistul nostru, dr. Dana Harbuz Miricioiu, va răspunde scrisorii săptămπnii.
La e-mail: dana.harbuz@adevarulholding.ro sau la adresa Şos. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2, Bucureşti